Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsou započítáváni nakažení?

20. ledna WHO upozornila, že výsledky PCR testů by měly platit, pouze když jsou současně přítomné i klinické projevy onemocnění. V Německu se údajně bezpříznakoví do statistik nezapočítávají, u nás ano.

Slovenská lékařská unie specialistů 27. ledna informovala Ministerstvo školství SR a Úřad vlády SR, že Světová zdravotnická organizace (WHO) publikovala 20.1.2021 tuto zprávu. V ní dle SLÚŠ upozorňuje, že výsledky RT-PCR testů platí, pouze pokud jsou současně přítomny i klinické projevy onemocnění.

V té zprávě WHO se píše toto:

Pokyny WHO "Diagnostické testování pro SARS-CoV-2" uvádí, že je třeba pečlivě interpretovat slabé pozitivní výsledky. Prahová hodnota cyklu (Ct) potřebná k detekci viru je nepřímo úměrná virové zátěži pacienta. Pokud výsledky testu neodpovídají klinickému obrazu, měl by být odebrán nový vzorek a znovu testován pomocí stejné nebo odlišné technologie NAT.WHO připomíná uživatelům IVD, že prevalence onemocnění mění prediktivní hodnotu výsledků testů; s poklesem prevalence onemocnění se zvyšuje riziko falešně pozitivních nálezů. To znamená, že pravděpodobnost, že osoba, která má pozitivní výsledek (detekován SARS-CoV-2), je skutečně infikována SARS-CoV-2, klesá s klesající prevalencí, bez ohledu na uváděnou specificitu.Většina testů PCR je označena jako pomůcka pro diagnostiku, proto musí poskytovatelé zdravotní péče zvážit jakýkoli výsledek v kombinaci s načasováním odběru, typem vzorku, specifikami testu, klinickými pozorováními, anamnézou pacienta, potvrzeným stavem všech kontaktů a epidemiologickými informacemi.

V Německu přibylo za posledních 24 hodin 7 556 nových případů koronaviru a dalších 560 úmrtí, jak dnes informoval berlínský Institut Roberta Kocha (RKI).

V ČR přibylo neuvěřitelných 12 486 nově pozitivních. Když nepočítám doposud zveřejněných včerejších 77, tak se počet úmrtí u nás v posledních dnech pohybuje kolem 120 za den.

I když to přepočteme na počet obyvatel, tak ten nepoměr pozitivně testovaných k počtu úmrtí je do očí bijící. Německo by při našem počtu obyvatel mělo cca 945 nově pozitivních a 70 zemřelých. Mají samozřejmě pořád méně mrtvých než máme u nás, ale nyní mi jde pouze o ten obrovský (ne)poměr nakažení versus zemřelí.

Znamená to tedy, že u nás máme víc jak 12x nakažlivější, ale méně smrtelný vir než v Německu anebo u nás do pozitivních počítáme opravdu zcela všechny lidi, kterým byl testem diagnostikován virus SARS-CoV-2 jak naznačil i ministr Blatný a v Německu počítají pouze ty s klinickými příznaky?
Pokud ano, tak proč my takto, když WHO požaduje něco jiného? Chceme být opravdu v počtu "nakažených" ti nejhorší? Cui bono?

Autor: Ivo Cilich | středa 17.2.2021 11:00 | karma článku: 38,42 | přečteno: 2505x
  • Další články autora

Ivo Cilich

QR kód v hospodě

Končící vláda, respektive končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zase začíná vymýšlet hlouposti. Nyní vymyslel, že by měli tzv. "bezinfekčnost" kontrolovat i hospodští. Ale jako vždy to nějak nedomyslel.

22.10.2021 v 20:10 | Karma: 34,33 | Přečteno: 2317x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Očkovací kampaň

Náhodou jsem nedávno zahlédl v TV jeden spot a považuji ho za velice nefér citové vydírání dětmi, ostatně použil bych i mnohem ostřejší výrazy... a to jsem sám očkovaný!

12.9.2021 v 12:00 | Karma: 44,04 | Přečteno: 6607x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Babiš opět touží po vládě s ODS?

Na moje dvaapadesáté narozeniny letos vychází první volební den, snad bude šťastný. Sám vím zcela přesně koho budu volit i koho bych nevolil nikdy. Ale nehodlám zde nikoho přesvědčovat, každý nechť si volí dle vlastních preferencí

7.9.2021 v 19:05 | Karma: 25,44 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Očkování je asi velké téma

Stalo se zde takovým zvykem reagovat na blogy jiných blogerů dalším blogem a ne v diskuzi. Tak se tedy do toho podivného kolotoče zapojím taky, abych nebyl mimo. Ovšem diskuzi, na rozdíl od jiných, nezavřu a ani v ní nic nesmažu.

2.9.2021 v 19:30 | Karma: 26,06 | Přečteno: 895x | Diskuse| Společnost

Ivo Cilich

Další rouškový zážitek

Nějak se nám ta společnost čím dál víc polarizuje na věřící ve svatou a všespásnou roušku a na nás ostatní, kteří chápeme, že je obzvlášť v současné situaci rouška již jen pouhý viditelný symbol poslušnosti.

27.8.2021 v 20:00 | Karma: 38,36 | Přečteno: 2530x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 194
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2339x
Pán světla v divadle (takže vlastně světlonoš a pro některé zde možná i lucifer), také strojař z vývoje i ajťák s víc jak dvacetiletou praxí. Pravicový bohém s o třicet let mladší duší, rebel srdcem i myslí pro kterého je svoboda na prvním místě a nejstarší mimozemská "negativní nula" (0Rh-). Ale také rozený jihomoravák už léta žijící na českém severu a nyní již i napůl v Praze, kde se dobrá domácí slivovička shání opravdu špatně.
Všechny mé články na tomto blogu vyjadřují jen a pouze moje osobní názory. Pokud se to někomu nelíbí, nemusí to číst. Povinné to není.