Přepočet voleb, aneb jak chtěl Trump zachránit Clintonové "pozadí"...

Soud ve Spojených státech zamítl žádost příznivců zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa o zastavení přepočtu hlasů ve státě Wisconsin. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Wisconsin je jedním ze tří amerických států, kde si neúspěšná prezidentská kandidátka Jill Steinová vymohla revizi odevzdaných hlasů.
"Přepočet je nedílnou součástí záruk poctivosti voleb," prohlásil soudce James Peterson.
O zastavení přepočtu, které je podle wisconsinské volební komise hotové z více než 80 procent, požádaly dva akční výbory, které podporují Trumpa.

Tolik citace z článku na aktualne.cz z 9.12.2016 (ostatní deníky referují obdobně).

Je ovšem otázka, proč vlastně tyto výbory, podporující Donalda Trumpa, o zastavení přepočtu požádaly. Myslím že proto, aby zachránily "pozadí" Hillary Clintonové a jejího volebního štábu.

Donald Trump už v průběhu voleb naznačoval ovlivňování voleb nelegálními a neexistujícími hlasy i manipulacemi s výsledky v jednotlivých místnostech. Jeho odpůrci to označovali za stihomam a neúctu k demokratickým volbám. Jenže.

Ve státě Wisconsin se přepočítává. A vývoj přepočtu je opravdu zajímavý.

Ke včerejšímu dni (pátek 9.12.) je přepočítáno 93% okrsků. V těchto okrscích hlasovalo podle původních výsledků 2.695.717 voličů.

V těchto okrscích bylo při přepočtu odečteno celkem 60.047 hlasů. Z toho 51.470 bylo odečteno Clintonové, 7.145 Trumpovi.

Hillary Clintonová tak původní prohru o 22.617 hlasů navýšila na 66.942 hlasů. Zatím.

Pokud použijeme prostou matematiku, pak se bavíme o 1,65% hlasů původně ve prospěch Clintonové. A velmi zjednodušeně to znamená, že při počtu 129 milionů voličů je z proklamovaných 2 milionů, o které "vyhrála" Hillary, popel. A jsou to také právě ty 2 miliony nelegálních hlasů, na které poukazoval Donald Trump.

Je proto úsměvné, pokud někdo tvrdí, že Hillary Clintonová může vyhrát:
Týden.cz "Přepočet hlasů soud nezastaví, příznivci Trumpa mají smůlu"
Novinky.cz "Trumpovi právníci brání přepočítávání hlasů ve třech státech USA"
Aktualne.cz "USA přepočítávají hlasy z voleb. Varianta, že Clintonová díky tomu předstihne Trumpa, experty děsí"

Ve skutečnosti to vypadá, že se Donald Trump návrhem na zastavení přepočítávání pokusil Hillary Clintonovou a její štáb od této potupy ochránit. Nepovedlo se mu to. Dobře jí tak.

God Bless America 

(odkaz na oficiální volební komisi ve Wisconsinu a průběžné výsledky přepočítávání "http://elections.wi.gov/publications/statistics/recount/2016/12-9-spreadsheet")

Autor: Dan Černohorský | sobota 10.12.2016 6:03 | karma článku: 32,76 | přečteno: 1016x