Děkujeme za pochopení.
M36i59r96k66a 16P17a27n66t58l32í13k81o68v39á
Dobrý den, pane Jaroslave. V Nizozemsku jsme byli, také jsme si tam dali (s mužem) jablkový, štrůdl, vlastně šátečky z lístkového těsta. Prodávali je na stánku buď ještě teplé, nebo studené. A takév bistru marinovaného háringa s bagetou, chutnal výtečně. Tenkrát jsme Holandsko projeli křížem krážem, málokterou pamětihodnost jsme vynechali. Zastavili jsme se jsme i v muzeu na Hrázích Háringflijtu a pozorovali zvedací most v akci. V královském městě Den Haag jsme navštívili muzeum a koukali na v Čecháh neslavně proslulého zimního krále Fridricha Falckého v nadživotní velikosti - a na přenádherné obrazy holandských zátiší. Na to byli Holanďané skuteční mistři. A pak na jakousi panoramatickou krajinu kolem moře, a byli mini-Holandsku, Madurodamu. Zdravím Vás, vzpomínám na tu "tulipánovou zemi" - a jsem ráda, že jsem Váš Blog objevila. Těším se na Vaše další články.
V71o65k68o75u90n 21V94l62a98d14i96m32i76r
A rozloucim se podkovanim za sympaticky nepoliticky blog.
Preju vsem diskutujicim prijemny zbytek nedelniho vecera. Tady u nas je krasne vlahy.
O79l84č70a 72V81o30d73o28v43á
...co dodat, snad jen, že schwazwaldský dort s višněmi jsem před pěti lety pekla neteři k 25... a ty květiny na fotografii jsou nádherné
J73a13r83o94s58l73a22v 28C48h22u31d21á54č11e89k
Díky Vám za návštěvu a komentář. Též za pochvalu kytek.
V56o21k70o73u76n 93V29l19a60d29i15m90i51r
Noa muj nazor?
Tak Schwarzwälder Kirschtorte nema konkurenci. Uz jenom proto, ze ta podlaha musi byt nasycena pravou tresnovici z te oblasti.
A pak nostalgicky vzpominam na balicky ktere dostavali na vojne kamaradi slovaci. Slivovice a makove rohlicky. Vehlasne kucharky jako pani Rettigova ci Sandtnerova je nazyvaji bratislavskymi. jak mama, tak manzelka se o ne pokousely presne podle tech receptu. Ale neco tomu chybelo.Mozna ta atmosfera.
J67a75r34o21s76l38a90v 64C90h95u61d30á49č80e64k
Díky za návštěvu a komentář.
Možná Vaše matka a manželka příliš šetřili na té pálence.
P84a11v65e34l 83K80u26c70h58t10a
Příjemné počtení, jen Maďar se nikdy nebude cítit Slovákem. To není nic proti, veleli "Zalitavsku" a je to v nich. Jen maličkost - Schwarzwald je bez Vašeho "t"
J51a49r53o93s32l74a52v 81C69h60u72d87á19č43e26k
Díky za upozornění na to nadbytečné "t", opravím to.
S tím Maďarem, který se cítí být Maďar, ač je státní příslušností Slovák, máte zcela pravdu. A ani se mu příliš nedivím. Ono to není zcela tak, že Maďaři takoví jsou, protože veleli Zalitavsku, ale veleli Zalitavsku, protože takoví jsou.
Mimochodem, bavili jsme se o ledasčem. Třeba i o rozdílu mezi národy v bývalé monarchii. Řekl jsem například, že Češi byli dobří dělníci, ale i dobří technici a inženýři, měli jsme v Českých zemích dobré německé a rakouské techniky, inženýry, manažery a vlastníky podniků (to byli často i Židi), a proto České země byly nejprůmyslovější částí RU. Načež mi Ríša odpověděl, že Češi také často byli "dobří" státní úředníci a to i ti z nich, kteří pracovali ve Vídni. Řekl mi téměř rozhněvaně, že jeden z argumentů Maďarů pro to, aby se osamostatnili v rámci RU, prý bylo to, že Maďaři nechtěli poslouchat "blbé české úředníky" (pracující ve Vídni). Toto jsem nevěděl, možná však na tom něco pravdy bylo.
L20i34b64u24š19e 52P36a22l64k34o59v62á
tak pro mě je pravý štrůdl také ten z listového těsta-do jablíček rozinky a oříšky a hodně skořice a když je teplý s trochou šlehačky navrch a politý vaječným koňakem tak to je dobrota-mimochodem ty květiny na fotce jsou pohádkové
J80a17r70o51s14l74a21v 34C87h46u70d68á30č18e48k
Díky Vám za návštěvu a komentář.
