Od zítřka venku bez roušek již zcela legálně

Těšíte se? Já jsem hlavně zvědavý kolik hysterických panikářů, vystrašených vládou i médii, tu hadrovou roušku (která dotyčného nijak nechrání) bude mít venku i přesto dál nasazenou.

Osobně náhubek venku na ulici nenosím už několik týdnů, zpočátku jsem ho ještě nosil v centru města přes den, kdy se tam pohybuje více lidí, ale od konce nouzového stavu již ani tam ne. Pouze do krámu a do MHD, tam to dejme tomu nějaký smysl má. Evidentně v tom nejsem zdaleka sám a ještě se na sebe při míjení usmějeme, což také přidá na dobré náladě. Opravdu nevidím jediný důvod, proč bych měl venku škodit vlastnímu zdraví, aniž bych tam tím kohokoli chránil.

Na úřady nepotřebuji - mám datovou schránku, na banku taky ne - mám elektronické bankovnictví a případné výběry i vklady dělám přes bankomaty. Ale kdybych na tu banku přeci jenom šel, tak si náhubek samozřejmě nasadím ... abych vypadal jako pořádný bandita z divokého západu

Bandita v roušce

Něco jiného je případné ohnisko nákazy, jakým je nyní důl Darkov, tam bych ta lokálně uplatněná přísnější opatření samozřejmě i chápal a naopak nerozumím tomu, proč to tam příliš neřeší. Na druhou stranu, ani v tom dole při tom množství cca 1600 lidí, kteří jsou tam delší dobu ve velmi blízkém kontaktu nejen v šachtách, ale cca 200 najednou i ve společných sprchách, ta čísla vlastně nejsou až zase tak tragická. A vážně nemocný tam tuším není nikdo z nakažených.

Všude bychom měli chránit hlavně rizikové skupiny, pro nás ostatní jsou ty roušky celkem zbytečné, obzvlášť venku. Tím virem stejně nakonec projdeme (mnohdy zcela bez příznaků) prakticky všichni, podobně jako "obyčejnou" chřipkou.

Mé mamince, které je nyní 82 let a kdysi prodělala několik vážných zápalů a operací plic jsem pořídil na případné cesty mimo domov (nákupy jí samozřejmě dělám já) respirátor třídy FFP3, který ji před případným virem ochrání. Totéž by podle mého názoru měly udělat všechny děti pro své rodiče v rizikovém věku a těm, kteří nikoho nemají, by to měl dát stát, případně obec či kraj.
Rizikoví lidé v produktivním věku si takový respirátor nebo nanoroušku snad dokáží pořídit i sami, jejich prodej již vládou nijak regulován není.

Až přijde další vlna a pokud by se z ní tentokrát opravdu stala epidemie, tentokrát i podle reálných čísel, tak hrozí, že už plno lidí po této jarní zkušenosti s přehnanými opatřeními vlády (navíc někdy i protizákonnými), nebude ochotno akceptovat ani ta rozumná opatření. A v takové chvíli bude hlavně na nás, abychom individuálně ochránili naše rizikové blízké o to víc.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Cilich | neděle 24.5.2020 13:36 | karma článku: 27,31 | přečteno: 1565x
  • Další články autora

Ivo Cilich

Po bitvě je generálem každý

23.12.2023 v 8:20 | Karma: 32,36

Ivo Cilich

Zdravotnictví a legionella

17.12.2023 v 13:20 | Karma: 33,84

Ivo Cilich

Kdo dělá problémy?

30.7.2023 v 18:40 | Karma: 34,42

Ivo Cilich

Jednodenní volby?

17.2.2023 v 9:30 | Karma: 12,48