Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANO pořádalo štvanici na rezignaci ministryně spravedlnosti

V rezortu Ministerstva spravedlnosti se poslední dobou dějí opravdu zvláštní věci. Ještě nestihla vystydnout židle po překvapivě rychle jmenovaném Pavlu Šámalovi a už je na řadě další zarážející exces. Tentokrát odchod samotné ministryně spravedlnosti, Heleny Válkové (ANO). 

Paní ministryně má samozřejmě právo na to, podat demisi. Co se však různí, jsou důvody a názory na to, proč tomu tak bylo. V posledních dnech to totiž opravdu v médiích vypadá, jako v pohádkách tisíce a jedné noci. Každý večer jiný příběh, jiný kousek skládanky.

V určitých kruzích se dlouhodobě hovořilo o tom, že půda pod Helenou Válkovou není zrovna stabilní. Nejcitelněji se tyto spekulace objevily na podzim, v souvislosti se zákonem o státním zastupitelství, kdy se v českém sdělovacím prostoru rozhořela doslova válka mezi státními zástupci a ministryní spravedlnosti.

Protože jsem chtěl této situaci zabránit, pozval jsem na seminář do Poslanecké sněmovny obě dvě strany sporu ke kulatému stolu. Semináře se zúčastnily všechny důležité osobnosti českého „justičního nebe“. Například ministryně spravedlnosti Helena Válková, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Přišla i bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Tehdy jsem byl opravdu rád, že seminář splnil svůj účel a situace okolo paní ministryně se uklidnila.

Následně přišlo období mediálních šumů, které se odehrávaly mezi vedením ANO a Helenou Válkovou. Do těchto spletitostí se jejich aktéři začaly více a více zaplétat a hnutí ANO se dokonce snažilo veřejnost přesvědčit o tom, že Válková od začátku věděla, že je do funkce jmenována pouze na jeden rok. To by však znamenalo, že toto hnutí záměrně uvedlo rezort spravedlnosti do nejistoty a nestability.

Pak se v televizi objevil videozáznam ze zahraniční cesty prezidenta ČR, Miloše Zemana, na kterém kauzu kolem Válkové komentoval spolu sředitelem zahraničního odboru své kanceláře, Hynkem Kmoníčkem. Pomineme-li to, se nejednalo o žádné oficiální sdělení, ale o volný rozhovor těchto dvou aktérů, který byl natočen náhodně, má toto video velkou vypovídající hodnotu. Prezident podle videa jednoznačně nabídl Válkové podporu tím, že její rezignaci nepřijme a bude „demonstrovat svou sílu“. Ministryně se podle prezidentovy doslovné citace „podělala“. Z čehož vyplývá, že tuto Zemanovu nabídku odmítla.

Mezi tím však v České republice na tiskové konferenci vystoupil předseda vlády, Bohuslav Sobotka, který řekl, že pokud by prezident vlastní rezignaci Válkové opravdu odmítl, na což má podle ústavy právo, podá návrh na rezignaci ministryně on sám. Tu pak prezident už odmítnout nemůže.

Šokující byl i rozhovor Jaroslava Faltýnka s moderátorem Martinem Veselovským. Faltýnek, který se uchází o funkci 1. místopředsedy hnutí ANO, se v něm mimo jiné hlásil i k odpovědnosti tohoto hnutí za plnění dohod s Rekonstrukcí státu o přijetí protikorupčních legislativních opatření. Nebývá však zvykem, aby ve zdravé parlamentní demokracii v ohledu tvorby legislativy byly uzavírány dohody s nevládními subjekty. Následně Faltýnek kritizoval i změny, které ministerstvo provádí například ohledně exekucí, kdy tak činí v souladu s Pracovní komisí, které jsem čelem.

Třešničkou na dortu bylo pak doslova uhnání nemocné ministryně spravedlnosti v nemocnici, kde podepsala svou rezignaci. Mozaika naschválů a trapností je kompletní. Podle mého názoru by rezignace ministryně spravedlnosti měla proběhnout v klidu, důstojně a s ohledem na vážnost úřadu, který vykonávala. Bohužel jsme byli svědky něčeho úplně jiného.

Můj článek samozřejmě v žádném případě není zaměřen proti nástupci Heleny Válkové, Robertu Pelikánovi. Naopak. Jako náměstek Ministerstva vnitra se pravidelně účastnil jak Ústavně právního výboru, tak i Pracovní komise, která řeší problematiku exekucí. I díky této efektivní spolupráci mezi ministerstvem a Poslaneckou sněmovnou se nám podařilo zařadit do sněmovních tisků mnoho pozitivních změn. Byl bych rád, kdyby tato spolupráce pokračovala i nadále a podařilo se nám projednat další potřebné změny.

Autor: Marek Černoch | pátek 20.2.2015 9:36 | karma článku: 12,04 | přečteno: 563x
  • Další články autora

Marek Černoch

Evropa pod náborem teroristických útoků

Evropou otřásl další brutální teroristický útok. Dočkáme se už konečně adekvátní reakce evropských politiků?

23.5.2017 v 12:16 | Karma: 35,77 | Přečteno: 1200x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Hrozí nám absolutní ztráta soukromí?

Evropská unie chystá v tichosti změnu zákona, podle kterého bude mít policie právo číst naše zprávy přes chat.

31.3.2017 v 17:41 | Karma: 34,89 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Žijeme snad v době, kdy se za pravdu trestá?

Evropský parlament zrušil poslaneckou imunitu šéfce Národní fronty Marine Le Penové. Policie zahájila vyšetřování poté, co Le Penová zveřejnila záběry z vražd páchaných islámskými radikály.

6.3.2017 v 13:05 | Karma: 41,89 | Přečteno: 1659x | Diskuse| Politika

Marek Černoch

Incident indického Boeingu 777 nad ČR očima bývalého pilota Boeingu

Dopravní letadla mají minimálně dvě rádia (vysílačky), mají tzv. odpovídač sekundárního radaru (díky kterému jsou vidět na radaru) a další systémy, kterými jsou schopny komunikovat s řízením letového provozu nebo nebo s dispečinke

22.2.2017 v 15:20 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2213x | Diskuse| Společnost

Marek Černoch

Konec kampaně HateFree, jako vítězství zdravého rozumu.

Končí kampaň jejichž hlavním cílem byla pouze cenzura nepohodlných názorů. Stát nemůže říkat občanům, co si mají myslet!

7.2.2017 v 16:28 | Karma: 40,41 | Přečteno: 1492x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

USA povolily dodávky zbraní brigádě Azov. Nezastaví se před ničím, reaguje Kreml

11. června 2024  12:32

Spojené státy zrušily zákaz poskytovat americké zbraně a výcvik brigádě Azov, ukrajinské elitní...

Řidič nadýchal přes pět promile, s hlídkou komunikoval a zvládl se i podepsat

11. června 2024  12:32

Těžko uvěřitelných 5,37 promile alkoholu nadýchal devětatřicetiletý muž z Karlovarska v neděli 9....

Polonahý opilec v centru Prahy shazoval popelnice, do silnice hodil značku

11. června 2024  12:29

Opilý muž dnes ráno pobíhal po centru metropole, kde shazoval popelnice. Výtržníka zpacifikovala až...

Předjížděný vůz odbočil, po střetu skončilo jedno z aut převrácené v příkopu

11. června 2024  12:14

V hlubokém příkopu převrácený na střechu skončil ráno seat, který se v Nýrsku na Klatovsku při...

  • Počet článků 102
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1579x
Dopravní pilot a v současnosti poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Veřejně činný. Osobní stránky www.marekcernoch.cz

Seznam rubrik