Všechna Vaše navrhovaná vylepšení jsou dobrá, ale až příliš plná energie. To bych musel omezit počet porcí, anebo se více pohybovat.
M78a30r90i95e 90Š31í17p73k55o60v55á
Jaroslave, ano - život se má žít, ne jen o něm mluvit. To bylo krásné poetické odpoledne...příjemní lidé, a samé dobré věci. No, vídeňáci dělají štrúdl především "tažený". Je tenoučký těstem, a bohatý náplní.
Ale běžně, doma, se víc dělá z listového těsta.
Ten Schwarzvald dort je asi s višněmi, ne s třešněmi. Ale bohužel jsem ho nikdy nejedla. I když to tmavé těsto, višně a šlehačka, slibují hodně.
A do toho makového štrúdlu snad dávají Maďaři taky višně. Musím to vyzkoušet:-))))
Bříško máte na zimu připravené odpovědně:-D Pěkná fotka!
Díky za bezva blog!
J49a56r24o36s88l68a72v 21C71h73u97d18á67č22e97k
Marie, díky za návštěvu a moc pěkný komentář.
Ano, dávají se tam i višně. Inspirací prý byla višňová pálenka. Často se do tohoto dortu i trochu pálenky dává nebo alespoň aroma třešňové či višňové pálenky.
Děkuji za pochvalu mého bříška. Upřímně řečeno, mně se také líbí, ale pokusím se jej trošku zmenšit. Není to však snadné, musím si odříkat jídlo nebo se až příliš moc pohybovat. Snažím se trochu o oboje.
Š18t37ě72p63á95n 92B10i14c56e91r72a
Soudě podle Vašich energetických zásob, dá se čekat tuhá zima. V Dolomitech mi chutná štrůdl. kdy jsou "jablečné hranoly" zabalené do těsta v jakési štole. Od hoteliérky jsem dostal i recept, ale je to "porod" zajistit, aby se těsto netrhalo a nesjíždělo.
J37a68r41o72s43l25a89v 57C35h63u19d60á57č11e94k
Má reakce na Vaši první větu: Člověk nikdy neví, jak tuhá zima bude.
Myslím si, že mám až příliš mnoho energetických zásob. Kvůli odstranění nadbytečných zásob a zlepšení kondice jsem si šel dnes zaplavat. Plavat chodím jednou týdně a zhruba třikrát týdně dělám nordic walking. Přesto nehubnu, protože také rád dobře jím.
M19i46r73e80k 21P32i83n91k22a79s
Takový pohodový blog, to je taky pochoutka
J10a90r64o62s48l51a67v 43C25h41u14d79á97č40e81k
Díky za návštěvu a komentář.
Přesně tak, šlo mi o to napsat pohodový blog. Přeji Vám příjemný zbytek nedělního večera.
- Počet článků 264
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1137x
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".
Seznam rubrik
- Nezařazené
- Kultura
- Víra, náboženství a církve
- Čeština
- Věda a technika
- Společnost
- Láska a partnerství
- Ekonomika a finance
- Bitcoin
- Politika
- Praha
- Nizozemsko - Scheveningen
- Nizozemsko - ostatní
- Sport
- Osobní
- Blogování na iDnesu
Oblíbené blogy
- Do Thu Trang
- Karel Drábek, příroda, ekologie
- Radek Folprecht, hrady, zříceniny, města atd.
- Jan Borovička
- Aneta Coufalová, profesionální fotografie
- Miluše Ondrejátová, fotoblogy
- Anna Grosmanová (recepty)
Oblíbené články
- Helena Čížková, Na délce nezáleží
- Barbora Topinková, Šmok roku 2011 (břitká satira)
- Karel Čapek, Kousek pravdy
- Peter Westbroek: Život jako geologická síla (recenze)
- Česká strava - fotoblog
- Proti Masarykovi, proti Benešovi, proti lidem i proti národu
- Pěkné fotografie a povídání
- Prague 34 Gigapixel Panorama Photo
- Cesta do hlubin fraktálovy duše
Co právě poslouchám
- Stéphane Rousseau - Moi, Si J'Etais Une Femme
- A. Dvořák, Houslový koncert a moll, Josef Suk
- J.S. Bach, Ciaccona, Julia Fischer (1/2)
- J.S. Bach, Ciaccona, Julia Fischer (2/2)
- J.S. Bach, Ciaccona, Yehudi Menuhin (1/2)
- Jean Ferrat - L'Amour est Cerise
- Jacques Brel - Ne Me Quitte Pas
- N. Urbánková - Závidím (nádherný text J. Grossmanna)
- Françoise Hardy - La maison où j'ai grandi, Il est des cho
- Françoise Hardy - Ci sono cose più grandi (původní text)
- Barbara - Ma plus belle histoire d'amour