Děkujeme za pochopení.
M48i53r48k84a 26P72a26n37t78l83í64k92o34v73á
Dobrý den, pane Jaroslave. V Nizozemsku jsme byli, také jsme si tam dali (s mužem) jablkový, štrůdl, vlastně šátečky z lístkového těsta. Prodávali je na stánku buď ještě teplé, nebo studené. A takév bistru marinovaného háringa s bagetou, chutnal výtečně. Tenkrát jsme Holandsko projeli křížem krážem, málokterou pamětihodnost jsme vynechali. Zastavili jsme se jsme i v muzeu na Hrázích Háringflijtu a pozorovali zvedací most v akci. V královském městě Den Haag jsme navštívili muzeum a koukali na v Čecháh neslavně proslulého zimního krále Fridricha Falckého v nadživotní velikosti - a na přenádherné obrazy holandských zátiší. Na to byli Holanďané skuteční mistři. A pak na jakousi panoramatickou krajinu kolem moře, a byli mini-Holandsku, Madurodamu. Zdravím Vás, vzpomínám na tu "tulipánovou zemi" - a jsem ráda, že jsem Váš Blog objevila. Těším se na Vaše další články.
V29o85k34o17u43n 72V45l79a95d16i48m33i29r
A rozloucim se podkovanim za sympaticky nepoliticky blog.
Preju vsem diskutujicim prijemny zbytek nedelniho vecera. Tady u nas je krasne vlahy.
O34l77č27a 34V29o67d41o77v78á
...co dodat, snad jen, že schwazwaldský dort s višněmi jsem před pěti lety pekla neteři k 25... a ty květiny na fotografii jsou nádherné
J68a72r84o80s33l76a96v 51C54h76u30d29á87č92e72k
Díky Vám za návštěvu a komentář. Též za pochvalu kytek.
V86o54k24o93u10n 73V61l53a53d67i26m11i60r
Noa muj nazor?
Tak Schwarzwälder Kirschtorte nema konkurenci. Uz jenom proto, ze ta podlaha musi byt nasycena pravou tresnovici z te oblasti.
A pak nostalgicky vzpominam na balicky ktere dostavali na vojne kamaradi slovaci. Slivovice a makove rohlicky. Vehlasne kucharky jako pani Rettigova ci Sandtnerova je nazyvaji bratislavskymi. jak mama, tak manzelka se o ne pokousely presne podle tech receptu. Ale neco tomu chybelo.Mozna ta atmosfera.
J15a48r12o94s66l21a32v 31C66h98u52d39á74č59e50k
Díky za návštěvu a komentář.
Možná Vaše matka a manželka příliš šetřili na té pálence.
P88a39v45e84l 54K94u42c23h26t82a
Příjemné počtení, jen Maďar se nikdy nebude cítit Slovákem. To není nic proti, veleli "Zalitavsku" a je to v nich. Jen maličkost - Schwarzwald je bez Vašeho "t"
J77a94r21o41s37l65a59v 94C90h48u38d27á34č31e81k
Díky za upozornění na to nadbytečné "t", opravím to.
S tím Maďarem, který se cítí být Maďar, ač je státní příslušností Slovák, máte zcela pravdu. A ani se mu příliš nedivím. Ono to není zcela tak, že Maďaři takoví jsou, protože veleli Zalitavsku, ale veleli Zalitavsku, protože takoví jsou.
Mimochodem, bavili jsme se o ledasčem. Třeba i o rozdílu mezi národy v bývalé monarchii. Řekl jsem například, že Češi byli dobří dělníci, ale i dobří technici a inženýři, měli jsme v Českých zemích dobré německé a rakouské techniky, inženýry, manažery a vlastníky podniků (to byli často i Židi), a proto České země byly nejprůmyslovější částí RU. Načež mi Ríša odpověděl, že Češi také často byli "dobří" státní úředníci a to i ti z nich, kteří pracovali ve Vídni. Řekl mi téměř rozhněvaně, že jeden z argumentů Maďarů pro to, aby se osamostatnili v rámci RU, prý bylo to, že Maďaři nechtěli poslouchat "blbé české úředníky" (pracující ve Vídni). Toto jsem nevěděl, možná však na tom něco pravdy bylo.
L50i18b29u54š71e 63P34a24l20k63o24v31á
tak pro mě je pravý štrůdl také ten z listového těsta-do jablíček rozinky a oříšky a hodně skořice a když je teplý s trochou šlehačky navrch a politý vaječným koňakem tak to je dobrota-mimochodem ty květiny na fotce jsou pohádkové
J41a55r65o72s35l85a21v 88C26h20u89d39á43č91e43k
Díky Vám za návštěvu a komentář.
Všechna Vaše navrhovaná vylepšení jsou dobrá, ale až příliš plná energie. To bych musel omezit počet porcí, anebo se více pohybovat.
M20a22r71i14e 24Š12í14p85k23o67v53á
Jaroslave, ano - život se má žít, ne jen o něm mluvit. To bylo krásné poetické odpoledne...příjemní lidé, a samé dobré věci. No, vídeňáci dělají štrúdl především "tažený". Je tenoučký těstem, a bohatý náplní.
