Chodím městem a dívám se za vrata – Ladovská zima na Kladně je a srdce jímá bílá nostalgie

Kolony aut kroksunkrok bo silničáři, jako každy rok su překvapení velice, že sníh zasypal jim silnice. Na ČT1 studio Sních, primátor Jiránek sedí na saních. V Kladně kalamita jak na Sibiři. Tři centimetry sněhu! A u radnice čtyři.

Omlouvám se tímto Jarkovi Nohavicovi za parafrázi jeho hitovky, ale žádná příhodnější mě nenapadla.

„Základno, tady Kladno. Jsme zasypaní! Ne penězma! Sněhem!, MAY DAY, MAY DAY… Vyhlašuji kalamitní stav!“ Tak nějak jsem si představoval zoufalé volání kapitána kladenského magistrátu Jiránka, když v neděli ze svého kapitánského můstku zhlížel na to, jak se Kladno potápí do hrůzostrašných cca 20 cm sněhu. Jeho dramatické varování v médiích navíc doporučovalo obyvatelům Kladna raději nevyjíždět ani nevycházet – kamaráda toto hlášení zastihlo v restauraci a tak doma své zdržení svedl na primátora, protože befel je befel!

Přečetl jsem si na netu několik zpráv o včerejší kalamitní situaci na Kladně a měl jsem z nich pocit, že nikde jinde sníh nepadal. Kladno se díky tomu na několik hodin celostátně – možná i zahraničně zviditelnilo, ale… Já se bez legrace ptám? Bylo vyhlášení sněhové kalamity oprávněné, alibistické, nebo to byl projev organizační neschopnosti krizového štábu a dotčených organizací? Nechci pranýřovat svědomí cestářů, či primátora, ani vzniklé sněhové problémy zlehčovat, ale... Mám trochu trapný pocit, že se díky vytrubování SOS do širého světa stalo Kladno terčem posměchu, že si nedovede zamést před vlastním prahem pár cenťáků sněhu.

Těmi kritiky nemám na mysli kladenskou opozici v čele exprimátorem Volfem, které se to samozřejmě náramně hodilo do krámu, ale… Snažme se být objektivní. Ať je to jak chce, jejich kritická slova je nutno brát s rezervou, protože za uplynulé volební období nenapadlo na Kladně tolik sněhu, co v neděli, takže nevíme, jak by se s touto situací sami popasovali. Při této příležitosti samozřejmě nezapomněli připomenout „sněhovou" drogovou aféru radního Hanese.

P.S. V diskuzích pod články jsem si však přečetl i několik reakcí obyvatel Jablonecka a Liberecka, kteří si z Kladna a Kladeňáků, myslím oprávněně, dělali srandu v duchu Nohavicovi Ladovské zimy. A tak mě napadlo, že by se tam mohl jet kladenský krizový štáb proškolit. Protože, co kdyby...

Autor: Luboš Chott | pondělí 4.2.2019 14:20 | karma článku: 11,92 | přečteno: 319x