Chodím městem a dívám se za vrata aneb Je jaro, tak šup na to...

Pomalu jako tajné partyzánské chodníčky vypadají přechody na křižovatce u kladenského zimáku. A ten od parkoviště k pokladnám hlavně řidiči spíš intuitivně tuší než vidí. Je zázrak, že se tu, zvlášť po hokeji, dosud něco nestalo. 

Pamatuji si zlaté časy kladenského hokeje, kdy na domácí zápasy chodilo celkem běžně šest a když tu hrála upřímně nenáviděná pražská Sparta, tak i osm tisíc fanoušků. A když se takový dav vyhrnul po zápase do ulic, tak měli automobilisté většinou smůlu a museli dlouho čekat, protože chodníky nestačily a přechody pro chodce nikdo nerespektoval. V současné době se v ochozech zimáku většinou „tísní“ maximálně tři tisíce skalních fandů, kteří pořád ještě doufají v lepší zítřky, ale… I oni, když po utkání vyrazí ze zimního stadionu, tak je najednou v okolních ulicích a na silnicích větší frmol než obvykle. A chodci i řidiči si musí dávat bacha.

Pasivním prostředkem k tomu, aby se předešlo nějakému karambolu mezi automobilisty a chodci, je mimo jiné také vodorovné značení přechodů pro chodce neboli zebry. Důležité je, aby je zúčastnění respektovali, ale… To lze požadovat za předpokladu, že jsou dobře viditelné! A to ty na křižovatce u zimního stadionu rozhodně nejsou – zvláště zebra v ulici Petra Bezruče u autobusové zastávky Zimní stadion je tak dobře maskovaná, že by ji nevystopovala ani lvice Elsa. Není proto divu, že zde dochází zatím jen ke slovním střetům chodců s řidiči, kteří je nechtějí pouštět přes přechod, který pořádně nevidí. Vím o čem mluvím.

Jeden řidič říká: „Kdybych tam tak často nejezdil, tak o tom přechodu ani nevím.“ No a jedna fanynka Rytířů Kladno už toho měla dost a na to, že zebra nemá vidět pruhy, upozornila už vloni kladenský magistrát. Pracovník Odboru dopravy a služeb projevil profesionální zájem a informoval ji: „Přechod pro chodce na Vámi uvedeném místě provedeme dle klimatických podmínek, nejpozději do jara 2018, děkuji za podnět a za trpělivost.“ Trpělivě jsme čekali půl roku a teď čekáme, že s nastupujícím jarem se konečně pohnou ledy a... Tak si po vzoru studenta Hujera ťukám na hodinky a říkám: „Už je čas… Tak barvu, štětku a šup na to!“

P.S. Ve čtvrtek 26. dubna, jsem tam tudy šel a zebra pořád nikde... Pokud mezitím došlo k obnově vodorovného značení inkriminovaného přechodu pro chodce, tak se omlouvám za kritiku a děkuji.

Autor: Luboš Chott | pondělí 30.4.2018 6:49 | karma článku: 10,63 | přečteno: 224x