Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

TTIP: Smlouva výhodná pro lidi nebo nadnárodní giganty?

Obchodní smlouvu mezi USA a EU doprovází obavy velké části evropské i americké veřejnosti. Čeští zastánci smlouvy v ní vidí možnost, jak přispět k rozvoji malých a středních firem a proniknout na zahraniční trh.

Okolo přípravy smlouvy se objevuje řada spekulací ze strany jejích zastánců i odpůrců. Pro lepší pochopení smlouvy a s ní spojeným nebezpečím, je nutné se zamyslet, co je mýtus a co skutečný problém. Jaké argumenty jednotlivé strany sporu tedy používají? Podívejme se nejprve na ty, které zaznívají z řad odpůrců.

Jejich hlavním argumentem je, že TTIP je tajná dohoda připravovaná za zavřenými dveřmi. Skutečnost je však taková, že EU poskytuje o této připravované smlouvě více informací, než o kterékoli smlouvě připravované před ní. Například i informace, které byly z důvodu taktizování při vyjednávání s Američany dosud tajné a budou v nejbližší době uvolněny pro poslance Evropského parlamentu.

Podstatné je i to, že TTIP je druhem smlouvy, který si EU (která je tvořena orgány, ve kterých mají členské státy své přímé zástupce) nemůže s USA schválit sama. Potřebuje souhlas národních parlamentů členských států EU. Z toho plyne, že konečnou podobu smlouvy bude znát i široká veřejnost a budou o ní rozhodovat politici v parlamentech jednotlivých zemí.

Dalším argumentem odpůrců smlouvy je, že TTIP prospěje jen nadnárodním gigantům. Skutečností je, že jim sice pomůže, ale velké nadnárodní firmy stejně mají finanční prostředky a zdroje na to, aby si poradily se všemi administrativními obtížnostmi obchodu mezi EU a USA. TTIP, tak ve skutečnosti pomůže hlavně malým a střením podnikům, které budou moci snáze vyvážet své výrobky. Větší konkurence navíc bude tlačit firmy k lepší kvalitě a nižší ceně výrobků.

Ale i zastánci smlouvy využívají řadu argumentů, které se kloní pro její přijetí. Smlouvu obhajují jako pozitivní tah pro naše hospodářství. S tím nesouhlasím. Smlouva ještě není hotová a většina odborných studií zabývajících se jejími dopady na ekonomiky členských zemí EU, jsou pouze odhady. Přesné a konkrétní důsledky smlouvy zatím nemůže nikdo znát.

Další ze zásadních problémů vyvstává v ISDS – v arbitrážích. Ty jsou pro řešení sporů mezi státem a firmami nepostradatelné a všude ve světě naprosto normální. Jenomže jejich špatné nastavení v TTIP, tedy nastavení ve prospěch nadnárodních gigantů na úkor státu, může vést k tomu, čemu jsme byli v ČR již mnohokrát svědky, zejména v devadesátých letech. Důkazem jsou časté prohry státu v arbitrážích a nutnost platit mezinárodním korporacím miliardy korun z našich kapes. Upozorňuji na argumenty řady aktivistů, poukazujících na nebezpečí plynoucí z harmonizace standardů s USA. Ve Spojených státech jsou nároky na výrobky daleko nižší a regulace není tak přísná, jako v Evropě. Hrozby arbitrážemi by mohly státy vést k tomu, aby do podnikání nadnárodních společností, které už tak kvůli harmonizacím bude poměrně deregulované, nijak nezasahovaly a ze strachu nechránily své obyvatele např. před nebezpečnými potravinami, toxickými látkami ve výrobcích atd. Naše děti by si pak hrály s hračkami plnými toxinů, my bychom jedli nekvalitní potraviny a tzv. „éčka“ by byla hlavní složkou naší potravy. O tom se již zastánci smlouvy příliš nezmiňují…

Je tedy TTIP tak špatná? Sama o sobě nikoliv. Podobných smluv je na světě celá řada a nikomu neubližují. Problémy mohou přijít, pokud nebudeme sledovat jednání EU a vyjednáme smlouvu, která půjde proti zájmům občanů a tzv. na ruku nadnárodním společnostem. Ale budeme-li obezřetní, mohli bychom opravdu pomoci rozvoji hospodářství a vytvoření nových pracovních míst. Jak se tedy bránit a zároveň umožnit rozvoj ekonomiky?

Vzhledem k tomu, že smlouvu budou schvalovat i národní parlamenty, myslím, že je třeba prioritně informovat české občany o problematice této smlouvy a následně vyvolat celospolečenskou debatu, do které budou zapojeni zejména skutečně nezávislí odborníci. Její výsledky by pak měli respektovat i poslanci při svém hlasování, a to jak ti v Evropském parlamentu, tak ti v parlamentu národním. Jako občan chci, aby se politici tohoto státu nenechali zkorumpovat a kvůli svému prospěchu neničili budoucnost dalším životům. Musíme přijmout takovou smlouvu, která bude přínosem.

Jako člen Ústavně právního výboru jsem zvážil všechna možná legislativní rizika. Proto usiluji o to, aby projednávání a schvalování smlouvy bylo důkladně zváženo. Vždy budu stát na straně občanů, a žádám konkrétní záruky toho, že nikdo z nás v budoucnu nebude nucen řídit svůj život podle diktátu nadnárodních ekonomických molochů.

Autor: Marek Černoch | čtvrtek 21.5.2015 19:03 | karma článku: 15,98 | přečteno: 648x
  • Další články autora

Marek Černoch

Evropa pod náborem teroristických útoků

Evropou otřásl další brutální teroristický útok. Dočkáme se už konečně adekvátní reakce evropských politiků?

23.5.2017 v 12:16 | Karma: 35,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Hrozí nám absolutní ztráta soukromí?

Evropská unie chystá v tichosti změnu zákona, podle kterého bude mít policie právo číst naše zprávy přes chat.

31.3.2017 v 17:41 | Karma: 34,89 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Žijeme snad v době, kdy se za pravdu trestá?

Evropský parlament zrušil poslaneckou imunitu šéfce Národní fronty Marine Le Penové. Policie zahájila vyšetřování poté, co Le Penová zveřejnila záběry z vražd páchaných islámskými radikály.

6.3.2017 v 13:05 | Karma: 41,89 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Incident indického Boeingu 777 nad ČR očima bývalého pilota Boeingu

Dopravní letadla mají minimálně dvě rádia (vysílačky), mají tzv. odpovídač sekundárního radaru (díky kterému jsou vidět na radaru) a další systémy, kterými jsou schopny komunikovat s řízením letového provozu nebo nebo s dispečinke

22.2.2017 v 15:20 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Společnost

Marek Černoch

Konec kampaně HateFree, jako vítězství zdravého rozumu.

Končí kampaň jejichž hlavním cílem byla pouze cenzura nepohodlných názorů. Stát nemůže říkat občanům, co si mají myslet!

7.2.2017 v 16:28 | Karma: 40,41 | Přečteno: 1492x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1588x
Dopravní pilot a v současnosti poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Veřejně činný. Osobní stránky www.marekcernoch.cz

Seznam rubrik