Léto končí, je třeba začít budovat zásoby

Horké léto, alespoň v Nizozemsku, pomalu, ale jistě končí. Blíží se chladný a deštivý podzim a studená zima. Je třeba začít budovat energetické zásoby a izolační vrstvu. 
Schwarzwaldský třešňový dort. Autor: Mikelo (Mikel Ortega), CC BY-SA 2.0

Včera (v sobotu 18.8.2018) jsem navštívil se dvěma mými přáteli (manžely) Wiener Konditorei (Korte Poten 24) v Haagu. Oba žijí v Nizozemsku již několik let. Já zde žiji již 40 let. Státní příslušností jsou Slováci. Saša je pravá Slovenka, Ríša je však etnicky Maďar a cítí se být Maďarem a ne Slovákem. Cítíme se však myslím všichni tři spíše kosmopoliti, i když oni by s tím možná ještě nesouhlasili. :-) 

Shodli jsme se však v tom, že původem jsme vlastně všichni tři z Rakousko-Uherské monarchie a že setkání ve Vídeňské kavárně na štrůdlech je tedy velmi vhodné.

Saša si dala jablečný štrůdl z čerstvých jablek a listového těsta. Ríša si dal ořechový štrůdl. Já jsem si dal můj oblíbený makový štrůdl. K tomu jsme pili rozdílné druhy kávy. 
Saša tvrdila, že pravý slovenský štrůdl je z listového těsta a ten těstový obal je pouze velmi tenký. Ríša řekl, že Maďaři pečou tři druhy štrůdlů a pro každý z těchto druhů mají jiné jméno. Jejich makový štrůdl je prý "šťavnatější" a chutná mu mnohem více než rakouský. Sám se v druzích štrůdlů, co se těsta týče, moc nevyznám, ale jsem bezproblémový člověk a chutnají mi všechny druhy dobře udělaných štrůdlů. :-) 
V druhé rundě jsem si dal jeden kousek mého oblíbeného Schwarzwaldského dortu. Ríša mě poučil, že Schwarzwaldský dort nepochází ze Schwarzwaldu. Což jsem si dnes na české Wikipedii ověřil, měl pravdu. Dle nizozemské Wikipedie není jasné, odkud původně tento druh velmi dobrého aromatického dortu s třešněmi nebo višněmi pochází, ale ze Schwarzwaldu prý určitě ne. 
Pak jsme se prošli po Haagu.

Autor blogu mezi květinami v Haagu s plným bříškem po návštěvě Wiener Konditorei

 

Autor: Jaroslav Chudáček | neděle 19.8.2018 19:14 | karma článku: 24,05 | přečteno: 842x