Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GK

Nadherny kraj, poprve jsme tam byli 2017 a podruhe loni na podzim v rijnu. Samozrejme plte nesmeli chybet. Pieniny jsou celkovem krasny a stoji kazdopadne za navstevu.

Dam odkaz na jedno 360° panorama Tri korun co jsem si tam nafotil https://oldrichov.com/trikoruny.html

0 0
možnosti
JK

J19a30n 93K13y21š92k38a

5. 5. 2024 17:31

Zdravím, Georgu.

Kouknul jsem na to vaše panorama a je to nádhera. Jak jste to pořídil? Je to nějaká specialita nebo jeto "běžně dostupná technologie"?

K té fotce: Je neuvěřitelné, jak se ta polská vesnice naproti Čeveného kláštora rozrostla. V roce ́94 tam bylo pár nepříliš vzhledných chalup a zbytek jen louky a pole. Ta lávka přes řeku pochopitelně nebyla. Ale na ten moderní kostelík si vzpomínám.

Máte ještě nějaká panoramata ikonických míst na Slovensku nebo v Česku?

0 0
možnosti
Foto

Hezké fotky a hezký kraj

0 0
možnosti
Foto

Děkuji moc za krásnou odezvu. Kláštera se pomalinku rekonstruuje. Já mám historii moc ráda a přiznám se, že mi října nevadí i tak má toto místo své kouzlo. Když potom člověk ještě vidí ty Tři koruny, je v sedmém nebi☺. Pokud se tam ještě někdy vrátíte tak doporučuji si sjezd i na pltich je to klidnější ☺

0 0
možnosti
JK

J84a39n 47K71y27š45k79a

4. 5. 2024 11:57

Hora "Tři korony" je krásně vidět hned na té vaší první fotce. Vypadá to, že je hned za kláštorem, ale je až za řekou, v Polsku. Máte pravdu, je to nádherná hora a díky těm třem skalním stěnkám opravdu vypadá, jako by si ji švédští hokejisté nakreslili na dresy.

0 0
možnosti
JK

J84a68n 23K50y52š60k82a

4. 5. 2024 9:42

Červený kláštor.

V polovině osmdesátých let jsem tam se ženou strávil týden dovolené v kempu. Prošli jsme ten průlom Dunajce skalami Pienin několikrát cestičkou podél řeky. Pltě jsme pozorovali, ale sami jsme jimi nejeli. Samotný klášter byl dost sešlý, jako všechny církevní památky v té době v Československu. Podle vašich fotografií v blogu je vidět, že se jeho stav o něco zlepšil, ale ne příliš. Umím si představit, že v Německu nebo v Rakousku by budova kláštera včetně jejího okolí byla vymazlená do posledního detailu. Snad na tom Slováci ještě zapracují.

V polovině devadesátek jsem v tom místě byl znovu, ale tentokrát na druhé straně řeky Dunajce, ve vesnici Stromowce Nižne. Stanovali jsme na louce přímo na břehu řeky. Tehdy to byla klasická vesnická louka, s kačenami a husami, které nám špacírovaly kolem stanů.

Dunajec jsme opakovaně spluli na kánoích až do Polského Krosčenka.

Na ten štít "Tři korony" jsme vždy večer, v rámci tréningu, vybíhali non stop. Odměnou nám byl pohled na Vysoké Tatry ze opačného směru, než jsme byli zvyklí.

Po návratu z Tří koron jsme přebrodili Dunajec (který tvoří česko-polskou hranici) a šli do Červeného kláštora na pivo. Poprvé, podruhé, a potřetí si na nás počíhali polští pohraničníci a při návratu nás donutili jít několik km pěšky na hraniční přechod. Dnes bychom s přebroděním státní hranice neměli problém, tak aspoň na něco je Evropská unie dobrá...

Díky za připomenutí krásného, ikonického místa na Slovensku.

2 0
možnosti
PD

Byl jsem tam v.r. 1998 na raftech. Ještě tehdy nám říkali, když se uděláte, musíte plavat na slovenskou stranu. Když vás chytí Poláci, skončíte na 3 dny v base.

1 0
možnosti
Foto

Tam je nádherně!

Dík za moc pěknou reportáž.

2 0
možnosti
  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1049x
Na mém blogu uvidíte převážně přírodu, zvířata a místa, které jsem navštívila, ale občas zde dám článeček, který bude ze života, jen politiku zde nenajdete tu přenechám s radostí jiným.

Seznam rubrik