Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro pravdu se zlobí i Jiří Paroubek

Včerejší zpráva Mladé fronty Dnes o komunistické minulosti lídra ČSSD do Evropského parlamentu Jiřího Havla rozpoutala v Lidovém domě uragán. Již den před zveřejněním inkriminovaného článku vydalo tiskové oddělení ČSSD tiskovou zprávu, v níž se Jiří Paroubek ohradil proti „nechutnému kádrování“ Jiřího Havla a Richarda Falbra ze strany redaktorů MF Dnes. Následující den jsme se v MF Dnes měli možnost dočíst o tom, o čem si již delší dobu v Praze štěbetali vrabci na střeše.

Podle článku v MF Dnes byl Jiří Havel autorem několika kapitol ve skriptech VŠE, v nichž oslavoval marxisticko-leninskou politickou ekonomii a vyzdvihával některé pozitivní kroky vlády komunistického tyrana Josefa Vissarionoviče Stalina. Tyto informace následně okomentoval europoslanec Jan Zahradil slovy „na příkladu pana Havla se ukazuje personální vyprahlost ČSSD a nedostatek vedoucích osobností s jasnou nekomunistickou minulostí v řadách této strany." Reakce Lidového domu na sebe nenechala dlouho čekat. Jiří Paroubek ve svém následném tiskovém prohlášení označil ODS za „hloupou, arogantní a pokryteckou“, Janovi Zahradilovi doporučil, aby navštívil pro svou „duševní vyčerpanost“ některé z center duševní pohody a obvinil ODS a MF Dnes z údajné koordinované účelové kampaně proti ČSSD.

Zpětně by se dalo říci, že z jedné zprávy vzniklo „mnoho povyku pro nic“. Opak je však pravdou. Jiří Paroubek se totiž zlobí proto, že Mladá fronta Dnes napsala pravdu a Jan Zahradil ji podle svého osobního názoru okomentoval. Pravda je totiž taková, že Jiří Havel opravdu v roce 1988 napsal několik stránek textu, v niž adoroval marxisticko-leninskou politickou ekonomii a některé hospodářské výdobytky politiky Josefa Stalina. To vše je pravda a dá se ověřit jistě i v knihovně VŠE.

Jiří Paroubek a Jiří Havel zapomněli osvětlit občanů i další věc – proč se Jiří Havel stal v roce 1976 členem KSČ a následně vyučoval na Večerní škole marxismu-leninismu známé jako „VUML“. Abych Jiřím Havlovi a Paroubkovi ulehčil práci, objasním motivaci Jiřího Havla pro vstup do KSČ jeho vlastními slovy. V roce 2006, ještě ve funkci vicepremiéra pro ekonomiku, Jiří Havel na otázku, proč vstoupil do KSČ, odpověděl „z přesvědčení“. Ano, čtete správně, Jiří Havel vstoupil se svého vlastního „přesvědčení“ do normalizační KSČ v roce, kdy probíhal např. soud s členy a příznivci Plastic People of the Universe, jehož estébáky zmanipulovaný průběh následně vyústil v založení Charty 77. V době, kdy po zkušenostech z roku 1968, bylo každému soudnému člověku jasné, že je československý komunismus nereformovatelný. V době, kdy byly občané Československa zavírání do komunistických žalářů jen proto, že např. použili v textu své písně slovo „hovno“.

Jiří Havel ze svého upřímného komunistického přesvědčení neslevil nic ani v druhé polovině  osmdesátých let, kdy nastala doba „tání“ a každému bylo po nástupu Gorbačova jasné, že komunistická éra definitivně končí. V roce 1988 by se Jiřímu Havlovi pravděpodobně nestalo nic hrozného, kdyby do skript VŠE nenapsal ten komunistický balast, který tam napsal. Jiří Havel se ale rozhodl jinak. Do skript napsal, co napsal a dnes se sociální demokraté diví, že se to někomu může někomu zdát divné.

Pro pochopení toho, proč se může zdát vedení sociální demokracie nepochopitelné, proč někoho může zajímat komunistická minulost jejího lídra do EP, je třeba zasadit věci do reálného kontextu vývoje ČSSD po nástupu Jiřího Paroubka. Od chvíle, kdy se stal předsedou vlády, vsadila ČSSD pod jeho vedením na čirý populismus bez ohledu na jakékoli personální zábrany. V Poslanecké sněmovně se spojil bez skrupulí s komunisty a navzdory svým tehdejším vládním partnerům před volbami prohlasoval takové návrhy, za něž by mu zatleskal nejspíš i Josef Stalin. Do vysoké politiky vytáhl populistické extremisty typu Ratha a Drymla a bezostyšně se postavil proti stavbě amerického radaru, který rozjednala vláda vedená ČSSD. Ve svém populismu šla ČSSD dokonce i tak daleko, že pro atak svého soupeře, neváhala využít ani tragické smrti Jana Kaplického.

