Chodím městem a dívám se za vrata aneb Další 3000 lidí les Bažantnice nepřežije!

Na kladenském Růžovém poli má stát, kromě hypermarketu Globus, také nové sídliště pro až 3000 obyvatel, ale… Zatímco majitelé Globusu, se už těší na příliv nové kupní síly, tak blízký les Bažantnici nejspíš čeká totální devastace!

Kladno, možná už na jaře, čeká „velká sláva“ – na Růžovém poli se začne stavět opěvovaný i zatracovaný hypermarket Globus, ale… Historie se opakuje. Podobná „revoluční“ nálada a podobné politické obsazení bylo i během realizace obchoďáku Central.

Předpokládám, že slavnostního položení základního globusového kamene se se skromností sobě vlastní zúčastní také přední kladenští politici, kteří na realizaci dalšího supermarketu v Kročehlavech mají lví podíl, ale… Měli by tam být i ti, kteří si boj proti Globusu vzali jako předvolební téma, byť věděli, že už je dávno rozhodnuto! A nebudou chybět úsměvy, slavnostní projevy, šampaňské a obložené chlebíčky. Dobrou chuť.

Když jsem se, coby třináctiletý kluk, v roce 1967 nedobrovolně přestěhoval z asanovaného Nového Kladna do kročehlavského sídliště, postrádal jsem, kromě kamarádů, také důvěrně známé prostředí – každé dítě má své teritorium, které se postupně rozšiřuje, ale...  

Alespoň slabou útěchou mi bylo, že za naším zbrusu novým panelákem, byly kopce vybagrované hlíny a pole, přes které bylo vidět až do Velkého Přítočna. Stavěli jsme si tam bunkry a kus pole jsme si udupali a hráli na něm fotbal. Lezli jsme po stromech ve višňovce, táhnoucí se k železnici na Výhybce, ale.... Višňovka vzala dávno za své a na poli stojí paneláky a tovární haly, takže vidím prd.

Podél „přítočenské“ silnice se tehdy rozkládalo růžové pole, které opravdu bylo plné růží – chodili jsme je krást a párkrát nás při tomto polním pychu chytili. Dnes na těchto místech stojí sídliště zvoucí Na růžovém poli, ale... Pro zajímavost, už kdysi dávno na stavební průmyslovce nám jeden osvícený kantor říkal, že tato výstavba byla omyl, protože na zelené louce, prý umí stavět každý blb!

Kolem omamně vonícího růžového pole vedla od silnice polní cesta do lesa Bažantnice, kterému jsme důvěrně říkali Bažák. Na jeho začátku dodnes vyvěrá pramen – jak dlouho ještě? Napájí potůček romanticky meandrující celou Bažantnicí resp. jejími zbytky. Nejprve jsme tam s klukama vyráželi na dobrodružné výpravy a později randit s holkama.

Lesem kolem rybníka se chodilo na koupaliště, které v sedmdesátých letech tvořily dva velké bazény a brouzdaliště – byli jsme tam šťastní i bez tobogánů, ale… Musím uznat, že současné koupaliště vypadá pěkně. Na koupaliště jsme také někdy chodili přes pole – v obilí byla vyšlapaná cestička. Pole začínalo hned za zbytkem lesa, tam kde stojí první paneláky sídliště „U Mety“.Ale…

To vše je nenávratně pryč. Zmizelo voňavé růžové pole i pole se žlutým obilím. Les Bažantnici rozdělila široká silnice vedoucí k nákupnímu centru Oáza. A byla jen otázka času, kdy „zařve“ i zbytek kdysi růžového pole. Ani já, při své naivitě, jsem si nemyslel, že navždy zůstane místem pro venčení psů či pouštění draků. Ale... 

Nejsem staromilec, ani fanatický přívrženec Strany zelených. Chci jenom připomenout, o co jsme se v zájmu pokroku sami dobrovolně připravili, ale… Pozor! Nestalo se to samo od sebe. Za vším bylo něčí rozhodnutí! Proto je důležité, kdo o věcech veřejných rozhoduje!

Bažantnice se potýká nejen s invazí kůrovce, ale... Také nás nájezdníků z třiceti tisícového sídliště. S odstupem padesáti let vidím, že svůj boj s civilizací pomalu, ale jistě, prohrává. A ptám se ne za sebe, ale za generaci mých vnoučat: Co bude s Bažantnicí, pokud se na Růžovém poli bude realizovat výstavba nového sídliště až pro 3000 lidí?

P.S. Nejsem rád, že jsem starý, ale… Jsem šťastný, že jsem les Bažantnici a jeho okolí zažil ještě v plné síle. 

Autor: Luboš Chott | pátek 22.1.2021 5:32 | karma článku: 17,75 | přečteno: 398x