Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladno, město striptérů…

Muzikál Donaha se v kladenském divadle hraje už déle než dva roky, ale… Přišel s křížkem po funuse. Být to před 20 lety, tak by ho s klidem mohli hrát na Úřadu práce, jako instruktáž pro Poldováky, jak si mají hledat novou práci.

Zábavná muzikálová komedie začínala „optimisticky“ rozdáváním výpovědí z pracovního poměru. Příběh se odehrával v americkém Buffalu a pojednával o partě propuštěných ocelářů, kteří nemohli zavadit o novou práci – jak kladenské. Jako bývalému Poldovákovi mi bylo to, co se během dvou hodin odehrávalo na jevišti, důvěrně známé a na rozdíl od většiny diváků, mi některé situace k smíchu nebyly, ale… Chápal jsem je. Když sedíte v hledišti, tak je to legrace, sranda a komedie, ale… Když to člověk  prožije na vlastní kůži, tak je to sociální drama.

Američtí oceláři se ze zoufalství rozhodli vydělat si na obživu, hypotéky, alimenty a další životní potřeby pomocí striptýzového vystoupení – od vysoké pece do striptérské arény. Co na tom, že neměli pro podobnou práci potřebnou průpravu ani fyzické předpoklady – nakonec šli doslova a do písmene donaha!

Co k tomu dodat? Nevím o tom, že by některý z cca 22 000 bývalých Poldováků dělal v nějakém nočním podniku striptéra, ale… V přeneseném slova smyslu se těmi striptéry ala Baffalo stali všichni, jejichž podniky dopadly podobně jako Poldovka. Stáli jsme jako opaření s výpovědí v ruce a nevěřili jsme svým očím a uším, že to, co na Kladně fungovalo 100 let a bezpečně živilo tisíce rodin najednou končí. Byli jsme nezaměstnaní, byli jsme na ulici. A co dál?

Byli jsme v šoku a každý jsme se s novou situací rvali po svém… Někteří se rychle otřepali a hodili to za hlavu, ale jiní se z toho, že jim někdo zavřel jejich milovanou Poldinku, bohužel nevzpamatovali dodnes a stále věří – posledních 150 dostalo výpovědi letos v únoru. Lidé odjinud o nich říkají, že jsou to blázni nebo nemakačenkové. Některé z nich znám a proto tvrdím, že to jsou srdcaři a patrioti, podobní těm pár stovkám skalních fandů, kteří mrznou na domácích hokejových zápasech kladenských Rytířů s nadějí, že jednou zase Kladno bude na hokejové výspě. Dočkají se?

16. listopad bude zřejmě pro Poldovku osudový. Proč? Toho dne, od 10 hodin, se totiž bude konat elektronická Exekuční dražba – můžete se přidat z domova ze svého pc. Předcházeli jí tři zmařené dražby, po kterých vítězové ani jednou za kladenské hutě nezaplatili a tím naznačili své úmysly… Nejsem Sybila a rád bych se ve své věštbě pletl, ale myslím si, že tentokrát žádné licitování o ceně nebude ani naoko, a že Poldovku za vyvolávací cenu 160 milionů korun shrábne další rusky mluvící eseročko s několikadenní historií. A potom, děj se vůle Boží… Když české zákonodárství resp. zákonodárci konání těchto zvrácenosti požehnali.

Autor: Luboš Chott | pondělí 12.11.2018 7:07 | karma článku: 11,90 | přečteno: 318x