Chodím městem a dívám se za vrata aneb Ošidil jsem Arrivu o 4 koruny

60, 61, 62, 63, 64… Když se mi pak kvapem začalo blížit pětašedesát, chtěl jsem na těch létech najít alespoň něco pozitivního. Dalo mi to práci, ale našel jsem… Od 65 budu moct levněji cestovat kladenskými mandelinkami. Hurrrááá…

Na tradiční politiky, mainstreamové novináře, případně na kritiky tohoto mého blogu, kteří moji radost nesdílejí, kašlu! Proč? Protože se fakt těším… Na co? Generace mých dětí a vnoučat ať mi protentokrát prominou, že „projím“ resp. projezdím drobíček jejich budoucnosti, ale… Těším se na cestování veřejnou dopravou za 25 %. A proč ne? Snad si to trochu zasloužím. Nechci metál, ale... Více méně poctivě jsem odpracoval 48 roků a dva měsíce a do starobního důchodu neodešel v 60i, jako kdysi můj táta, ale až v 63 a dva měsíce. Tak proč bych se neradoval alespoň z toho, že v 65 budu moct cestovat levněji.

Když nastal den Dé a já oslavil 65 narozeniny, řekl jsem si, že vyzkouším, jestli to funguje. Z médií jsem věděl, že ode dneška jezdím veřejnou dopravou za 25 %, tak hurá do světa resp. do Kladna. Obyčejné jízdné MHD u nás na Kladně stojí 16 korun, tak jsem si z portmonky vyndal 4 kačky a hrr na zastávku 605ky. „Seniorský za čtyři,“ řekl jsem nesměle řidiči a mával mu před nosem občankou. „Takový lístek tady nemám,“ odpověděl mi slušně šedovlasý řidič mého věku a upřel svůj pohled na displej pokladny. „Myslel jsem, že od 65 let jezdí senioři za 25 %?“ pokračoval jsem stejně nesměle. „Heleďte, neřešte to a jděte si sednout,“ odpověděl mi s úsměvem šofér. To jsem ale zase nechtěl já. „To ne, tak zaplatím plné jízdné,“ oponoval jsem mu. „Hele, tady je nějaký za čtyři korun,“ zvolal vítězně volantík, vytiskl mi lízdenku a byli jsme v tu chvíli oba spokojeni, ale…

Při návratu z města jsem jel 603 – nikoliv Tatrou, nýbrž linkou a pro jistotu jsem se řidiče nejprve zeptal, za kolik jezdí senioři nad 65 let. „Za osm,“ odpověděl mi a já se v duchu omlouval jeho kolegovi, na němž jsem vyžadoval jízdenku čtyřku a společnosti Arriva za to, že jsem ji okradl, ale… Po několika dnech jsem se potřeboval přepravit po Kladně a zrovna jel „pražák“ 330. Už automaticky jsem podával řidiči osm korun, ale on mi čtyři vrátil s tím, že za osm by mě svezl až do Prahy.

P.S. Celý zmatený jsem se doma podíval na webovky Arrivy a zjistil jsem, že máslo na hlavě mám já, protože… Za jízdenku kladenskou MHD mám správně zaplatit 8 Kč, ale když použiji autobusy PID např. do Prahy, tak mě bude stát pouze 4 Kč. Z toho vyplývá, že mám jasno, kterými autobusy budu jezdit.

Autor: Luboš Chott | pondělí 1.4.2019 17:20 | karma článku: 10,46 | přečteno: 376x