Chodím městem a dívám se za vrata aneb Klepadlo na koberce posloužilo i jako seznamka

Bytelná železná klepadla na koberce nesměla v éře socialismu chybět u žádného paneláku. Nevím jak jinde, ale... Na Kladně po „sametu" rychle zmizela – asi do sběru. Přitom jejich bytí bylo výchovně a společensky důležité.

I přes vynález vysavače se ještě v sedmdesátých letech minulého století mezi paneláky celkem běžné rozléhaly práskavé zvuky, které vydávala plácačka dopadající na koberec – luxování a klepání koberců, byly domácích činnosti, které jsem, co by jinoch, upřímně nenáviděl, ale…

„O víkendu vyklepeš koberec z obýváku,“ avizovala maminka s dostatečným předstihem, abych se na to psychicky připravil, ale… Klepadlo na koberce, bylo takřka neustále obalené dětmi – většinou holkami, které na něm cvičily, tančily či visely jako opice hlavami dolů.

A do toho přijdu já s kobercem přes rameno a s vizáží a letorou Suchánkova Máchy z filmu Sněženky a machři. Nebylo proto divu, že jsem si před děvčaty příliš nevěřil, ale… To moje maminka neřešila a nemilosrdně mě poslala do jámy lvové. Brblal jsem, ale nebylo mi to nic platné.

S holkami na klepadle byl většinou kříž. Viděly, že jsou v přesile a tak mi to dávaly sežrat… Neustále se řehnily a něco si šeptaly a že prý, co zato, když z klepadla slezou a podobné narážky a já se červenal až za ušima – dodneška, když se náhodou potkáme, mi to jedna důchodkyně připomíná, ale… Nakonec mě na klepadlo milostivě pustily – nevím, jestli je obměkčilo, mé domlouvání: „Holky, neblbněte…“ Spíš je to asi přestalo bavit, ale…

Postupně jsem se osměloval a klepal bych koberce každý víkend – a nebyl jsem jediný. Z toho vyplývá, že klepadlo na koberce sloužilo nejen ke svému prapůvodnímu účelu, ale také jako sportovní náčiní či místo k prvnímu vzájemnému „očichávání" kluků a holek. A votom to je… Současná mladá generace se spolu určitě seznamuje daleko snadněji a rychleji, ale… Klepadlo je klepadlo.

Autor: Luboš Chott | pondělí 18.1.2021 5:09 | karma článku: 8,97 | přečteno: 236x