Chodím městem a dívám se za vrata aneb Na koníčka si vyskočím…

Ta nová kladenská „ZOO" nevypadá špatně. Samozřejmě jde o vkus, protože keramická zvířata fakt nevypadají, jako by je namaloval mistr Burian. A potom je také nutno zapomenout, že v těchto místech kdysi byla skutečná ZOO, ale...

Scházel jsem po čerstvě zrekonstruovaných schodech – po těch starých rozbitých jsem v patnácti vyprovázel svoji školní lásku... Vedou k nově upravenému parku – se stromy a keři zasázenými jako brambory v řádku, ve kterém je jakoby nahodile rozmístěno deset zvířecích skulptur, vyrobených z velkoplošné keramické mozaiky – děti při jejich identifikaci budou muset trochu zapojit fantazii, ale... Oproti některým současným animovaným figurkám z TV obrazovek jsou velice realistické...

Vypadají dost bytelně a kromě toho, že dětem budou sloužit jako „olézačky“, mají také symbolizovat skoro před půl stoletím zaniklou kladenskou zoologickou zahradu, no spíš zahrádku – dnes by se řeklo zookoutek. Ale my děti jsme ji milovaly. A jak jsem tak lážoplážo scházel po schodech a kochal se, vzpomněl jsem si na nedělní vycházky s rodiči do ZOO, ale… Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Někdo o té současné říká, že je to hrůza, jiný zase, že je to škoda peněz.

Při panoramatickém pohledu na keramozvířátka mě napadla písnička Na koníčka si vyskočím, třebaže mezi nimi kůň není a nebyl ani tehdy, ale to je jedno, ne… Zastavil jsem se a upřímně jim popřál dlouhý keramický život bez ztráty končetin, ocasu, uší, čenichu atd. A pokud na ně nějaký kazisvět vztáhne ruku, tak aby dostal přes svůj čenich.

P.S. Ale o to, aby se z pěkně upraveného parku nestal další kladenský „Sherwood" a ze zvířátek se skutečně nestala torza a nebyly to vyhozené peníze, se musí postarat hlavně ti, kteří slíbili, že budou pomáhat a chránit. Prostředků k tomu mají dost.

Autor: Luboš Chott | pondělí 5.2.2018 4:43 | karma článku: 9,93 | přečteno: 215x