Po bitvě je generálem každý

Začaly se rojit názory i články, které nasazují Policii psí hlavu a zpětně hledají nějaká pochybení.

Na jeden z takových článků jsem narazil dnes ráno i tady na iDnes.

Jeden z argumentů je, proč se Policie zaměřila na Celetnou a nehlídala i budovu na Palachově náměstí.

Policie věděla, že si arzenál zbraní včetně pušek s optikou koupil teprve před půl rokem, že studuje na filozofické fakultě a může mířit právě tam. Evakuovala ale pouze jednu z budov, kde fakulta sídlí. Z druhé – té hlavní – hlídka policie odjela poté, co se dověděla, že David K. má podle rozvrhu přednášek být jinde. Nikdo z policistů v hlavní budově nezůstal. Po chvíli tam dorazil vrah.

Napadlo autora, že ten magor třeba do té Celetné opravdu šel, ale když tam viděl policii, tak změnil plán a šel o pár set metrů dál na Palachovo náměstí? A kdyby viděl policii i tam, tak by se třeba vrátil zase zpět a šel střílet například do narvaného Palladia? Anebo někam úplně jinam? Taky to je všechno "co kdyby" a po bitvě je generálem každý.

Přišlo osudné rozhodnutí – policisté míří k druhé budově do Celetné ulice s tím, že ji kompletně evakuují vyjma třídy, ve které má být podezřelý student. A v hlavní budově nezůstal z policistů nikdo.
 „Hlídka místo opustila. Těch fakult je neskutečně,“ argumentuje Matějček.

Nemluvě o tom, jak je zmíněno i v článku, že jeho mobil zachytili v Revoluční, která je k Celetné mnohem blíž než k Palachově náměstí.

Přesně v tu chvíli policisté lokalizují jeho telefon. Přesně ve 14.35 hodin jej zapnul v Revoluční ulici. To je zhruba kilometr daleko od školy na náměstí Jana Palacha. Jde o další klíčový moment, protože policie uvedla, že na místo činu přijel „městskou hromadnou dopravou“. A z Revoluční ulice lze například autobusem číslo 207 odjet pár zastávek přímo před školu.

Do Celetné to z Revoluční měl pár minut pěšky, vůbec nemusel jet MHD. A vzhledem k oboru, který studoval, byla právě budova fakulty v Celetné nejpravděpodobnější. Takže zcela logicky evakuovali právě budovu FF UK v Celetné a ne zcela všechny budovy Filozofické fakulty UK, kterých je různě po Praze tuším víc jak deset. Anebo snad dokonce měli evakuovat všechny budovy Univerzity Karlovy, kterých je kolem dvou stovek?

Je mi moc líto všech obětí i pozůstalých, ovšem osobně jsem přesvědčen, že Policie v takovéto bezprecedentní situaci a s informacemi, které měla k dispozici, udělala maximum možného, celý ten zásah byl velice profesionální a jistě zabránil mnohem většímu krveprolití.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Cilich | sobota 23.12.2023 8:20 | karma článku: 32,36 | přečteno: 1146x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 33,84

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,42

Ivo Cilich

Jednodenní volby?

17.2.2023 v 9:30 | Karma: 12,48