Nejhorší na tom všem je, že Paroubkův lidový populismus zabírá. Jasnou odpovědí na něj je vítězství ČSSD v senátních a krajských volbách na podzim minulého roku. Místo toho, aby voliči ve volbách vystavili hráz Jiřímu Paroubkovi a jeho oportunistické a populistické politice, naskočili na tuto vlnu a jeho styl politiky bohužel podpořili. Několik měsíců po parlamentních volbách 2006 napsal renomovaný politický komentátor Bohumil Pečinka text, v němž kritizoval strany současné vládní koalice za to, že jejich jediným programem je antiparoubkismus. Na rozdíl od člověka, jehož si jinak nesmírně vážím, se domnívám, že vzhledem k povaze současné politiky ČSSD to není málo.

Souboj o budoucí charakter české politiky totiž není tak málo, jak by se na první pohled mohlo zdát. Buď v něm zvítězí Jiří Paroubek a jeho idea „Ficostátu“ založeném na bezbřehém a nebezpečném populismu, jehož takřka jedinou filozofií jsou výzkumy veřejného mínění, nebo racionální politika založená na tradičních západních demokratických hodnotách.

V příštích parlamentních volbách se dočkáme rozhřešení. Pokud zvítězí Jiří Paroubek a "jeho boys", můžeme se dočkat toho, že „zlobení se pro pravdu“ nabere ještě silnějšího kalibru, než jakého jsme svědky v současnosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Cerha | středa 28.1.2009 14:53 | karma článku: 43,52 | přečteno: 3510x
  • Další články autora

František Cerha

Klára Samková kandiduje na prezidentku

Známá právnička Klára Samková se rozhodla kandidovat na úřad prezidenta republiky. Uvedla to v krátkém prohlášení zveřejněném na svém webu zrcadleni.cz. Mj. v něm píše: "Ne, to není vtip. Myslím to vážně. Moji přátelé o myslí vážně. A kupodivu, i moji nepřátelé to myslí vážně. Věci, které mají být vyřčeny, musí být vyřčeny...."

5.8.2012 v 12:17 | Karma: 6,36 | Přečteno: 1249x | Politika

František Cerha

Jiří Dienstbier si nevybral nejlepší místo pro zahájení své kampaně

Jiří Dienstbier včera zahájil svou prezidentskou kampaň u sochy Tomáše Garigue Masaryka v Lánech. Pokud se chce Dienstbier distancovat od svého někdejšího politického spojence Davida Ratha, tak to nebylo nejšťastněji zvolené místo pro start kampaně.

4.8.2012 v 13:48 | Karma: 15,16 | Přečteno: 923x | Politika

František Cerha

Zeman kontinuálně posiluje, Švejnar a Fischer ztrácí

Volebními výzkumy k prezidentské volbě se věnují tři společnosti - Median, Sofres Factum a Sanep. Každá z těchto společností má odlišnou metodiku sběru dat, i vzorek na němž výzkum provádí. Výsledná data proto nelze vzájemně kombinovat, přesto z nich lze zachytit základní trendy.

30.7.2012 v 8:43 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1237x | Politika

František Cerha

Vy chytráci, tohle je Vladimír Dlouhý osobně...

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý se pořádně zakousl do Facebooku. Zřídil si svou facebookovou stránku, zaplatil reklamu a sbírá podporovatele. Svědomitě pod svými statusy odpovídá na dotazy a připomínky, nebojí se ani reagovat na kritiku. Tato aktivita je chválihodná, jen by možná neměl oslovovat své kritiky slovy "Vy chytráci"...Pokud to však mělo za účel přilákat k jeho facebookové stránce pozornost, tak to cíl splnilo.

29.7.2012 v 8:41 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1751x | Politika

František Cerha

Kdo podporuje prezidentské kandidáty?

Zatím nejreprezentativnější výběr podporovateků odtajnil Vladimír Dlouhý. V jeho prezidentské kandidatuře ho podporují: Jakub Cigler (architekt), Václav Cílek (geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel), Zbyněk Frolík (podnikatel), Prof. MUDr. Cyril Höschl, (psychiatr a vysokoškolský pedagog), Jan Hřebejk (režisér), Prof. MUDr. Pavel Pafko (lékař), Karel Poborský (fotbalista)

28.7.2012 v 21:25 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1355x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  17:29

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

LoopX s pohádkovými zisky. Podvodníci vylhali kryptoměnu, zadržený je i Čech

8. května 2024  16:09

Rakouská policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého...

Hrozba bombových útoků na Slovensku se nepotvrdila. Školy ve čtvrtek otevřou

8. května 2024  16:03

Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1 500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3031x
Angažovaný pozorovatel společenského dění.Více na www.kampanzive.cz a www.pioneers.cz