A co úměra nepřímá, pane ministře?

Nepřímá úměrnost je taková závislost jedné veličiny na druhé, kdy se při zvýšení hodnoty jedné veličiny naopak sníží hodnota druhé veličiny. To jen na vysvětlenou pro to poslance a ministry, kteří se doposud s tímto matematickým vztahem neměli možnost setkat.

Kolikrát bude muset pan ministr ještě vládě navrhnout zvýšení DPH, než pochopí, že zvýšíš-li daň, zvyšuješ odpor vůči ní a tedy snižuješ její výběr? Jak je to možné? Zkrátka, když se daně zvýší nad určitý bod, říkejme mu pracovně Lafferův bod, tak se vybere ve skutečnosti méně.

Proč? Protože stát je tvořen ekomickými subjekty a ty jsou reprezentovány, na rozdíl od těch politických, myslími jedinci. Ekonomické subjekty nejsou od určité výše daňového zatížení motivováni vytvářet ekonomický zisk, či jej přiznávat. Nebo opouštějí stát, jimž vladnou tupci, do úmoru zvyšující daně.

Od určitého bodu se rovněž vyplatí daně neodvádět, zisky nepřiznat. Riziko černé ekonomiky je vyváženo ziskem z ní, neboli, vyplatí se podvádět. Nejen, že to oslabuje oficiální ekonomiku, ale zároveň se ve společnosti prohlubuje občanská neposlušnost a neloajalita. Ta není jen důsledkem zvyšování daní, ale i příčinou. Platí jakási autokatalýza.

Lidé nemají vesměs důvěru k této vládě, k politice a politikům a mnoho z nich se jíž pomalu dostává, nebo dostalo na hranici chudoby. V tento čas je opravdu velmi nerozumné a jemně řečeno, navýsost pitomé, zvyšovat daně. Podobná opatření vedou cestou malých kroků k bodu, kdy již není cesty zpět.

Pravicová vláda je u konce s dechem. Její existence se po tomto počinu výrazně zkrátila. Petru Nečasovi bude historicky doloženo, co prve deklaroval. Že s křehkou většinou se vládnout nedá.

ODS se současně stává minoritní politickou stranou, která po příštích prohraných volbách bude vymazána z politické mapy.

Co dodat? Když letí kamikadze, občas to skončí tragedií.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladislav Chrastný | středa 7.11.2012 15:13 | karma článku: 27,17 | přečteno: 1410x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96