Na konci proměny byla z Noriko půvabná gejša

Už jako malé dívce mi imponovali Japonci. Jejich jedinečná kultura, jídlo i architektura. Vždy jsem obdivovala jejich dechberoucí zenové zahrady, překrásné pagody, ladné a vznešené pohyby gejš i bojové dovednosti samurajů. Nějak mě podvědomě imponoval ten jejich neuvěřitelný pracovní přístup a osobní šarm. Když jsem byla na střední škole, tak jsem dostala, už ani nevím od koho, knihu o Japonsku. Dodnes si pamatuji, jak jsem v ní neustále se zvědavostí a nadšením listovala.

Nebylo pro mě tedy žádným překvapením, že při studiu angličtiny v jedné jazykové škole v Torontu to byla japonská dívka Satoko Tabata, se kterou jsme si hned padly do oka. Když mi pak při jedné společné večeři představila sushi a všechny jeho možné podoby, hned jsem tušila, že se stane mým nejoblíbenějším pokrmem.

“Jednou sám vidět, je lepší než stokrát slyšet.” Japonské přísloví

Když jsem se jedno květnové sobotní odpoledne dozvěděla, že se budu moci v neděli účastnit setkání, při kterém se bude přihlížet tomu, jak se gejša líčí a obléká do kimona a u toho se bude popíjet lahodný japonský čaj a ochutnávat tradiční japonské pečivo, tak se nedalo odolat. Byla jsem ráda, že jsem v tu neděli zrovna nic neměla. Největší radost jsem měla z toho, že bylo povoleno fotografovat!

A takto celá proměna probíhala. Pojďte se podívat...

Noriko před a po.

 

Jako první se nanáší bílý make-up na šíji a krk.

 

Důležitý je tvar „W“ na šíji.

 

Po té se gejša začíná oblékat do kimona.

 

Oblékání je velice komplikované a trvá poměrně dlouho, než se všechna kimona navrství.

 

Při oblékání je důležitá přesnost.

 

Při vrstvení se používají různé pásky, které kimono přidržují.

 

Nakonec obi.

 

Noriko je skoro připravená na další krok.

  

Nyní se začíná make-up nanášet na obličej.

 

Důležité je ponechat čisté okraje kolem obličeje, aby to vypadalo jako bílá maska. Po té se zvýrazní obočí, linky na oči a část rtů.

 

Celý proces líčení a oblékání trval skoro tři hodiny. Z Noriko je nyní půvabná gejša.

 

Byla to nádherná a velice zajímavá podívaná a vlastně takový malý splněný sen. Noriko byla úžasná a pak také ty sladkosti a zelený čaj! Jednodenní výlet do Japonska za to opravdu stál.

 

 

   

 

 

  

 

  

 

Autor: Marie C. | neděle 3.11.2013 23:46 | karma článku: 11,68 | přečteno: 531x