Psychopati, sociopati a asociálové

„Psychopati, psychopati, jedni,“ křičela paní za odjíždějícím autem. Nedokázal jsem si vůbec představit, co tím přesně měla na mysli. Když jsem procházel kolem ní, podívala se na mě tak přísným znakem, až jsem se lekl. Mé hlasité: „brý den,“ očividně zase vylekalo ji. Nedalo mi to. Zbytek dne jsem neustále přemýšlel nad pojmem psychopat, sociopat a asociál. Další den byla sobota. Věděl jsem, že pokud si ráno poležím, vybaví se mi vodopád obrazů a situací s tímto spojených.

          Po dlouhém telefonickém rozhovoru se kolega obchodník tváří velmi nasupeně a na dotaz: „co ti ten klient udělal?“Odpověděl, že nic. Mě je to jasné. Neprodal. Nikdy jsem nechápal, že mu nevadí prodat třeba i nekvalitní výrobek. Jeho věta: „buďto já nebo on,“ je vcelku svým obsahem jasná. Nemá soucit. Je to přece obchodník. Nemůže brát ohledy, vždyť jde o peníze.

          Nedávno jsem četl, že byly v Asii unesené dvě české dívky. Když pominu naivitu této cesty, tak jak nazvat lidi, kteří unáší pro peníze. A vůbec jim nevadí, že tím způsobí trápení uneseným i jejich rodinám. Častá odpověď: „jde jen o peníze, přece neumřu hlady, tady ti mají peněz dost, jak je jinak donutit mi je dát?“Kam až jsou schopní tito lidé zajít? Až ke smrti. Své nebo těch druhých. 

         Paní v masně, po dlouhém výběru mě dala krásnou kotletku a já platil tisícovkou. Přiznávám, že jsem roztržitý, a proto, když mi vracela nejdříve do pětistovky, já to přijal, peněženku zavřel, poděkoval jsem a šel. Asi po hodině mi „nějak“ došlo, že jsem měl tisícovku. Tak jsem se do masny vrátil a zdvořile se na vrácení zeptal. Musel jsem si vyslechnout, že teď už reklamace není možná. K mému překvapení její kolegyně, která nás udiveně, mezi obsluhováním, pozorovala, jí najednou řekla: „tož ty seš asi blbá, tak mu to vrať.“ Peníze mi vrátila, pak rozčileně odešla někam dozadu. Asi rozdýchat, že o tu pětistovku přišla. Já byl rád, peněz není nazbyt. Ale kde je soucit? Férové jednání? Už mizí? Peníze To vytlačují?  Jedna kamarádka mi nedávno řekla: „Pavle, ty seš vlastně ňouma, neustojíš tuhle krutou dobu.“ Mám sklopenou hlavu a přemýšlím jak se stát asociálem, sociopatem nebo prostě jen bezohledným k bližním i nebližním.

         A teď mi řekněte, potkáváme sociopaty nebo asociály? 

Autor: Pavel Černý | středa 27.3.2013 20:52 | karma článku: 18,95 | přečteno: 1079x
  • Další články autora

Pavel Černý

Z deníku "milionáře"

22.7.2013 v 12:33 | Karma: 6,52

Pavel Černý

tHe tHajemství

20.6.2013 v 13:50 | Karma: 7,52

Pavel Černý

Pravdy a lži minulosti

6.5.2013 v 1:11 | Karma: 8,21

Pavel Černý

Všej nej sám sobě

22.4.2013 v 15:03 | Karma: 5,82