Chodím městem a dívám se za vrata aneb Meťáci na ledu…

V kladenské Metě, obřím bytovém areálu s 255 byty pro handicapované občany, se rekonstruuje suterén, ve kterém mají garážová stání. Tato oprava bude trvat až do 6. ledna 2018, což pro vozíčkáře-řidiče představuje velký problém.

Když můžou být Špunti na vodě nebo Kokosy na sněhu, tak proč ne Meťáci na ledu? Možná dobrý námět na černou komedii, ale už vůbec ne, pokud se jedná o tvrdou realitu. O co jde? „Jenom“ o to, že do 6. ledna 2018 budou muset vozíčkáři-řidiči z Mety parkovat na ulici. Já vím, uteče to jako voda, ale…

Ruku na srdce. Komu se chce lézt do promrzlého auta? A to je v tomto případě to nejmenší. Když potřebujeme smést sníh z auta nebo oškrábat námrazu z okének, tak si zanadáváme a pustíme se do toho, ale co si počne kolega řidič-vozíčkář? Ale třeba se počasáři opět seknou a nebude tuhá zima... A to neřeším to, že ulice resp. silnice kolem Mety jsou plné i bez jejich aut – kromě toho, řidič-vozíčkář nemůže zaparkovat tam, kam se nacpeme my, protože k nastoupení a vystoupení z auta potřebuje mnohem větší prostor.

Vozíčkáři jsou většinou mentálně silní lidé – musí být. Když mám nějaký problém a hroutím se, tak můj kamarád na vozejku mi říká: „Ty vole, podívej se na mě… Pro mě je všechno stokrát těžší, tak se z toho neposer!“ a má pravdu.

Několikrát jsem mu pomáhal nastupovat do auta. Nejprve si položil mezi vozík a sedadlo takový speciální porichtung – prkénko, kterému říkám šoupátko. Potom se rukama pevně chytil volantu, přitáhl se a po šoupátku se přesunul na sedačku – už ho má pěkně ošoupané. Zvládl to sám, ale byl rád, když jsem mu vozejk alespoň složil a naložil do auta, protože… To, co mně trvá minutu, tak jemu deset – pokud nastupuje v garáži. Ale když je to pod širým nebem a navíc v zimě a kolem auta je sníh, tak má o zábavu postaráno na hodně dlouho…

P.S. Zkrátka a dobře. Sice neznám souvislosti, ale... Přesto si myslím, že rozhodnutí plánovačů z kladenské radnice o rekonstrukci suterénních prostor v Metě v zimním období, nebylo příliš šťastné – možná by to příště chtělo víc empatie.

Autor: Luboš Chott | pondělí 27.11.2017 3:11 | karma článku: 9,47 | přečteno: 192x