Madurodam – Nizozemsko v malém

Madurodam je park obsahující technicky téměř dokonalé miniatury mnoha známých nizozemských budov a staveb. Není příliš velký, je přehledný a nachází se v Haagu (v jeho čtvrti Scheveningenu).

Za dvě až tři hodiny je možno si Madurodam dobře prohlédnout.

Miniatury budov, staveb, ulic, železnic, kanálů a lodí

 

 

 

Rijksmuseum v Amsterdamu.

 

 

 

Dva pohledy na Vredespaleis (Mírový palác) v Haagu.

 

Tato fotografie proti světlu se mi příliš nepodařila, ani se mi dobře nepodařilo ji doladit v počítači. Do článku jsem ji však umístil, protože model zobrazuje důležitou nizozemskou budovu Ridderzaal (Rytířský sál) v den, kdy nizozemská královna přijela ve zlatém kočáru, aby zde otevřela parlamentní rok a prezentovala plány vlády – přesněji řečeno shrnutí těchto plánů - na příští rok. Ridderzaal je obdoba Vladislavského sálu na Pražském hradě, konají se v něm důležitá státní setkání, jednání a oslavy.

Tzv. Prinsjesdag se koná každé třetí úterý v září. Letos bude parlamentní rok poprvé zahajovat nový král Willem-Alexander.

 

Vpravo Mauritshuis, vlevo věžička, ve které je pracovna nizozemského premiéra.

 

     

 V prohlížeči si můžete spustit následující video: Let nad Madurodamem.

Uf, uf, uf. Byl to pěkný a napínavý let. Podlet mostu se povedl jen o fous. :-D

Některé odkazy v textu článku odkazují na Wikipedii v nizozemštině, protože v češtině odpovídající články neexistují. Čtenář, který má o odkaz zájem, si pak sám v levém sloupku na Wikipedii musí vybrat v kterém jazyce (angličtině, němčině, francouzštině atd.) si článek chce přečíst.

Foceno ve všední den 24. dubna 2013, před začátkem hlavní turistické sezóny, kdy Madurodam nebyl přeplněn turisty.

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 21.5.2013 10:10 | karma článku: 23,44 | přečteno: 812x