Odposlechy jsou strašně nešťastná věc, která ničí demokracii

A co je ještě nešťastnější? Když prezident republiky místo kategorického imperativu, a morální opory vzkáže do médií to, co je nadpisem tohoto článku.

 

Marně ve vyjádřeních pana prezidenta hledám kategorický imperativ a morální oporu, marně hledám vzkaz, že klientelismus a korupce škodí. Celá stínohra opět směřuje k odsouzení způsobu místo obsahu.  

Málokdo je dnes tak naivní, aby věřil ve spásu investigativní žurnalistiky více, než v kmotrovské souboje, které v současných dnech odkryly kupčení s vysokými posty v Praze na magistrátu. Ať už byly vyneseny pořízené nahrávky na veřejnost kýmkoli, a byť za účelem sražení obou aktérů kauzy, či odražením pozornosti od kauz jiných, nelze kvůli formě zamlžovat obsah.

 

Obsahem těchto nahrávek je bezpříkladná ukázka klientelismu a kupčení s politickou mocí, jež jsou zcela nedemokratické.

 

V polistopadovém vývoji naší země existuje jedna významná událost, kdy demokratické principy postavené na kontrole vládnoucích stran opozicí totálně selhaly. Bylo to po předčasných volbách roku 1998 a bod zlomu, od demokracie ke klientelismu se jmenoval: Smlouva o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice uzavřená mezi Českou stranou sociálně demokratickou a Občanskou demokratickou stranou, jinak též Opoziční smlouva.

Nešťastná věc, když opozice vymění svoji roli za vliv nad lukrativními posty a umožní za to vládnout menšině. Nešťastná věc, když prezident místo aktérů klientelismu odsuzuje způsoby jejich usvědčení.

 

A závěr?

Je transparentnost a kontrola součástí demokratických principů?

Odposlechy těch co nekradou ještě žádnou demokracii nezničily, pane prezidente!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladislav Chrastný | úterý 27.3.2012 8:00 | karma článku: 30,70 | přečteno: 1491x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96