Ale běžně, doma, se víc dělá z listového těsta.
Ten Schwarzvald dort je asi s višněmi, ne s třešněmi. Ale bohužel jsem ho nikdy nejedla. I když to tmavé těsto, višně a šlehačka, slibují hodně.
A do toho makového štrúdlu snad dávají Maďaři taky višně. Musím to vyzkoušet:-))))
Bříško máte na zimu připravené odpovědně:-D Pěkná fotka!
Díky za bezva blog!
J52a79r11o76s22l44a28v 48C34h75u12d40á23č42e65k
Marie, díky za návštěvu a moc pěkný komentář.
Ano, dávají se tam i višně. Inspirací prý byla višňová pálenka. Často se do tohoto dortu i trochu pálenky dává nebo alespoň aroma třešňové či višňové pálenky.
Děkuji za pochvalu mého bříška. Upřímně řečeno, mně se také líbí, ale pokusím se jej trošku zmenšit. Není to však snadné, musím si odříkat jídlo nebo se až příliš moc pohybovat. Snažím se trochu o oboje.
Š39t28ě88p21á79n 29B50i13c96e91r19a
Soudě podle Vašich energetických zásob, dá se čekat tuhá zima. V Dolomitech mi chutná štrůdl. kdy jsou "jablečné hranoly" zabalené do těsta v jakési štole. Od hoteliérky jsem dostal i recept, ale je to "porod" zajistit, aby se těsto netrhalo a nesjíždělo.
J16a38r51o78s58l67a41v 91C46h45u19d22á26č97e72k
Má reakce na Vaši první větu: Člověk nikdy neví, jak tuhá zima bude.
Myslím si, že mám až příliš mnoho energetických zásob. Kvůli odstranění nadbytečných zásob a zlepšení kondice jsem si šel dnes zaplavat. Plavat chodím jednou týdně a zhruba třikrát týdně dělám nordic walking. Přesto nehubnu, protože také rád dobře jím.
M59i43r20e40k 90P81i46n73k67a33s
Takový pohodový blog, to je taky pochoutka
J98a12r75o13s83l13a37v 88C95h54u26d44á98č31e95k
Díky za návštěvu a komentář.
Přesně tak, šlo mi o to napsat pohodový blog. Přeji Vám příjemný zbytek nedělního večera.
- Počet článků 264
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1142x
Agnostik. Levicový liberál - liberál se sociálním cítěním v původním slova smyslu, tj. ne neomarxista, kam bohužel mnozí levicoví liberálové v posledních letech sklouzli.
Má rád hudbu, literaturu, filosofii, historii, vědu a sport. Mluví šesti jazyky a rád cestoval. Rád čte i píše.
Od listopadu 2012 starobní důchodce, který si - přiměřeně svému věku :-) - užívá života a dělá věci, na které dříve neměl dostatek času.
Pokud chcete vidět seznam rubrik a další informace, tak níže klikněte na "+ více".
Seznam rubrik
- Nezařazené
- Kultura
- Víra, náboženství a církve
- Čeština
- Věda a technika
- Společnost
- Láska a partnerství
- Ekonomika a finance
- Bitcoin
- Politika
- Praha
- Nizozemsko - Scheveningen
- Nizozemsko - ostatní
- Sport
- Osobní
- Blogování na iDnesu
Oblíbené blogy
- Do Thu Trang
- Karel Drábek, příroda, ekologie
- Radek Folprecht, hrady, zříceniny, města atd.
- Jan Borovička
- Aneta Coufalová, profesionální fotografie
- Miluše Ondrejátová, fotoblogy
- Anna Grosmanová (recepty)
Oblíbené články
- Helena Čížková, Na délce nezáleží
- Barbora Topinková, Šmok roku 2011 (břitká satira)
- Karel Čapek, Kousek pravdy
- Peter Westbroek: Život jako geologická síla (recenze)
- Česká strava - fotoblog
- Proti Masarykovi, proti Benešovi, proti lidem i proti národu
- Pěkné fotografie a povídání
- Prague 34 Gigapixel Panorama Photo
- Cesta do hlubin fraktálovy duše
Co právě poslouchám
- Stéphane Rousseau - Moi, Si J'Etais Une Femme
- A. Dvořák, Houslový koncert a moll, Josef Suk
- J.S. Bach, Ciaccona, Julia Fischer (1/2)
- J.S. Bach, Ciaccona, Julia Fischer (2/2)
- J.S. Bach, Ciaccona, Yehudi Menuhin (1/2)
- Jean Ferrat - L'Amour est Cerise
- Jacques Brel - Ne Me Quitte Pas
- N. Urbánková - Závidím (nádherný text J. Grossmanna)
- Françoise Hardy - La maison où j'ai grandi, Il est des cho
- Françoise Hardy - Ci sono cose più grandi (původní text)
- Barbara - Ma plus belle histoire d'amour