WC pro Husity

Kdybych na obávanou vozovou hradbu Husitů narazil někde u Sudoměře, tak bych se nedivil. Ale v Kladně mě zaskočila, jako tenkrát železné pány na jihu Čech…

Šel jsem takhle jednou pozdě v noci, nebo chcete-li brzo ráno, cestou z města – informace pro zvědavce, šel jsem z kročehlavského sídliště Na Růžovém poli směrem na Velké Přítočno. Tma byla skoro jako, no jako už v této končině tradičně bývá, prostě „romantika". Ale člověk si alespoň procvičuje ostatní smysly... Po chvilce chůze mě „praštil do nosu“ vtíravý pudinkový odér, který mi naznačil, že se blížím k čarodějné kuchyni nejmenovaného Dr., z jehož prášků uvaříte a upečete takřka všechno a podle jednoho kouzelného návodu... A za ní už je silnice.

Jdu, nebo spíš tápu, když tu náhle, kde se vzala, tu se vzala, stála přede mnou neprostupná vozová hradba, ne nepodobná zmíněnému středověkému obrannému systému. Ale Husity jsem na ní hledal marně… Plechová monstra takřka splývala s temnou noční oblohou a namísto legendární bojové hitovky „Ktož jsú boží bojovníci“, se zpod kapot tiráků ozývalo tiché vrnění topení, občas přehlušované pochrupováním řidičů, spokojeně spících v příjemně vytopených kabinách. „Jo, takový luxus, kdyby tenkrát měli Husité,“ pomyslel jsem si.

Novodobá vozová hradba se táhla celou jednosměrnou ulicí, vlevo i vpravo a navíc třemi řadami, čímž byla tato bojová strategie dotažena téměř k dokonalosti. Bratr Žižka by měl určitě radost z umění novodobých vozatajů, kteří svými povozy důkladně zatarasili i úzký vstup z chodníku na silnici a tím totálně zamezili postup stovkám pěšáků, kteří tudy chodí makat do blízké průmyslové zóny. Můžou si to dovolit bez obav, že by jim hrozila pokuta za špatné parkování, protože tam není vyznačený přechod pro chodce. „Asi by byl moc blízko u křižovatky,“ odůvodnil jsem si absenci „zebry" a odevzdaně pokračoval ve své noční anabázi.

Zmateně, jako lesní včela, jsem se motal mezi vozy a marně hledal pomoc a ochranu. Jak vidno z těchto řádků, tak jsem se z labyrintu kamionů ve zdraví dostal, ale ty nervy, jestli místo cepem nebo sudlicí nedostanu ránu náhodně otevřenými dveřmi od kabiny nebo ještě něčím horším…

A propos, pokud dopravním předpisům neodporuje parkování někdy možná i dvaceti tiráků s čumáky vystrčenými skoro až na hlavní silnici. Nebo, pokud to úřady tolerují, protože jiné vhodné místo pro parkování kamiónů v Kladně není, tak by také měly vyřešit důstojné zázemí pro jejich řidiče. Především WC, aby šoféři, lezoucí z okolních křovíček, nelekali kolemjdoucí - hlavně ženy, jdoucí tudy z odpolední nebo noční šichty... Vhod by jim určitě přišla i sprcha a kuchyňka, aby to ráno na silnici nevypadalo, jako za totáče v nějakém autokempu u Berounky, kde se chlapi myli v lavorech a na propanbutanových vařičích bublala voda na „turka".

 

Autor: Luboš Chott | pondělí 21.11.2016 0:00 | karma článku: 16,50 | přečteno: 463x