Jak jsme se v roce 1968 mohli ubránit před vojsky Varšavské smlouvy?

Nevěříte? Tak čtěte dáááááááááááááááááááááááál. A dočtete se. (Perex musí mít minimálně 100 znaků.) 

Prevence invaze

Na jaře i v létě roku 1968 byly komunistické struktury v armádě a vojenské rozvědce stále velmi silné. Nevěřím tomu, že počátkem srpna 1968 vojenská rozvědka nevěděla, že nás armády Varšavské smlouvy přijedou a přiletí obsadit. 21. srpna brzo ráno vysoký představitel armády již na Ruzyni koordinoval přistávání sovětský letadel. To byl zjevný kolaborant a takových bylo jistě víc. 

První tajemník komunistické strany Československa kovaný soudruh Alexandr Dubček, osobní přítel Leonida Brežněva sice tvrdil, že byl invazí překvapen. Nevím zda skutečně byl tak hloupý, neinformovaný nebo prostě lhal. 

Nejlepší, byť velmi těžká, by byla vojenská prevence. Vzhledem k tehdejšímu složení vedení armády a důstojnického sboru to nepřipadalo v úvahu. Navíc, proti Sovětské armádě jsme šanci neměli. 

Takže jediná prevence, která zbývala, byla uklidnit Sověty a pokusit se omezit reformy. To by však lid nevzal. Pražské jaro se rozjelo a lidu se líbilo. Dubčekovi a spol. se také líbilo, jak mění dějiny a jsou v Československu populární. Reformy tedy významně neomezili. 

Obrana po invazi

21. srpna tedy vojska některých zemí Varšavské smlouvy vstoupila do Československa. Naše kontrarozvědka a naše vojenské síly byly nasměrovány pouze směrem na západ. Naše vláda tehdy mohla vyhlásit válku "imperialistickému a revanšistickému" západnímu Německu a pro jistotu třeba i Francii. Pluky na západu země by dostaly rozkaz napadnout Německou spolkovou republiku. Některé raketové jednotky by mohly vyslat pár raket na vojenské základny ve Francii. 

Západ by byl velmi překvapen. Spojené státy sice Sovětům před invazí prý odsouhlasily (četl jsem to ve více zdrojích a snad je to pravda, viz například dodatek tohoto článku), že rozdělení sfér vlivu v Evropě stále uznávají a daly tím Sovětskému svazu tedy zelenou pro invazi. Proč by proboha USA zachraňovaly československé komunisty, i když prý s lidskou tváří? Napadení Západního Německa však předem neschválily. Pak by se jistě rozvoněly horké linky mezi USA, NATO a Moskvou. Sověti by se jistě dušovali, že toto nebyl jejich záměr. Otázka je, jestli by sovětskému dušování se Západ věřil. Ve Spolkové republice by se možná našel nějaký skutečný revanšista, který by s chutí Československo, včetně sovětských jednotek v ní, napadl. A už bychom tu měli válku. Rozumní lidé v Československu by si zavčas kupovali jodové tablety pro případ atomového konfliktu. 

Ať by tato válka proběhla jakkoliv, Československo by po ní bylo zdevastované. Pro některé by možná byl malou útěchou fakt, že při ní zemřelo i hodně československých komunistů a sovětů. 

Post Scriptum

Tento článek není myšlen zcela vážně. Nepopisuji možnost, kterou by bylo rozumné tehdy zkoušet. Jde jen o teoretické uvažování o jedné velmi drsné možnosti. 

Dodatek

Citát z článku Západ srpen 1968 vlažně odsoudil… a to bylo všechno

Z pohledu Západu ale tehdy šlo opravdu o vnitřní záležitost komunistického bloku, jehož pevnou součástí Československo navzdory obrodnému procesu stále bylo. Západ a především USA o chystané akci navíc zřejmě předem věděly a daly Sovětům jasně najevo, že „nechtějí být do těchto událostí zavlečeny“ a že vojensky zasahovat nebudou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Chudáček | neděle 21.8.2022 18:57 | karma článku: 22,08 | přečteno: 674x