Chodím městem a dívám se za vrata aneb Chytré zastávky nejsou chytré

Nechci vypadat, jako remcal, kterému se nikdo nezavděčí, ale... Obecně řečeno by stačilo, kdyby jízdní řády vylepené na autobusových zastávkách v Kladně, nebyly poničené a autobusy jezdily včas resp. v čas napsaný v jízdním řádu.

Ale... Protože sám jsem měl v mládí problémy s očima, tak se pamatuji, jak jsem v dřevní době, kdy ještě kladenské mandelinky byly celé červené, hádal, jaké číslo právě přijíždí na zastávku a za tmy jsem si na jízdní řády svítil baterkou, tak vítám a tleskám zastávkám, jejichž součástí jsou i hlásiče pro nevidomé a otřesová čidla, ale… Myslím si, že informativní LED obrazovka u vlakového nádraží, by si zasloužila být alespoň o něco větší než ta, kterou mám doma v obýváku. Také by měla být blíže k autobusové zastávce a pokud možno instalovaná tak, aby sluníčko nesvítilo přímo na displej.

A ještě něco... Nenazýval bych je chytrými zastávkami. Proč? Protože, pokud by byly skutečně chytré, tak by, speciálně ty pro Kladno, byly od výrobce vybavené také umělou rukou s boxerkou nebo nohou s kopačkou. Nebo by byly nabité elektrickým proudem či alespoň omotané ostnatým drátem. Proč? Přece proto, aby byly aktivně chráněné proti ničitelům věcí veřejných. Myslíte si, že moje obavy jsou zbytečné?

P.S. Nechci malovat čerta na zeď ani být šiřitelem poplašných zpráv, ale… Podobně jako u strhaných jízdních řádů apod. bude jen otázkou času, kdy začnou autobusové zastávky nové generace někomu vadit a bude si na nich vybíjet svoji frustraci, podobně jako na dalším městském mobiliáři. A tyto škody zaplatíme my všichni. Proto buďme připraveni resp. hlavně ti, kteří mají pomáhat a chránit – nástrojů k tomu mají dost.

Autor: Luboš Chott | pondělí 15.7.2019 8:53 | karma článku: 9,90 | přečteno: 297x