Chodím městem a dívám se za vrata aneb Přes „mrakodrap" uvidím prd!

Můj názor laika je, že moderní architektura chybí v celém Česku, tím spíše na Kladně, které kromě 6 věžáků jinou „modernu“ nemá. V současné době Kladeňáci řeší otázku prvního kladenského „mrakodrapu", který má mít 24 pater, ale…

Co si o tom myslím já? Řeším dilema. Na jednu stranu tleskám myšlence moderní architektury, ale… Když se podívám z balkonu mého panelákového bytu ve směru na Velké Přítočno, tak kolem vidím les dalších paneláků, které v dálce přečnívá desetipatrák. Přiznávám, že při představě, že ho ještě o dalších 14 pater bude přečnívat jiný barák, se mě zmocňuje panika, protože potom už uvidím tuplem prd.

Představa, že se probudím, otevřu oči, podívám se z okna a uvidím do oblak trčící „obelisk“ – nevím proč, ale při pohledu na jeho studii mě napadl moderní brněnský orloj, kterému lidé vymýšlejí hanlivé přezdívky např. „falické“ hodiny. Tak uvidíme, jaký název dají Kladeňáci prvnímu kladenskému „mrakodrapu" – uvozovky proto, že se prý nejedná o mrakodrap, nýbrž výškovou budovu.

Zatím je kladenská veřejnost názorové rozdělena. Jedni jsou „mrakodrapem" unešení a sdílejí nadšení hlavních protagonistů, kterými jsou: primátor Jiránek (ODS) a jeho věrný stranický podržtaška náměstek Hanes, který k tomuto projektu natočil působivé video, ve kterém se prsí miliony, za které by radnice mohla pozemek pro stavbu „mrakodrapu" prodat, ale... Jiní jsou k otázce bytí či nebytí kladenského „mrakodrápku" alergičtí či naopak lhostejní. Proč?

Už toho plivání do tváře kladenské veřejnosti ze strany kladenského magistrátu, pod vedením tradičních i netradičních politických stran, bylo moc – proto ten vztek či apatie, že si stejně udělají, co budou chtít. V devadesátých létech se vykašlaly na Poldovku, kterou nechaly vybydlet a zničily tak odkaz předků budoucím generacím – přitom z ní mohl být světové uznávaný skanzen. Byl u toho jak současný primátor Jiránek, jinak náplava z Bolky, ale „hrdý“ Poldovák, tak exprimátor Volf (VPK), jinak exhokejista, který válel v dresu s hlavou paní Poldi. Pánové, styďte se!

Na začátku 21. století byli oba zmínění komunální politici u údajně nezákonného prodeje kladenské vody cizákům. Přečíst si o tom můžete na portálu pravdaovodě – budete překvapeni. Kladeňáci se marně bouřili i proti stavbě obchodního domu Central, který mimo jiné zabil obchody na tzv. hlavní třídě a naposled proti realizaci hypermarketu Globus, jenž pro změnu zabije Růžové pole a možná i les Bažantnice, ale... Ve všech uvedených případech bylo snažení veřejnosti zbytečné. Tito kladenští političtí dinosauři si pod vějičkou veřejného zájmu stejně prosadili své. Proč?

A věštím, že podobně to dopadne i ohledně výstavby prvního kladenského „mrakodrapu". Koaliční i opoziční strany si na něm postaví své volební kampaně. Nejprve bude mnoho povyku a nakonec nic. A historie se bude opakovat.

Předpokládám, že, tak jako si těsně před odchodem z kladenské radnice exprimátor Volf a spol. ošéfovali výstavbu Globusu, podobně si primátor Jiránek a spol. pojistí výstavbu 1. kladenského „mrakodrapu" prodejem „mrakodrapového" pozemku. Proč? Možná proto, že tuší, že se blíží jejich konec. Dost bylo levice i pravice, tradice i netradice, ale... Babo raď, kdo místo nich?

P.S. Je to sice černý humor, ale… Vzhledem k tomu, že předpokládaná doba výstavby „mrakodrapu" je pět až šest let, které se mohou klidně protáhnout na deset, a vzhledem k tomu, že mi je 66 let, tak si s tím až tak hlavu nelámu.

Autor: Luboš Chott | sobota 8.8.2020 5:10 | karma článku: 12,04 | přečteno: 386x