Zamyšlení nad ranní zprávou.

V dnešních ranních zprávách v rádiu jsem byl informován, že České Budějovice zprovozňují nový internetový informační portál. Fajn, lidé se na jednom místě dovědí, co se kde děje, kam jít třeba po práci za zábavou. Pořadatelé akcí mají možnost své akce zaregistrovat. Na první pohled dobrá zpráva. 

Portál má nahradit čtyři stávající weby. Za roční poplatek 1 800 000,- Kč. Paní Popelová nás informuje, že město výrazně ušetří. O stávající weby se starali čtyři zaměstnanci a tento poplatek nedosáhne ani nákladů na jednoho z nich. Tedy náklady na běžného zaměstnance městského úřadu dosahují výše minimálně 150000,- měsíčně. Chápu, že IT pracovníci jsou poměrně slušně placeni, ale i tak mi přijde, že tyto náklady jsou ve srovnání s odměňováním v soukromé sféře silně přestřelené. A to i v případě, že budu ignorovat mizernou funkčnost a efektivitu státní správy téměř na všech úrovních.
Taky je ale možné, že paní Popelová informaci o mzdových nákladech silně přestřelila, aby obhájila tak vysoké náklady na správu webu a schovala tak tunel vedoucí z městské pokladny do čísi soukromé kapsy. Nevím, co je lepší varianta. Úspory jsou navíc podmíněny tím, že tito čtyři zaměstnanci budou propuštěni. Vzhledem ke zkušenostem s úsporami ve státní správě mám o tom silné pochybnosti.

V poslední době jsem několikrát četl různé nářky na to, jak se máme zle, jak lidé žijí v bídě a někteří jedinci tuto bídu podávají tak, že spousta lidí málem umírá hlady. No pokud běžný zaměstnanec státní správy má příjem kolem 100000,- a tzv. "obyčejný člověk" si může takovouto státní správu dovolit financovat, tak bych řekl, že si žijeme přímo přepychově. Nebo je čas se konečně zamyslet nad tím jakou státní správu si platíme a jak? Co třeba přijmout Babišovo, že budeme státní správu řídit a tedy i odměňovat jako firmu? Podle konkrétních výsledků a spokojenosti s její prací. Zaměstnavatelé jsme totiž my.

Autor: Václav Chuchma | úterý 29.4.2014 8:36 | karma článku: 13,79 | přečteno: 541x