Předávkování vitamínem B6

Rozumný člověk jí rozmanitou stravu a nepotřebuje si kupovat a jíst vitamíny v tabletkách. Existuje však obrovský dobře prosperující průmysl, který různé doplňky stravy vyrábí. 

?Nizozemský spolek spotřebitelů (Consumentenbond) varuje před produkty, které obsahují vysoké množství vitamínu B6, viz zde. Článek je v nizozemštině. To vám moc vadit nemusí, důležitá v něm je tabulka produktů, jejichž výrobcem doporučená denní dávka obsahuje více než 21 mg (nizozemským) zákonem povolené denní dávky vitamínu B6, a to jak moc tyto produkty maximální zákonem povolenou denní dávku přesahují. Když na tu tabulku kliknete, tak se vám v novém okně tabulka otevře.

Tabulka má tři sloupce. V prvním sloupci je značka a typ produktu. V druhém sloupci je obsah vitamínu B6 v miligramech v jedné tabletce, popřípadě ve výrobcem doporučené denní dávce tabletek. Ve třetím sloupci je uvedeno kolikrát je překročena zákonem povolená denní dávka vitamínu B6. Tabulka ja založena na testech z 1. listopadu 2018. 
První uvedený produkt, který nejvíce překračuje denní dávku, se nazývá Liever Gezond Vitamine B6 250 mg. Mimochodem liver gezond česky znamená raději být zdravý. :-) Jedna tabletka tohoto produktu obsahuje 250 mg vitaminu B6 a tedy 11,9 krát překračuje zákonem povolenou denní dávku. 

Dlouhodobé požívání více než 21 mg B6 denně může poškodit nervový systém. Může způsobit ztrátu citu, brnění a bolest v rukách a nohách. 

Zákon vyšel 1. října 2018, mimo jiné na nátlak nizozemského spolku spotřebitelů. Od té doby naštěstí platí zákonná maxima na obsah B6 výrobcem doporučované denní dávky jeho produktu. Producenti a obchody však smí zásoby vypotřebovat. Proto spolek spotřebitelů vyzval výrobce, aby okamžitě stáhly tyto závadné produkty z obchodů. Spotřebitele vyzval k bojkotu v tabulce zmíněných produktů. 

Závěr

Jezte rozmanitou stravu a nepoužívejte tzv. zdravé doplňky stravy. Toto je obecné pravidlo, z kterého pochopitelně existují výjimky, třeba pro nemocné lidi, lidi po nemoci a pro starší lidi. Ti by však takové doplňky měli používat jedině po dohodě se svým (dobrým) lékařem. 
Sám beru jen jeden doplněk stravy a to denně jednu tabletku obsahující 10 mikrogramů vitamínu D3. V Nizozemsku, obzvláště v zimě, slunce moc nesvítí. Používám jej od té doby, kdy mi při jedné kontrole krve, bylo to v zimě, výsledky ukázaly, že v krvi mám jedinou špatnou hodnotu a to je nedostatek vitamínu D3.

Dodatek 9.12.2018 20:40 - Vyhláška a praxe o vitamínu B6 v ČR

Institut Galenus píše: "Vitamín B6 je vlastně směs tří velmi podobných látek. Jedná se o pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin. Obecně vžitým označením pro všechny tři látky je pyridoxin. Poněvadž v těle současně existuje velmi účinný mechanismus, který dokáže z jedné látky vytvořit kteroukoliv ze zbývajících dvou, není nutné jejich příjem sledovat odděleně. ...
Doporučená denní dávka pyridoxinu je v ČR stanovena vyhláškou na 1,4 mg a nejvyšší přípustné množství v denní dávce je stanoveno na 10 mg.".

Nejvyšší přípustná denní dávka v ČR je tedy 10 mg pyridoxinu, což je nižší než 21 v Nizozemsku.

Trochu jsem zagoogloval a našel, že v Česku existuje lékárna, která prodává Pyridoxin (tj. vitamín B6) v balení 20 tablet po 20 mg pyridoxinu, viz inzerát zde. Dokonce mají tento produkt v akci za pouhých 52 Kč. To snad není možné nebo tomu nerozumím. Překračuje to totiž dvojnásobně nejvyšší přípustnou dávku pyridoxinu v ČR. Na druhou stranu 20 mg je to stále o 1 mg méně než nizozemským zákonem povolená maximální denní dávka 21 mg vitamínu B6 a, jak plyne z výše uvedeného článku, mnohem méně než množství vitamínu B6 v některých produktech na nizozemském trhu. 

Autor: Jaroslav Chudáček | neděle 9.12.2018 15:02 | karma článku: 31,02 | přečteno: 6740x