Opravdu chceme bojující vládu?

Tak vláda prý chce vyrazit do boje proti poplatkům za vedení úvěrových účtů. Proč tak najednou? Kde byly všechny vlády, ať modré či oranžové, dosud? Proč se najednou ministr Kuba, údajně pravicový politik, probudil a chce chránit pravděpodobně "nesvéprávné" klienty bank a zasahovat do vztahů mezi nimi a bankami?

Jak se lze přesvědčit na stránkách www.jdeto.de klienti bank si zvládnou pomoci i sami, nepotřebují k tomu vládu. Nějak se nemohu zbavit dojmu, že se chtějí politici opět jen přiživit na tom, co funguje docela dobře i bez nich. Není tedy tím pravým důvodem fakt, že se zvolna přibližuje termín voleb a moc času na oživení podpory ODS již není?

A co je vlastně tak hrozného na poplatcích za vedení úvěrového účtu a hlavně co je na tom protiprávního?
Úvěrová smlouva je dobrovolný počin dvou stran a nikdo není nucen podepsat úvěrovou smlouvu za podmínek, které mu nevyhovují. Cena úvěru je dána jeho úrokovou sazbou a součtem všech možných poplatků. K tomu, abychom snadno zjistili skutečnou cenu úvěru nám slouží roční procentní sazba nákladů (RPSN), kterou jsou povinni uvádět všichni poskytovatelé úvěrů. Jestliže se dnes někdo bouří proti poplatkům, které měl zahrnuty v RPSN, bouří se proti vlastnímu souhlasu s podmínkami úvěru, případně tím potvrzuje fakt, že podepsal úvěrovou smlouvu, aniž by se seznámil podrobně s podmínkami. Pokud by v případných soudních sporech soud konstatoval, že poplatky za vedení úvěrového účtu jsou protiprávní a mají se vrátit i zpětně, pak by měl bance rovněž umožnit změnu úrokové sazby tak, aby byla zachována RPSN, se kterou klient vyslovil souhlas podpisem úvěrové smlouvy. Do budoucna nechť se klidně zakážou všechny poplatky, aby cena úvěru byla srozumitelná i pro ty méně chápavé. Myslím ale, že banky na to zareagují tak, že se zvednou úrokové sazby a nic se tím nezíská. Vždy se totiž jakýkoliv produkt prodá za maximální cenu, kterou je ochoten někdo zaplatit. A pokud někdo není ochoten, pak prostě nemá smlouvu podepisovat.

Soudy ať chrání před nedodržováním předem dohodnutých pravidel a ne před hloupostí. Ono by se to v konečném důsledku mohlo obrátit proti nám všem. Dnes se totiž někteří chtějí soudit s bankami, zítra se mohou soudit s kterýmkoliv živnostníkem s tím, že soud bude posuzovat, zda zákazníkem odsouhlasená cena je ta vyhovující.
Opravdu chcete aby vláda bojovala ve prospěch těch, co nectí podepsané smlouvy?

Já ne.

Autor: Václav Chuchma | středa 6.3.2013 18:52 | karma článku: 17,67 | přečteno: 687x