Jsme nepoučitelní?

Když v roce 2002 udeřila povodeň na česká města, většina z nás si myslela, že se z toho poučíme. Příroda je prostě příroda, neptá se, jestli žijeme ve středověku nebo v technicky vyspělém století a je na nás, využít zkušenosti a technologie k zajištění co největší bezpečnosti. Ale co se nestalo.

Přišla další povodeň a najednou se ve zprávách množí informace o nedostatečné koordinaci, pozdní aktivaci záchranných složek, stavění protipovodňových zábran ve chvíli, když se voda vylévá z břehů a tyto zábrany se stavějí již pod vodou. Kde se stala chyba? Je povodeň katastrofa, která nastane během pár minut a nedá se udělat téměř nic? Není lepší v případě předpovědi takové situace udělat preventivní opatření?

Mnoho otázek, které napadnou většinu z nás. Jistě, taková opatření stojí spoustu peněz, ale platíme přeci daně! Vinu nemají záchranáři, kteří se brodí ve vodě nebo hlídají nebezpečné úseky. Vinu mají ti, kteří rozhodují. A ti se pro jistotu už teď hádají  kdo za to může, na otázku proč stavba protipovodňových stěn začala až když je zábranou maximálně pro potápěče, odpovídají… Já jsem v roce xy vybudoval v obci xy novou restauraci…Já jsem jim říkal, že možná ještě někdy bude pršet, ale oni mě neposlouchali a byli na mě oškliví… Prostě... Já,Já,Já...vše dělám dobře, tak se mě neptejte na nepříjemné otázky... Když pak slyším, jak v jedné obci přímo u řeky, kde každé zvýšení řeky znamenalo povodeň, říkají zástupci, že staví protipovodňové zátarasy již 11 let a nejsou ani v polovině, nevím co si myslet. Snad jen, že když je hezky, není povodeň a tedy výdaje na protipovodňová opatření atraktivní téma pro PR, tak proč to řešit. Co je ovšem PR, je napadání kdo za to vlastně může, který politik to celé zavinil a v Praze už se „vesele válčí“ o body do příštích voleb. Kdo komu nedal seznam na osoby krizových štábů, kdy se mělo začít stavět a kdo je tedy ten špatný.

Závěrem jsou fotografie evakuovaných lidí, záchranářů, dobrovolníků a... otázky. Dalo se tomu zabránit nebo to alespoň zmírnit? Není lepší místo napadání jeden druhého, udělat maximum pro lidi, kterých se to týká a řeší teď jiné, existenční starosti? Kde se stala chyba, můžeme řešit až bude svítit sluníčko.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Černoch | úterý 4.6.2013 5:55 | karma článku: 14,69 | přečteno: 647x