Jak na rozvod dohodou?

Vytratila se ve Vašem vztahu vzájemná láska a porozumění? Už nechcete být manželé? Změnil se Váš životní styl, postoje, hodnoty a i Váš pohled do budoucnosti je odlišný? Máte oboustranný zájem manželství ukončit, ale nevíte jak?

 

Nejjednodušším, nejrychlejším a nejméně stresujícím způsobem ukončení manželství je rozvod dohodou, někdy také nazývaný jako nesporný rozvod, smluvený rozvod, smírný rozvod nebo také rozvod bez zjišťování příčin rozvratu manželství.

K tomu, aby mohlo dojít k zániku manželství dohodou je však třeba naplnit zákonné podmínky definované v ustanovení § 757 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. (1) První podmínkou je, že manžel, který návrh na rozvod nepodal, se k tomuto návrhu připojí. (2) Druhou podmínkou je, že (a) manželství trvá nejméně jeden rok a (b) manželé spolu již déle jak šest měsíců nežijí. (3) Třetí podmínkou je, že manželé uzavřou dohodu (a) o úpravě majetkových poměrů, (b) bydlení, (c) popř. vyživovací povinnosti rozvedených manželů a (d) v neposlední řadě se dohodnou na úpravě poměrů k nezletilým dětem a soud jejich dohodu schválí. Všechny tyto dohody musí být předloženy soudu v písemné formě s úředně ověřenými podpisy manželů. Velkou výhodou je, že jejich uzavřením odpadají nepříjemné soudní tahanice v těchto záležitostech, čímž se rozvodové řízení velmi urychlí. Navíc v těchto případech soud již dále nebude zjišťovat příčiny rozvratu manželství, čímž odpadne případné nepříjemné obviňování manželů v soudní síni, kdy jsou mnohdy pod vlivem emocí vytahovány staré křivdy, ale vychází pouze z dohody manželů.

Závěrem nutno dodat, že následné fungování exmanželských vztahů se i dle sociologického hlediska odvíjí od způsobu ukončení manželství. Z toho důvodu je rozvod dohodou umožňující ukončit manželství důstojně a současně vyřešit všechny právní následky rozvodu manželství ve vztahu ke společnému majetku, bydlení a dětem, považován za nejideálnější a nejelegantnější způsob ukončení manželství.
 

A co takhle rozvod před notářem?

V současné době je dle právního řádu České republiky umožněn rozvod manželství pouze před soudem. To znamená, že i v případě, že se manželé na rozvodu manželství dohodnou a splňují všechny podmínky pro vedení tzv. nesporného rozvodu, musí předstoupit před soud, i když se vlastně soudit nechtějí. Navíc je známo, že české soudnictví je zahlceno a i jednodušší soudní řízení tak trvají nepřiměřeně dlouho. Jednou z možností jak celému procesu ulehčit by byla možnost řešit nesporné rozvody v notářských kancelářích po vzoru jiných evropských států.

Pokud dnes manželé chtějí co nejméně zatěžující průběh rozvodu manželství, mohou si zvolit kvalitního právního zástupce, který jim celý proces vysvětlí, připraví návrh na rozvod včetně potřebných podkladů a v neposlední řadě je zastoupí při samotném soudním jednání.

Uvidíme, zda se do budoucna nechá český zákonodárce inspirovat zahraniční úpravou a bude tak možné celý nepříjemný proces spojený s rozvodem manželství usnadnit a urychlit.
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpán Ciprýn | čtvrtek 13.12.2018 15:03 | karma článku: 12,60 | přečteno: 2637x