Ochutnejte moje Kádéčko

Nejspíš vás zajímá, proč jsem svůj blog pojmenoval právě Kádéčko… Prostě vhodná asociace mezi písmeny KD, která byla mezi prvními na „espézetkách“ mého rodného města Kladna a legendární vojenskou stravou „kádéčkem“.

Ten kdo byl na vojně, tak ho důvěrně zná a určitě se mu po něm nestýská. Ale pro ty, kteří o „kádéčko“ přišli: Oficiálně se jednalo o vojenskou Konzervovanou Dávku potravin, mezi vojáky zvanou „KáDéčko.“ Standardně obsahovalo čtyři konzervy např. vepřové nebo hovězí maso, vařenou rýži, paštiku, sýr, kompot. Vojáci „kádéčko“ fasovali, např. když šli do služby mimo kasárna, kde se nebylo možno najíst v jídelně. Vojáci mezi sebou soutěžili, kdo vyfasuje nejstarší „kádéčko…“ Našel jsem informaci, že nejstarší doložený exemplář z roku 1945, se dostal na stůl až v roce 1989. Opravdu vojenský veterán… Za to by si zasloužilo metál, a protože bylo sežráno, tak in memoriam.

Doufám, že moje Kádéčko nebude takový ležák a že nabídka na „jídelním lístku“ bude pestrá, chutná a kaloricky vyvážená. A jestli někomu bude ležet v žaludku, tak také dobře…
Dobré čtení přeje

Luboš Chott

 

Autor: Luboš Chott | čtvrtek 14.1.2016 23:21 | karma článku: 10,81 | přečteno: 1512x