Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Chceme zase samostatné Kročehlavy!

Dost bylo Kladna! Chceme opět samostatné Kročehlavy! Důvod? Jsme největší městská čtvrť – žije tu skoro 37 tisíc lidí. To je více než polovina obyvatel Kladna. Nechceme být periférií města! Chceme si o sobě rozhodovat sami!

Jsem hrdý na to, že jsem se narodil ve XIII. ulici na Novém Kladně, kde se, jenom o pár ulic dál, narodil také starosta Chicaga Antonín Čermák. Kladno od té doby slavnějšího starostu nemělo, nemá a tvrdím, že mít nebude – leda, že by se jím stal Jarda Jágr, ale…

Nové Kladno už déle než 50 let neexistuje – bylo necitlivě zbouráno a na jeho místě postaveny paneláky. A Novokladeňáci byli doslova rozprášeni do ostatních městských čtvrtí. Ze mě se naštěstí stal Kročehlavák – z tátovi rodné čtvrti jsem přesídlil do míst odkud pocházela moje maminka. Kročehlavy se staly mým druhým domovem a to je důvod, proč se za ně budu rvát. Třeba proti všem – možná to zní pateticky, ale myslím to vážně.

Proto mi například není lhostejné, že se největší středočeské sídliště tzv. Nové Kročehlavy, „díky“ neschopnosti odpovědných, stávají kladenským Bronxem – čtvrtí ubytoven a nepřizpůsobivých lidí. Kde je s požehnáním radnice menšinou utlačovaná většina slušných občanů. 

Stejně tak se mi nelíbí, že jsou „Nové Kročehlavy“, „díky“ všehoschopnosti odpovědných doslova zaneřáděny obchodními centry. A stavět se bude další a možná že i „mrakodrap"… A staré Kročehlavy? Tam je to nemlich to samé. Zkrátka, Kročehlavy jsou zanedbané. A mohl bych pokračovat…

Třeba tím, že počtu obyvatel Kročehlav, by měla odpovídat adekvátní investice z městského rozpočtu. Nechceme jenom paběrkovat. Nechci vyhrožovat, ale... Téměř 37 000 Kročehlaváků představuje více než polovinu obyvatel Kladna a tím pádem také velkou politickou sílu, která by při referendu o odtržení Kročehlav od Kladna mohla být rozhodující.

Motivoval jsem se nespokojeností běloruských občanů s prezidentem Lukašenkem, kterého žádají, aby odstoupil ze své funkce, ale… Ne, nechci odvolávat kladenského primátora Jiránka. Jestliže platí, že Kladno má takového primátora, jakého si zaslouží, tak… Dobře mu tak, ale…

Já chci opět samostatné město Kročehlavy! Chci být hrdým Kročehlavákem! Nechci žít na periférii!  Proč? Třeba proto, že první písemná zmínka o vesnici Kročehlavy pochází už z roku 1316, zatímco Kladno se zmiňuje v zemských deskách až roku 1318.

„V Kročehlavech se už od roku 1908 přemýšlelo o možnosti povýšení obce na město, došlo k tomu ovšem až v roce 1931 současně s vysvěcením nově postaveného kostela. Město Kročehlavy ale nezůstalo dlouho samostatné, protože krátce nato bylo připojeno ke Kladnu. Nejdříve za protektorátu, což bylo po osvobození na chvíli zrušeno, a podruhé a už natrvalo v roce 1948.“ (zdroj Wikipedie)

Jak už bylo zmíněno, Kročehlavy jsou větší městskou čtvrtí, než je zbytek Kladna. Při pohledu na katastrální mapu Kročehlav od severu, patří jim např. dvě a půl vápenných pecí v areálu bývalé huti Koněv. Proč 2,5? Protože tělesem nejzápadnější vápenky prochází hranice s městem Kladnem.

Na východě končí nejzazší hranice Kročehlav na Pražské ulici. Daleko za trafostanicí odbočuje ke Hřebči, kde těsně míjí vodní nádrž Čamrda a po cestě kolem lesa Bažantnice směřuje k Unhošťské ulici. Po ní vede na jih do Velkého Přítočna, kde se na kruhovém objezdu stáčí na západ.

Po ulici Kožovská, kolem Lega a Pekárny, míří skoro až k bývalému hotelu La Park, kde kopíruje silnici vedoucí kolem kladenského Sletiště. Zde uhýbá doprava na Sítnou a po hraně svahu sítenského údolí, kolem Pekáren a následně Arbesovou ulicí kolem Labyrintu míří na Štěpánku. Odtud po bývalém drážním tělese, přes ulici Gen. Klapálka vede zpět do bývalé huti Koněv.

