Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pravice, levice…. a kde je člověk?

Pravice, levice - pravý, levý - dobré, špatné - zákonné, nezákonné... Kde je pravda? A na čem by mělo záležet?

….ta lesní cesta se svažovala do údolí. Teď si dát pozor na kořeny, nezakopnout a už jsme na kraji lesa. Prozpěvování všech možných lesních ptáčků najednou vystřídalo bzučení včel a čmeláků na louce. V údolí před námi je malý statek. Kouzelné stavení v údolí. Sluníčko pere a bylo by dobré doplnit zásoby vody. Zkusíme poprosit o vodu. Čas jak z pohádky - dědeček s babičkou sedí na lavičce na zápraží a ochotně nás zvou dovnitř. Nabereme vodu a povídáme si. O úrodě, o jejich mládí zde v údolí, o chlebu, radostech, o životě….. Jako když jste v úplně jiném světě. Takové pohlazení po duši. Terapie zadarmo.

Předvolební boje, politické rošády, oduševnělé výroky rádoby moudrých politiků… tím vším jsou a asi budou, plná média, která tento marast statečně přenáší do myšlení a podvědomí lidí. Politici nás chtějí  vtáhnout do jejich jediné starosti – zůstat u korýtka a zajistit se, žít si svou slávu a moc.

Když se vrátím do dětství a mládí, které jsem obojí prožíval pod vládou jedné strany - a asi skutečně nebude nikdy na škodu mluvit o tom, jak hrůzná a nebezpečná tato ideologie byla a stále je – tak si vzpomínám, že ačkoliv jsem vyrůstal mezi lidmi a skupinami lidí řádně kontrolovanými estébáky, pomocníky veřejné bezpečnosti i samotnými soudruhy – přesto se při setkávání, návštěvách, výletech, nemluvilo o politice. Ono taky proč, když prozatím soudruzi byli silní a jednotní a tak často už jen odmítavý postoj nejít v šiku pod rudou vlajkou byl trámem v jejich očích a dostačujícím postojem.

Mluvilo se o kultuře, knihách, myšlenkách, zážitcích, radostech i strastech – prostě o životě. A to byla ta pravá škola života.

Život je dar a ten nepatří ani pravici, ani levici. Ano, je žel utopií si myslet, že by to šlo bez politických stran – prostě aby stát řídili slušní, morální a odborně zdatní lidé a úředníků by bylo jen tak, jak je zdrávo.

Stejně je utopií věřit, že pravda zvítězí nad lží a nenávistí.

Ale pořád je důležité si uvědomovat, že existuje obyčejný člověk. Ta většina, která si žije své životy, a ony by měly přinášet dobré ovoce. Třeba v podobě radosti, správné výchovy dětí, udržení tradic a kultury svého národa, vytváření positivní atmosféry, odvádění poctivé práce, …

Pravice, levice – to by měly být především zákony. Takové, které pomohou té většině lidí žít život tak, aby mohl být dobrý. Ne tedy zákony a nařízení proti obyčejným lidem. Tedy zákony, které se těch v pravici či levici vlastně netýkají, protože politika je nadřazena nad zákon.

Myšlení a práce většiny politiků v celém politickém spektru, žel staví překážky pro život běžného člověka a tím ovlivňuje i budoucnost. Politik i politický úředník žije současností. Tou svou současností. Protože jeho politická budoucnost je velmi nejistá. A tak trhnout, dokud mohu a je co.

Ostatně myslím si, že dávno před naším letopočtem se pravice a levice chápala jako zákon. Tedy co je pravé a co je levé – dobré a špatné. Dnes mám žel pocit, že máme politicky vše levé. Protože i pravice šla ve svých činech a reprezentaci vlastních lidí již dávno řádně doleva.

Polský spisovatel Karol Irzykowski napsal:  „Pravice by chtěla žít z hloupostí, které spáchala levice, to však není vitamínový pokrm.“

Pravici by mělo jít hlavně o to, aby byla pravá! A úplně nejlepší by bylo, kdyby budoucnost naší země ovlivňovali praví lidé. Jenomže díky těm levým v levici i pravici, je to asi utopie.

Škoda.

 

 

 

Autor: Libor Chrášťanský | neděle 18.6.2017 19:39 | karma článku: 9,23 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Libor Chrášťanský

Proč to smrdí?

Nějak nám ta naše současnost zasmrádá. Proč? Nosíme roušky, abychom NĚCO nechytli, protože NĚCO tu hnije. A bojím se, že budeme nosit roušky a bude se nám zakazovat sdružovat, cestovat, bavit se, ale možná i studovat.. A nakonec?

1.9.2020 v 11:07 | Karma: 25,55 | Přečteno: 675x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Agresivní bakterie S.MRT 007?

SARS-CoV-2 nejen neřekl poslední naprogramované slovo. Ale ono to bude pokračovat! Byla by to jinak prohra. Tedy pokud....

6.8.2020 v 17:07 | Karma: 22,77 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Jidášové, babišové, milošové a podobní

Tak máme za sebou Velikonoce. Zvláštní okolnosti, nebo záhadní neznámí nám zařídili, že byly opravdu netradiční a nevím, zda v historii byl kdy člověk takto omezen. A ta největší záhada?

14.4.2020 v 16:07 | Karma: 33,78 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

A to jsme si tak lebedili

Také se kolem vás lidé psychicky hroutí? Virus nám vstoupil do nepřipravených životů. To nám neměl dělat, hajzlík jeden. Vždyť jsme si tak dobře žili. Něco o ženě, která si nelebedila a přesto vyhrála - vlastně o dvou ženách.

25.3.2020 v 19:07 | Karma: 32,93 | Přečteno: 5564x | Diskuse| Společnost

Libor Chrášťanský

Zrušte s okamžitou platností dotace!

Současná situace ukazuje, jak nejsme připraveni na krize, epidemie, ochranu zdraví, a na mnoho dalších vážných skutečností, které v konečné fázi ohrožují i životy. Proč? Nejsou na to peníze! To se musí změnit! Zajímejme se

19.3.2020 v 10:07 | Karma: 30,82 | Přečteno: 917x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1203x
Mou největší a nejlepší školou byl a stále je život. Mnoho let se snažím být pomocí jednotlivcům i firmám v jejich rozvoji, změnách, zlepšeních a dobré kondici. Koučink, headhunting, stavba týmu, týmová práce, firemní procesy, motivace, školení, copywriting,... – společně s týmem šikovných lidí umíme dobře pomoci. Více jak dvanáct  let vedu neziskový projekt rozvoje baseballu, kterým prošlo více jak 1500 mladých hráčů ze střední Evropy i dalších zemí. Skrze sport se snažím připravit děti pro život a učím je poznat svůj potenciál. Odmítání od sponzorů, zkorumpovaná politika a přehlížení nadšenců, kteří pro děti a mládež obětují ze svého mála, zatímco jiní by se na tom ještě chtěli přiživit - to je to, co v takové neziskové práci zažijete. Vážím si lidí, kteří nechtějí promarnit život. Mám rád naši zemi a jsem na ni stále ještě hrdý.

www.startupteam.cz

 

Seznam rubrik