Projekt "ten dělá to a ten zas tohle" proběhl na ZŠ ve Starém Městě

Dne 25. 11. 2011 se na základní škole ve Starém Městě u Frýdku-Místku ukutečnil den otevřených dveří s názvem "ten dělá to a ten zas tohle".

Žáci si vybrali profesi, která by se jim mohla líbit a formou  prezentace měli své vybrané zaměstnání předvést  přítomným rodičům a ostatním žákům ve škole.

Ve třídách byla možnost vidět cukráře, novináře, zahradníky, aranžéry, kuchaře a kadeřníky. Všichni svou vybranou profesi brali vážně .

Novináře bylo vidět snad všude. Nejvíce se pohybovali kolem dobrot, co dělali cukráři a vařili kuchaři. Nezapomněli také ochutnávat a zpovídat své spolužáky. Pečlivě si zapisovali vše co se dozvěděli do svých notýsků. Mladí novináři fotili a natáčeli  při práci své kamarády i na kameru, aby vše potom mohli zdokumentovat a napsat o tom reportáž. Jeden novinář měl možnost si i vyzkoušet vyzpovídat pana starostu Starého Města Jozefa Mikulce, kteý se přišel na žáky podívat. Na svou kůži se přesvědčil, že klást otázky není vůbec lehké.

Cukráři a cukrářky pekli perníčky, které voněly po celé učebně. Dívky musely odhánět mlsouny, kteří by vše spořádali ještě dříve, než by se upečené těsto nazdobilo.

Kuchaři si připrvili menu a po uvaření dávali všem svou ochutnávku.

Kadeřníci si nakreslili sůj projekt od 50 let až po současnost a podle toho foukali, stříhali a natáčeli své modely.

Aranžéři zase vytvořili hvězdy s papíru, kterými vyzdobili okna školy.

Švadlenky si nastříhaly a ušily šátky na krk, polštáře a šaty na panenku.

Zahradníci se pochlubili adventními věnečky, které nazdobili přírodními materiály a čtyřmi svíčkami. Jeden věneček dostala i ředitelka školy  .

Tímto projektem chtěla ředitelka školy p. Barbora Mazurová přiblížit svým žákům určité profese, které by mohli po ukončení školy dále studovat. Tím, že si děti musely najít veškeré informace o zvolené profesi a vypracovat projekt formou plakátu, přiblížily co nejvíce sobě, ale i ostatním žákům  co a jakou profesi kdo dělá.

 

 

 

Autor: Alena Cmielová | pondělí 28.11.2011 8:37 | karma článku: 8,73 | přečteno: 1265x