Chodím městem a dívám se za vrata aneb Špendlíky už netáhnou

Jako kluci z Nového Kladna jsme měli přehled o tom, co v které zahradě roste a kdy bude čas sklizně – někdy nás při polním pychu nachytali domácí nebo hlídač a jednou také policajt. Vděčným ovocem tehdy byly i tzv. špendlíky, ale…

Málokdo dokáže špendlík stoprocentně poznat. V Čechách za něj často bývá považován myrobalán, na Moravě zase mirabelka, ale… Á propos, víte co s nimi? Nejlepší je špendlíková marmeláda a pálenka. Ale…

Ať se jedná o špendlík, myrobalán nebo mirabelku, jisté je, že jejich plody nejsou v současné době ke konzumování atraktivní – alespoň ne ty, které rostou v kročehlavském sídlišti. Zajímalo by mě, kdo je tam vysadil?

Každoročně jsou keře obsypané žlutými plody, které posléze opadají – nikdo je netrhá, nikdo je nejí. A protože špendlíkovníky rostou u chodníků, jsou následně rozšlapány na marmeládu – stačí jen seškrábnut.

P.S. Nedávno jsem to už nevydržel a napsal o tom na kladenský magistrát – pozdě, ale přece. Navrhuji je na podzim vykácet a místo nich vysadit třeba frňákovník – ať je sranda. Tak uvidím, co se bude dít.

Autor: Luboš Chott | sobota 25.9.2021 5:21 | karma článku: 11,54 | přečteno: 419x