Sousoší Zinédine Zidane versus Marco Materazzi

Během finále Mistrovství světa v kopané v roce 2006 mezi Francií a Itálií francouzskoalžírský fotbalista Zinédine Zidane uštědřil za stavu 1 : 1 úder hlavou do hrudi Italovi Marcu Materazzimu.

Dostal za to červenou kartu a byl tudíž vyloučen do konce utkání. Itálie utkání – mimo jiné díky vyloučení Zidaneho – vyhrála a stala se mistrem světa.

Byl to velmi nešťastný konec kariéry tohoto vynikajícího francouzského fotbalisty, který se Materazzim sprostými a nepravdivými poznámkami o jeho sestře nechal vyprovokovat. Dle mne prvním a hlavním viníkem byl Materazzi. Zidane se však měl ovládnout, Francie mohla Italy porazit a tak se Zidane nejlépe mohl Materazzimu pomstít za jeho nesportovní chování. Tím by Zidane důstojně ukončil svou dlouholetou a úspěšnou fotbalovou kariéru.

Takováto scéna však není ve fotbale a sportu výjimečná. Chování mnoha hokejistů není lepší. Špičkový sport je,  především díky velkým penězům, které se v něm točí, již léta zkažen. I když jistě mnoho sportovců i špičkových sportovců se snaží sportovně a čestně závodit.

Výstava Grandeur v Haagu

V Haagu se pravidelně konají výstavy soch z nějaké země. Letos je výstava pod názvem Grandeur (Velká epocha) věnována Francii. V muzeu Sochy u moře (Beelden aan Zee) ve Scheveningenu je výstava děl významného francouzského sochaře Henriho Laurense (1885 - 1954) a několika dalších francouzských umělců.

Na náměstí Lange Voorhout v Haagu jsou vystaveny monumentální práce současných francouzských sochařů.

 

 

Adel Abdessemed (* 1971) Úder hlavou 2011 - 2012

Na jedné straně tohoto náměstí nyní dominuje 5 metrů vysoké bronzové sousoší Zidaneho a Materraziho.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přikládám též pár fotek z místa, kde je toto sousoší vystaveno:

 

 

Foceno 5. srpna 2014.

Dodatek 6. srpna 2014 16:57

V původním textu jsem se vyjádřil nepřesně, co se týče mého názoru na tento incident. Někteří čtenáři získali dojem, že vinu dávám především Zidanemu, to však není pravda. Proto jsem text upravil takto (tučně napsané jsem doplnil):
"Byl to velmi nešťastný konec kariéry tohoto vynikajícího francouzského fotbalisty, který se Materazzim sprostými a nepravdivými poznámkami o jeho sestře nechal vyprovokovat. Dle mne prvním a hlavním viníkem byl Materazzi. Zidane se však měl ovládnout, Francie mohla Italy porazit a tak se Zidane nejlépe mohl Materazzimu pomstít za jeho nesportovní chování."

Původní název "Zidénine Zidane versus Marco Materazzi" jsem opravil na "Sousoší Zinédine Zidane versus Marco Materazzi". V názvu byla chyba ve jménu "Zinédine", tak jsem ji opravil.  Navíc jsem přidal slovo "sousoší", abych již v názvu dal najevo, že mi v blogu jde hlavně o to sousoší.

Autor: Jaroslav Chudáček | středa 6.8.2014 15:37 | karma článku: 17,06 | přečteno: 523x