Chodím městem a dívám se za vrata aneb Zdražení se v Kladně říká úprava

Zvýšení poplatku za vodu, zvýšení nájemného v městských bytech a do třetice zvýšení poplatku za odvoz domovního odpadu, se na Kladně neříká zdražení nýbrž úprava – uvádí to kladenská radnice resp. její spřízněná kladenská média.

O zdražení vody jsem už psal v jiném blogu, proto jenom asi tolik. Myslím si, že k němu nemuselo dojít, nebo alespoň ne o tolik, ale… To by voda musela patřit městu Kladnu a nikoliv francouzské Veolii. Proč si to myslím? Stačilo, když jsem se na internetovém portálu Pravda o vodě podíval na rozdíl v cenách vody vlastněné městy a překupníky vody a…

Bydlím sice v paneláku, ale tzv. ve svém, takže si skoro všechno, co se nachází za dveřmi mého bytu, platím z vlastní kapsy, a tudíž moc dobře vím, kolik stojí např. instalatér nebo elektrikář. Omlouvám se nájemníkům městských bytů, ale… Pro nutnost zdražení nájemného v městských bytech mám z výše uvedených důvodů větší pochopení než pro zdražení vodného a stočného či svozu domovního odpadu.

Jedním z důvodů zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu ze 600 korun na baťovských 780 za osobu ročně, je podle primátora Jiránka i kvůli vybudováním podzemních kontejnerů. „Musíte si uvědomit, že zhruba polovina zvýšení poplatku je způsobena tím, že se ve městě zavedly podzemní kontejnery. Náklady na jejich údržbu a podobně dosahují téměř pět milionů korun ročně,” reagoval primátor města v Kladenském deníku.

S tímto argumentem však nesouhlasí „otec“ podzemních kontejnerů exprimátor Volf, který je naopak obhajuje s tím, že se díky jim pro občany zvýšil komfort odkládání komunálního odpadu a kromě toho se prý částečně zabránilo rejdění potkanů v klasických kontejnerech na kolečkách. No, je to možné, ale… Na mě ještě nikdy žádný potkan z kontejneru nevykoukl. Jó, že rejdí v odloženém odpadu, který se už nevešel do kontejnerů, s tím souhlasím, ale… To rejdí i kolem těch podzemních, protože některý odpad do nich zkrátka nenacpete – nemyslím tím odložené staré křeslo nebo rozbité umyvadlo, ale ani prachobyčejnou igelitku s odpadky. Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

P.S. Ježíšek mi už vloni nadělil domácí minikontejnery na separovaný odpad, ale… Jsou mi na nic, protože igelitové pytle do nich vložené, po svém naplnění odpady neprojdou ústím podzemního kontejneru, takže pokud chci šetřit životní prostředí, tak musím odpad odnést do klasických kontejnerů u vedlejšího paneláku. Dělám to, ale… Můj osobní komfort to rozhodně nezlepšilo!

Autor: Luboš Chott | pondělí 30.12.2019 16:32 | karma článku: 15,24 | přečteno: 452x