Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kačce o zdražení kladenské vody raději ani neřeknu

A je to tu zase! Zdražení vody v roce 2022 skoro o 7 % tj. o 7,50 Kč. Naší vody, kterou kladenští politici zaprodali cizákům z Veolie! „Díky" nim zaplatíme vodné a stočné za 1 kubik pitné vody šílených 115,39 Kč. Jak dlouho ještě?

O svých pravidelných koupacích vanových orgiích s Kačenkou – gumovou kachničkou, jsem se už několikrát zmínil, ale… Vzhledem ke stoupajícím cenám vody, jsem byl nucen tuto rozkoš radikálně omezit. To se samozřejmě nelíbilo kachničce – dokonce mi hrozila rozchodem. Nakonec se mi ji povedlo uchlácholit sólovou koupelí v lavoru vody, ale... V příští roce bude voda opět dražší a já budu muset kachničce opět zmenšit koupací nádobu. Už mám připravený pekáč a kachnička má štěstí, že je gumová. Jak budete šetřit s vodou vy?

Lepší dobu pro informování o zdražení vody si kladenský primátor Volf nemohl vybrat – snad jen, kdyby to natěšeným Kladeňákům s účastí v hlase řekl během slavnostního rozsvícení vánočního stromu. Tuto zásadní informaci, i s primátorovými slovy, přinesl kupodivu v nezkrácené formě – zdarma – i internetový Kladenský deník.

„Na valné hromadě společnosti jsme o výši ceny vedli rozsáhlou diskusi. Překvapilo mě, jak zdražení většina starostů obcí obhajovala. Nevím, zda si uvědomují, že mají zastupovat zájmy občanů svých obcí,“ diví se primátor města Volf (Volba pro Kladno) a pokračoval.

„Máme jednu z nejvyšších cen vody. Domácnosti už drtí ceny elektřiny a plynu a nepotřebují, aby byly šponovány i další náklady. Pro mě by bylo přijatelné promítnutí zvýšených nákladů do ceny vody ve výši maximálně 5 procent. Pro vyšší zdražení jsem hlasovat nemohl,“ uzavřel Volf.

Co k tomu dodat? Ze slov kladenského primátora cítíme obhajování se v kombinaci se sypáním popela na hlavu a náznaky rebelství – podobné tomu s jakým se odhodlal nedodržet vládní nařízení a uspořádal oslavu Kladenských Vánoc, ale… Hlas z lidu v diskuzi pod článkem jeho slova devalvuje.

„Je to trošku jinak – akcie města Kladna ve Vodárnách Kladno – Mělník, poté co byly převedeny ze státu na město, prodal společnosti Veolia přímo p. primátor Volf. Za utržené peníze dal postavit aquapark (dle jeho slov vodu za vodu). Podepsal dodnes platnou a pro majitele "trubek" – VKM obrovsky nevýhodnou smlouvu, kdy zisk jde do Francie prostřednictvím provozovatele sítě – Středočeské vodárny a VKM pak nemá prostředky na obnovu vodovodních řadů a čistírny ve Vrapicích,“ tvrdí.

Zalistoval jsem ve svém archivu blogů a zjistil, že u tohoto kšeftu století byl jak několikanásobný exprimátor Jiránek, tak i současný primátor Volf, ale… Tehdy oba dva v barvách tradiční demokratické strany jménem ODS.

P.S. Mám nápad. Pusťme tradiční kladenské politiky k vodě!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Luboš Chott | pondělí 20.12.2021 6:09 | karma článku: 14,79 | přečteno: 349x