Jednání v USA: Přivezli jsme řešení kvót pro imigranty i recept na energetickou bezpečnost!

Včera jsem se vrátil z jednání v USA. Hlavními body, které jsme s americkými kolegy řešili, byly smlouva TTIP, nelegální imigrace do Evropy, problém radikálního islámu, energetická bezpečnost a vývoj na Ukrajině.

Včera jsem se vrátil ze čtyřdenního jednání v USA, kterého jsem se zúčastnil jako člen delegace Parlamentu ČR. Hlavními body, které jsme s americkými kolegy řešili, byly smlouva TTIP, nelegální imigrace do Evropy, problém radikálního islámu, energetická bezpečnost a vývoj na Ukrajině.

O uzavření TTIP je v USA většinově zájem. Američané však zcela chápou naše obavy k současné podobě této smlouvy, ale prosazují svůj postoj. O TTIP se mluvilo opravdu na každém setkání. To nejvýznamnější ale bylo s Davidem Weinerem, zástupcem hlavního amerického vyjednavače TTIP. O této smlouvě jsme jednali také s představiteli Googlu. Výhody smlouvy pro nadnárodní společnosti jsou totiž jedním z konfliktních bodů ve vyjednávání.

V rámci imigrace a povinných kvót jsme jednali s Antoinem Ripollem, vedoucím Styčného úřadu Evropského parlamentu při Kongresu USA a jeho kolegy. Tyto kvóty striktně odmítám. Výsledná reakce byla, že to je "naše věc" a Američané od toho dávají "ruce pryč". Na každém jednání jsem zdůrazňoval, že nelegální imigrace je nejen "náš" problém, ale i problém USA, protože to je bezpečnostní riziko nejen pro Evropu, ale i pro Ameriku. Pro ně je prioritní problém Islámského státu, který pro USA znamená hrozbu teroristických útoků na jejich území. Řešili jsme také celkovou situaci v Sírii, Iráku a možné kroky proti Islámskému státu.

Jednali jsme také o situaci na Ukrajině se Stevenem Piferem, ředitelem Brookings Arms Control and Non-Proliferation Initiative, bývalým velvyslancem na Ukrajině a poradcem prezidenta Clintona.

Velmi důležitým tématem byla energetická bezpečnost. Toto jednání proběhlo s Jimem DeMintem, prezidentem think-tanku The Heritage Foundation. The Heritage Foundation je nejvlivnější washingtonský konzervativní think-tank a prezident DeMint je jedním z celoamericky nejznámějších představitelů hospodářského a hodnotového konzervatismu. Proto jsme ho také pozvali do ČR na seminář, který se bude věnovat energetické problematice.
Během 4 dnů jsme absolvovali setkání a jednání s kongresmany 
Jeffem Fortenberrym, Debbie Dingell, Jasonem Chaffetzem, Devinem Nunesem nebo senátorem Billem Nelsonem. Ten se  před nástupem do senátorského postu v roce 2001 zapsal do dějin jako jeden z astronautů na palubě raketoplánu Columbia, jehož návrat z vesmíru v lednu 1986, byl poslední úspěšnou misí NASA před neštěstím raketoplánu Challenger nad floridským Cape Canaveral.

Na velvyslanectví ve Washingtonu jsme se setkali také s našimi krajiny. Návštěva české delegace byla celkově velmi úspěšná. Výsledky našeho jednání pomohou České republice s řešením palčivých problémů s imigranty i energetikou. Proto byla pro mě cesta do USA velmi podnětná. Mým cílem je zamezit problémům, které by negativně ovlivnily životy českých občanů.

Autor: Marek Černoch | neděle 17.5.2015 12:40 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1718x