Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bigbít není dobrá kultura

Internetové televize nesleduje každý. Já nekoukám ani na normální. Proto se nedivím, že mi utekl pořad, kterým ze mě oficiální představitel ČSSD v oblasti kultury udělal posluchače hudby, která není uměním. Poslouchají ji miliony lidí na celém světě, ale podle pana Jandáka není kvalitní.

ateo.cz

Rozhovor paní Barbory Tachecí s Vítězslavem Jandákem je opravdu výživný. Arogance průměrného herce a velmi špatného bývalého ministra kultury s jakou určuje míru kvality toho nebo jiného umění se dá srovnat snad jen s kvalitami Davida Ratha. Pánové Paroubek a Topolánek jsou v tomto směru amatérští břídilové.

Budeme podporovat všechny druhy umění bez ohledu na žánr, popularitu, kvantitativní nebo věkový dopad, stojí v programu ČSSD. To znamená v praxi co? Že budete podporovat úplně všechno?

Víte já si myslím, že vůbec by měl vzniknout, a my jsme na tom pracovali, aby vznikl zákon o kultuře. Tady musí být zákon. Protože kultura, podívejte se na to, jak to vypadá. Nemluvíme o popkultuře a něčem jiném.

Ale když napíšete do programu, že budete podporovat všechny druhy umění...

Umění!

A co je to umění budete tedy rozhodovat vy?

Ale ne, prokristapána, Barunko.

Tak jak je to správně?

Když píšete nějaké poselství lidem před volbami, tak to nemůžete rozepsat a udělat z toho esej. To je logické. To znamená, že to musí bejt ve zkratce řečeno.

Tak mně řekněte...

To znamená, že nebudeme podporovat bulvár. Nebudu podporovat bigbít, ale určitě budu podporovat krásnou literaturu, budu podporovat dobrý filmy.

Když mně řeknete, že bigbít není tedy kvalitní umění, tak třeba jazz je? A kdo to rozhoduje?

Jazz je. Já si myslím, že lidi k tomu už tak ňák došli za ty roky, co je umění a co není. Ale kumštovno by se podporovat mělo, na tom se shodnem, ne?

Já tady nejsem od toho, abych se s někým shodovala, ale abych se snažila vyptat. Ale když budete chtít tolik těch věcí podporovat, tolik těch věcí myslím o kterých rozhodnete, že je to umění, tak... kde na to vezmete?

Tady bohužel záznam, vystavený na YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=f4KaANq4bG8) končí a v archivu televize Prima není. Docela rád bych slyšel Jandákovu odpověď. Ale možná bych si mohl tipnout...

Doba, kdy bylo oficiálně určováno, která hudba, které divadelní představení nebo film je nebo není uměním je už 20 let minulostí. Co ovšem minulostí není je fakt, že stále existuje celá řada lidí, jejichž snahou je nařizovat a přikazovat co je pro společnost dobré a co není. A pokud se to někomu nelíbí, jsou ochotni donutit ho.

Obávám se, že pan Jandák si dobu nespletl. Pan Jandák jen našel stejně velkohubé kamarády, kteří mají moc. A pan Jandák ji náležitě využívá. Velice dobře si spočítal, že ve společnosti Davida Ratha a Jiřího Paroubka vykvete a ještě všem ukáže, jaký je frajer. Nebo si vykládám špatně jeho výroky, kterými přirovnává své politické protivníky k nacistickým jednotkám SA?

Základním kritériem umění je jeho estetický účinek. Ten je závislý na dosavadní osobní zkušenosti a je tedy individuální. Proto není možné požadovat, aby ostatní považovali za umění totéž, co my sami. Pan Jandák chce vytvořit zákon u kultuře. Zákon, kterým omezená skupina lidí rozhodne, která hudba je dobrá a která špatná. Určí nám, nekulturním, že tato knížka je v pořádku a tato není, roztřídí filmovou a divadelní nabídku na špatnou a dobrou.

Vzhledem k tomu, že se při plnění svých cílů vzorně doplňuje s Davidem Rathem a Jiřím Paroubkem, pak si vůbec nemyslím, že se nemáme čeho bát. Dokonce si myslím, že se můžeme začít těšit na to, až nám začnou naznačovat, že bigbít, triko s nápisem a dlouhé vlasy nosí jen ti, se kterými je potřeba zatočit.

