Královské venkovské sídlo Horsten

Stejně jako v Česku se jaro letos opozdilo i v Nizozemsku. Po několika týdnech chladna a sucha přišly dva týdny dešťů. Nizozemská příroda se konečně - jak se na ni sluší a patří - zazelenala.

27. května byl nádherný slunečný a poměrně teplý den. Nechal jsem všeho a s foťákem vyrazil do královského venkovského sídla Horsten.

Královské venkovské sídlo Horsten (Koninklijk landgoed de Horsten)

Horsten je rozsáhlé venkovské sídlo, které je ve vlastnictví nizozemské královské rodiny. V současné době sídlo Horsten vlastní princezna Beatrix. K tomu je však třeba dodat, že statky Raaphorst a Horstlaan 14 má dědičně pronajaty (propachtovány) její sestra princezna Margriet. Sídlo Horsten je vlastně komplex několika venkovských sídel a statků.

Na území sídla Horsten se také nachází vila Eikenhorst, ve které bydlí současný nizozemský král Willem-Allexander se svou ženou královnou Maximou a dcerami princeznami Amálií, Alexií a Arianou.

Sídlo Horsten leží mezi Wassenaarem a Voorschotenem. Wassenaar se nachází na sever od Haagu a sousedí přímo s Haagem. Velká část sídla Horsten je po celý rok za nízké vstupné přistupna veřejnosti.

Vstupné pro návštěvníky do 65 € je € 1 a nad 65 let € 0,50. U obou vchodů je možno zadarmo zaparkovat jízdní kolo. U hlavního (severního) vchodu z Papeweg je též bezplatné parkoviště pro auta. Jízdní kola a auta je nutno u vchodu zanechat, vstup mají povolen pouze pěší návštěvníci.

Kousek od severního vchodu z Papeweg se nachází Čajový pavilón (Theepaviljoen). V pondělí byl pavilón zavřený. To však nebránilo několika návštěvníkům sídla Horsten si na jeho terase odpočinout a popovídat.

 

 

  

 

 

 

 

 

Šeříková hora (Seringenberg)

Seringenberg – doslova přeloženo Šeříková hora – je malý (v letech 1791-92 uměle vytvořený) kopeček porostlý fialovými šeříky.

 

 

 

Pohled z Šeříkové hory směrem k moři. Různé odstíny zelené. Výhledu na moře brání malý kopeček hustě porostlý stromy. Za ním jsou už jen Rijksstraatweg, Wassenaarské vily, duny a pak Severní moře.

 

Pohled z Šeříkové hory směrem do vnitrozemí. Zde je vidět, že Holandsko je skutečně placaté. Široko daleko není vidět kopec natož hora.

 

Autor: Jaroslav Chudáček | pátek 31.5.2013 8:08 | karma článku: 17,96 | přečteno: 538x