Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

kurzan

4. 8. 2008 13:44
PS

PS: s diakritikou nepisu jelikoz ji na pocitaci nemam :((

0 0
možnosti
JK

kurzan

4. 8. 2008 13:43
w

Me vzdy uchvacuje pouzivani urcitou vymezenou casti spolecnosti (priblizne devcatka od 12 do 17 let) pismene w misto obycejneho v. Zajimalo by mne jak se zrovna takovato vec mohla rozsirit. Zdali to ma neco spolecneho s laskou onech pubescentek v polstine? Ci je to pouze stesk po starych casech kdy se tato hlaska opravdu oznacovala timto pismenem? Pak by ovsem devcata nemela zapomenout take na to, ze byvala vyslovovana bilabialne (obouretne - treba jako p) a nikoliv labiodentalne jako nyni - a nezlomit si u toho jazyk (nebo spis rty :))) 

0 0
možnosti
MP

kokrspanel

3. 8. 2008 22:44
hezky clanek

mam stejny nazor. Jen ten vyraz "fajn" neni taky uplne koser ;-)

0 0
možnosti
L

Luxintenebris

2. 8. 2008 15:57
gramatika

Problém je v tom, že když se tvořily pravidla českého pravopisu v 19. století, tak se jako mustr vzalo místní nářečí na pomezí mezi Čechami a Moravou. A tímto nářečím bohužel většina česky mluvících obyvatel zemí koruny české nemluvilo. A tento rozdíl mezi živou formou češtiny a její kodifikací přetrval až dodnes.  Například napsat  ve středověku  :"Starej hrad Vokoř" bylo v Čechách normální. Pak ale přišel Dobrovský s Jungmanem a rázem to bylo spisovně "Starý hrad Okoř", což pro většinu lidí v Čechách byl novotvar a v běžné řeči to nikdo nepoužívá.

0 0
možnosti
NN

natelius

2. 8. 2008 23:21
Re: gramatika

To opravdu měli kodifikovat takovou prasárnu? Starej, to ještě dává smysl, ale "Vokoř" může považovat za žádoucí pouze "vořech".

0 0
možnosti
JD

Mafrinka

2. 8. 2008 11:27
Jazyk se vyvýjí.

Jazyk se vyvýjí. Je však mnoho dospělých lidí, kteří by ji chtěli mít zakonzervovanou a neměnnou. Každému se v "novém" jazyce nelíbí něco jiného. Ale komu bychom se zavděčili, kdybychom mluvili jako v době Palackého?

0 0
možnosti
DN

denk niet

2. 8. 2008 12:52
Re: Jazyk se vyvýjí.

Ani Palacký, ani "konzerva" by neřekli, že jazyk se VYVÝJÍ...

Přesně o tom autorka píše ;-) 

0 0
možnosti
W

Wendolene

2. 8. 2008 7:15
Spisovna cestina by mela existovat porad

Mela by byt vyucovana ve skolach, mely by se psat ukoly a slohove prace ve spisovne cestine, pri urednim jednani apod. Spis je otazka, zda ma cestina budoucnost, jakakoliv cestina. Ze soucasne cestiny je mi zle. Same nemozne anglicke vyrazy, ktere jsou v 99% pripadech naprosto zbytecne, nebot existuji krasna ceska slova. Ale dnesni Cesi chteji byt zajimavi, a tak pouzivaji zpotvorena anglicka slova ( fixovat, drajv, ranjvej, kompletovat, snidanove cerealie apod.). Hovorova cestina je v poradku v beznem styku, ale v mediich a urednich vecech bych cekala spisovnou cestinu a ne hatmatilku z anglictiny!

0 0
možnosti
DN

denk niet

2. 8. 2008 12:55
Re: Spisovna cestina by mela existovat porad

Souhlas. K češtině ovšem také patří jeji charakteristická diakritika (pokud ovšem nepíšete ze zahraničí a Vaše klávesnice to neumožňuje - i když i tam je řešení. Paní Olson, píšící příspěvky ze Švédska, by Vám to potvrdila).

0 0
možnosti
J

JEPTISKA

2. 8. 2008 1:14
Jste trošku vedle...

Mám dojem, že tohle autorka vůbec neměla na mysli. Na hovorové češtině není nic špatného, ale proč musíme české výrazy nahrazovat anglickými? Není snad čeština jazykem dostatečne bohatým? Bohužel touto chorobou trpí i značná část naší inteligence.:-(

0 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 8. 2008 23:03
Spisouvnou češtinu používáme v oficiálním

projevu. Umíme ji, proto ji používáme bez problémů. (Asi jako bez problémů nosíme oblek, pokud není jen výjimkou k promoci.)

Nevím, proč se domníváte, že jen Češi mluví v běžném životě češtinou hovorovou. Jednak vás o tom jistě v hodinách češtiny poučili. Zejména však - zkusila jste se domluvit s Angličanem, který nebral ohled na vaše jazykové znalosti? Pokud nezačně mluvit "oxford English", jste namydlená.

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1901x
Studentka lékařské fakulty.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám