Koho volit

Česká politika je v krizi. Většina Čechů již svým politikům nevěří a podezírá je z neschopnosti, z nedodržování volebních slibů a z korupce. Nevěří politikům vládních ani opozičních stran. Někteří si myslí, že záchranou by možná mohla být některá z politických stran, které teď v parlamentu nejsou.

Řešení

Myslím si, že jediným řešením je vybudovat odspodu nové dobré strany, složené z čestných, poctivých a dostatečně politicky chytrých lidí. Někteří takoví by se měli obětovat a jít do aktivní politiky. Ostatní jim pak musí naslouchat a dle vlastního uvážení je volit.

Na tom by se mělo začít ve velkém pracovat (věřím, že někteří se o to již snaží). Pak bude jistě trvat pár let, než se tyto nové strany dostanou do parlamentu a do vlády. Bude to dlouhá cesta, která vyžaduje oběti a dlouhodobou systematickou práci mnoha (řádově tisíců až desetitisíců) politicky aktivních lidí. Jiná cesta, jak se z této situace dostat, není.

Krize a velká nespokojenost národa by rozbití současných politických mocenských struktur mohly urychlit. V krizích však hrozí nebezpečí, že napovrch vyplavou extrémní směry, které slíbí jednoduchá, ale nesmyslná řešení. Takže jediným řešením je dlouhodobě a trpělivě pracovat na zlepšení!

Za dobrou politickou stranu považuji každou stranu, která je složena z čestných, poctivých a dostatečně politicky chytrých lidí. Dle mne není tolik důležité, zda jde o stranu středu, stranu trochu pravicovou nebo trochu levicovou. Jinými slovy o stranu rozumně liberální nebo trochu socialistickou, trochu konzervativní nebo trochu progresivní, mírně zelenou atd. Extrémy však nemám rád, ty myslím dlouhodobě nic neřeší. Podstatné je, aby představitelé stran slibovali jen to, co je reálně možné (nebyli velcí populisté), pracovali pro zájmy svých voličů, plnili své volební sliby a žili ze svých platů a ne z korupce.

Neznám dobře celé spektrum českých politických stran. Možná už nějaká dobrá dnes neparlamentní strana existuje. Možná by ještě bylo možno některou ze současných parlamentních stran přebudovat na dobrou, nekorupční stranu. To by mne však, byť mile, překvapilo.

Poznámka

Jsem možná trochu idealista, ale nejsem naivní. Vím tedy, že ideální lidé, ideální politické strany ani ideální země neexistují. Navíc, věci zpravidla nejsou černobílé. Věci a děje v životě však často krystalizují. V případě politiky jde o to, aby alespoň jistá kritická část společnosti se o všeobecně dobré řešení politické situace v zemi aktivně politicky snažila. Jinak se Česká republika ze současné politické situace nedostane.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | úterý 17.7.2012 18:05 | karma článku: 20,66 | přečteno: 1525x