Kladno o slavné rodáky nestojí?

Krk dám na to, že žádné město nemá tolik slavných rodáků, aby je mohlo odmítat. Kladno si tento luxus dovolilo, když nemělo zájem uvést ve svém městském divadle hru spisovatele Vlastimila Vondrušky. Slaný po něm ochotně skočilo...

Doba, kdy kočovní herci a kejklíři živořili na okraji společnosti a slovutní konšelé jim s opovržením zakazovali vstoupit do města, je dávno pryč. Dnes jsou někteří kumštýři naopak uctíváni jako modly, což také není dobře, ale… Komu čest, tomu čest. To je případ i původem Kladeňáka spisovatele Vlastimila Vondrušky, který je nejznámějším současným českým autorem historických románů.

Ve své nové divadelní hře Vínem proti pohanství aneb staročeský dekameron slavný spisovatel dokonce hraje středověkého učence. Smutné však je, že ho v této roli neuvidí kladenští diváci na prknech zrekonstruovaného městského divadla, nýbrž jejich sousedé v královském městě Slaném. To se ke slavnému Kladeňákovi zachovalo věru královsky… Zatím co kladenská radnice neměla o představení hry spisovatele Vondrušky zájem, tak Slaňáci mu vyšli vstříc a ochotně mu nabídli střechu nad hlavou resp. své historické divadlo – možná i trochu škodolibě…

A já se ptám, proč? Proč kladenské konšelstvo nemělo o dílo slavného rodáka zájem? Z neznalosti? Nebo není podle jejich gusta dostatečně slavný? Vždyť přece slavný a geniální může být i ten, kdo nehraje hokej… Primátor Volf, se v jednom novinovém rozhovoru nechal slyšet, že kladenské městské divadlo má skvělý herecký soubor a každé představení je vyprodané. Pokud tomu tak skutečně je, tak tleskám, ale… Přesto si myslím, že v tomto výjimečném případě se i v nabitém fermanu mělo najít volné okénko.

P.S. Nevím sice, na čem domluva autora hry s kladenskými radními ztroskotala – každá strana má určitě svoji pravdu… Není to tragédie, stanou se horší věci, ale… Je mi trapně a stydím se a chápu to, jako výchovný políček Slaňáků nám Kladeňákům! Poučíme se?

Autor: Luboš Chott | pondělí 10.4.2017 0:08 | karma článku: 12,46 | přečteno: 230x