Požár na hradě Pecka? Pro hasiče z Peckovska žádný problém!

Ohlédneme-li se do minulosti, hrad Pecka, sídlo pana Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, vyhořel v roce 1830. HZS Královéhradeckého kraje a SDH z Peckovska se rozhodli prověřit svoje síly a udělat nácvik hašení místní dominanty

Středeční dopolední počasí vypadalo tak, že v případě požáru nebude hasičů ani potřeba. Provazy deště bičovaly celé městečko. Avšak po poledni vysvitlo sluníčko, podzimní barvy udělaly kouzelnou kulisu hradu a námětové cvičení pod vedením HZS Královéhradeckého kraje mohlo začít.

Hasičský záchranný sbor musí každý rok provádět námětové cvičení. Letošní rok HZS Královéhradeckého kraje zvolilo dálkovou dopravu vody z požární nádrže Tešňák na hrad Pecka v městyse Pecka. Nebývalé ticho městečka oživil příjezd cisteren a cvrkot hasičů od rybníka napříč náměstím až na hrad. Pouhé vyběhnutí zmiňované trasy vám zabere nějaký čas a v cíli, na hradním nádvoří, sotva lapete po dechu. S převýšením 66,5 metrů si poradilo 6 přenosných požárních stříkaček typu PS 12, během 17 minut, od nástupu jednotek, stříkala voda na hradním nádvoří. Samotná voda se tlačila 4 minuty. Nešlo tady o rychlost, ale zejména o správné metodické provedení.

Cílem cvičení byla spolupráce příslušníků HZS Královéhradeckého kraje a členů JSDHO (JPO II, III, V, nezařazené) při společné činnost a zopakování základních návyků. Akce se zúčastnilo 8 hasičských jednotek. Délka hadic dosahovala téměř 1500 m (dvojité vedení). Vzhledem k nevyhovující hloubce a znečištění nádrže Tešňák se voda čerpala z cisternových automobilových stříkaček.  V průběhu cvičení se projevila únava materiálu a vysoký tlak v hadicích, kdy prasknutí hadice způsobilo těsně před cílem silný výtrysk vody a zpestřilo tím celé cvičení i pro mnohé přihlížející.  Téměř před branou hradu zase peckovské stříkačce praskly zoubky u výtlaku. Avšak žádný z těchto problémů neomezil samotné cvičení a dosažení stanoveného cíle. A kolik bylo celkem spotřebováno vody? 14m3 vody.  Myslím, že v případě opravdového nebezpečí by, díky těmto chlapíkům, byl hrad zcela jistě zachráněn.

 

Hasič. hadice na hradní cestě

 

Autor: Petra Crhová | pondělí 24.10.2016 14:02 | karma článku: 15,79 | přečteno: 485x