Co Kročehlavy mají a nemají? Mají například jednu z mála kulturních památek, zmíněné vápenky, které si Kladno neprávem přivlastnilo. Každé správné město má mít kostel a školu – Kročehlavy mají dokonce několik mateřských a základních škol, k tomu sportovní gympl na Sítné a vysokou školy v Kokosu. A v jejich katastru je i Dům mládeže Labyrint. 

Strategicky významné je pro Kročehlavy také sídlo ČSAD a takřka za rohem největší železniční nádraží „Vejhybka“, přes které povede rychlodráha do Prahy. Vzhledem k tomu, že nejkratší cesta z Kladna do Prahy vede přes Kročehlavy, dovedu si představit, že bychom za průjezd naším městem vybírali tučné mýtné.

V Bažantnici mají Kročehlavy resp. Kročehlaváci své letní koupaliště. Zapomenout nesmím ani na legendární Václavák, který v současné době není výspou Kročehlav, ale... No a za prací jezdí, nejen Kladeňáci, do průmyslové zóny Kročehlavy-jih.

Nová kročehlavská radnice, by mohla být v hotelu Kladno a jeho atriu – deset pater by úředníkům mohlo stačit… No a sítenské náměstí, by bylo moderním centrem Kročehlav. Nemáme sice zimní stadion, ale… Zato máme rybník, na kterém by se mohlo hrát hokejové winter classic – pokud by nás Kladeňáci pustili na svůj zimák, tak my bychom je zato pustili do kina nebo do kulturáku. A mohl bych pokračovat, ale…

Jaká bude budoucnost Kročehlav? Čeká nás spousta práce, ale… Předem říkám, Kročehlavy budou otevřené pro všechny slušné lidi bez rozdílu barvy kůže, vyznání či politické příslušnosti, kteří budou respektovat zákony a společenské normy, ale...

P.S. Aby bylo jasno, to co jsem napsal, je samozřejmě nadsázka, ale… Nic není nemožné. A pozor, odstrčeni se cítí také obyvatelé Dubí a Dříně.

Autor: Luboš Chott | čtvrtek 3.9.2020 9:14 | karma článku: 9,00 | přečteno: 271x
  • Další články autora

Luboš Chott

Moje divadelní cesta z Kladna do Strakonic aneb Mé divadelní pětiletky

Jižní Čechy mám rád – s klukama jsme tam jezdili na čundr na různá místa, ale do Strakonic nikdy. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že tam jednou budu hrát divadlo, tak bych se mu asi vysmál. Ale... Nikdy neříkej nikdy.

5.7.2023 v 7:21 | Karma: 8,01 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Tady je Volfovo!

Se zvědavostí sobě vlastní, jsem na streamu shlédl 16. zasedání zastupitelů města Kladna, ale... Žádné překvapení se nekonalo. Primátor Volf v duchu, že zasedání městského zastupitelstva není žvanírna, rázně umlčoval opozici, ale...

24.3.2022 v 3:55 | Karma: 5,38 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Paní předsedkyně Sněmovny ČR, postavte neukázněné poslance a poslankyně ke zdi!

Sledování televizního přenosu z Parlamentu ČR, je „zážitek". Viděl jsem „elitu“ národa, která se chovala, jako nevychovaní spratci! Doufal jsem, že se změnou vedení Poslanecké sněmovny se vystupování zákonodárců zlepší, ale...

5.3.2022 v 11:36 | Karma: 17,16 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladenský zázrak! Romský nájemník dostal výpověď!

Nikomu, bez ohledu na rasu, vyznání či pohlaví, nepřeji, aby přišel o střechu nad hlavou, ale... Když dotyčný neví, co to znamená mít dobré sousedské vztahy s ostatními nájemníky, tak musí přijít domluva a když nepomůže, tak trest!

17.1.2022 v 6:35 | Karma: 26,24 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kačce o zdražení kladenské vody raději ani neřeknu

A je to tu zase! Zdražení vody v roce 2022 skoro o 7 % tj. o 7,50 Kč. Naší vody, kterou kladenští politici zaprodali cizákům z Veolie! „Díky" nim zaplatíme vodné a stočné za 1 kubik pitné vody šílených 115,39 Kč. Jak dlouho ještě?

20.12.2021 v 6:09 | Karma: 14,79 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:41

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Chodím rodným městem a dívám se za vrata...

Seznam rubrik