Děkuji, ale podruhé už nechci. Už jsem jednou zažil.

Ministerstvo kultury je tradičně spolkem šílenců, kteří jsou schopni za neuvěřitelné peníze udržovat při životě rádobyumělce, kterým nikdo nerozumí (natož pak jejich "dílům") a na druhé straně pod názvem "památka" nechat spadnout historické objekty jen proto, že nikdo nemá peníze na jejich opravu a využití v původní podobě. Přesto jsou to obvykle lidé, které by ani nenapadlo omezovat některé kulturní směry jen proto, že se jim nezdají dost dobré. Pan Jandák se v tomto směru vymezuje zcela jasně.

Nikdy by mě osobně nenapadlo volit ČSSD, protože nesouhlasím s jejich sociální filozofií. Přesto chápu, že jsou lidé, kteří s ní souhlasí a budou ji volit. Ale ruku na srdce, budoucí voliči ČSSD. Opravdu si po výrocích, které vám "píše jako poselství před volbami a nemůže to rozepsat a udělat z toho esej", dokážete představit Vítězslava Jandáka na pozici ministra kultury? Možná se bojíte, že kdybyste nevolili ČSSD, tak by vám "dal přes držku", jak sliboval všem, kteří nebudou volit ČSSD v roce 2006. Nebojte se, čekám na něj už skoro čtyři roky a ještě nepřišel.

Autor: Dan Černohorský | středa 27.1.2010 6:31 | karma článku: 27,69 | přečteno: 1939x
  • Další články autora

Dan Černohorský

Přepočet voleb, aneb jak chtěl Trump zachránit Clintonové "pozadí"...

Soud ve Spojených státech zamítl žádost příznivců zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa o zastavení přepočtu hlasů ve státě Wisconsin. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

10.12.2016 v 6:03 | Karma: 32,76 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Politika

Dan Černohorský

Další svině kvičí v chlívku!!!

Upřímně řečeno napsat, že dnešní den je SKVĚLÝ, by bylo mrháním inkoustu, potažmo pixelů na monitoru nebo displeji počítače. On totiž zdaleka není skvělý, ani "boží", ani úžasný. On je to totiž jeden z nejlepších dnů, které jsem za posledních deset let zažil.

15.5.2012 v 17:31 | Karma: 41,70 | Přečteno: 4090x | Diskuse| Společnost

Dan Černohorský

Vzhůru na mezinárodní golfový turnaj odborářů

Kdo má čas, cestu kolem, nebo jen chuť vrátit odborářům jejich agresi vůči občanům této země, vzhůru zítra do Poděbrad! Nejlépe čímkoliv větším, než jen na kole nebo pěšky.

15.6.2011 v 22:57 | Karma: 18,69 | Přečteno: 922x | Diskuse| Politika

Dan Černohorský

59 procent z nás Vám dalo hlas, tak proč couváte?

Nechceme, abyste se báli prosazovat nepopulární kroky. Nechceme se dívat na to, jak pod tlakem hrstky (0.4% populace je! hrstka) nezodpovědných šílenců snižujete úsilí o stabilitu veřejných financí a budoucnost našich dětí. Dali jsme Vám naprosto jasný mandát, tak se jím řiďte!

23.9.2010 v 1:02 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2377x | Diskuse| Politika

Dan Černohorský

Stavím, stavíš, stavíme

Rád čtu blog Renaty Francové a i její článek o cementové lady má šmrnc a vtip. Přesto je jiný, než ty předchozí. Mluví o typické vlastnosti tzv. šetřílků, kteří ve finále zaplatí víc, staví delší dobu, než musí, a svůj volný čas tráví tím, že se dřou s něčím, co neumí.

8.4.2010 v 14:21 | Karma: 15,08 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1953x
Bývalý programátor, co mu ve dvaceti říkali: "Počkej, až ti bude pětatřicet", a který se teď snaží přežít se svou firmou Inteline s.r.o. a říká mladším programátorům: "Počkej, až ti bude pětatřicet".
Šílený rodič dvou dětí v počátečním stádiu telecího věku, kteří odmítají chápat i to co chápou.
Čím dál starší a čím dál línější manžel čím dál krásnější a čím dál mladší manželky.
Ukecaný Beaťák, ortodoxní pravičák, lenoch, nekuřák, bojující alkoholik, nenapravitelný optimista milující spaní pod širákem, zimu a televizi v popelnici.