Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokud padne vláda, může na to doplatit sama ČSSD

 Dnes dojde v PSP ČR k již pátému hlasování o nedůvěře koaliční vládě ODS, KDU-ČSL a SZ. Hlasování o nedůvěře je svatým právem opozice, využívat ho v době českého předsednictví Radě EU, či v situaci sílící celosvětové hospodářské krize je, abych citoval klasika české politiky Jiřího Paroubka „politicky stupidní“, a to nejen kvůli výše uvedenému.

Co bude po případném pádu vlády? To v této chvíli zřejmě neví ani Jiří Paroubek. Co ho proto vede k tomu, aby přes výsledky výzkumů veřejného mínění, které mu jasně říkají, aby nechal vládu v době českého předsednictví na pokoji, usiloval o pád vlády? Zřejmě jediné – strach. Strach z toho, že se vládě daří v řízení Unie, ale především z toho, že vláda zvládá v českých poměrech celosvětovou hospodářskou recesi nad očekávání úspěšně a mohlo by se tak stát, že ji za to voliči ve volbách ocení. Pozitivní hodnocení současného počínání vlády roste měsíc od měsíce, nejsilnější vládní straně stoupají preference a obliba jejich ministrů letí od ledna raketově nahoru. Když k tomu přičtete to, že všechny výzkumy veřejného mínění, včetně těch, které si nechala udělat ČSSD, ukazují, že v otázkách týkajících se hospodářství a malého a středního podnikání, lidé považují za kompetentnější ODS, najdeme další kamínek do mozaiky toho, proč ČSSD považuje za nutné, sesadit vládu co nejdříve.

Jiří Paroubek se zřejmě bojí toho, že by ekonomická recese mohla odeznít stejně tak rychle, jako přišla a voliči by zlepšující se ekonomickou situaci mohli přičíst k dobru stranám stávající vládní koalice. A to pánové z ČSSD nemohou dopustit. Lidé, kteří tvořili protikrizový ekonomický plán vlády, tak mohou nadcházející socialistické snažení o vyslovení nedůvěry vládě, brát jako dobré hodnocení svých protikrizových plánů od šéfa opozice. To však „pan nejchytřejší“ nikdy nepřizná. „Pan nejchytřejší“ raději sesadí vládu a Českou republiku tak vystaví destabilizaci a chaosu. Jeho věc, jen nevím, kde bere tu jistotu, že je to správně. 

Strach totiž bývá v mnoha případech špatným rádcem a každá mince má dvě strany. Pokud se dnes, či zítra podaří Paroubkovi a spol. sesadit vládu, bude pro něj následující vývoj mnohem složitější, než si možná myslí. Bude muset vyhrát volby do EP, v nichž se jen stěží dá očekávat takové „grandiózní“ vítězství ČSSD, jako v podzimních krajských a  senátních volbách. To Paroubkovi mj. ukazují i výzkumy „jeho“ STEMU, podle nichž, i přes vysokou deklarovanou volební účast, ve volbách do EP zatím průběžně vede ODS. Ruku v ruce s nutností  vítězství ve volbách do EP, bude ČSSD  muset umět vysvětlit občanům ČR, proč sesadila vládu v situaci, kdy sama nepřináší žádné kloudné řešení.

 Pokud  v červnových volbách do EP opravdu zvítězí ODS, jak dosavadní výzkumy STEMu ukazují, bude  ČSSD ve složité situaci. Bude se muset znovu upnout ke strategii „ODS mínus“ a současně se pokoušet co nejdéle oddalovat předčasné parlamentní volby. To však bude veřejnost považovat za důkaz slabosti a nekompetentnosti ČSSD. ODS bude navíc „polita živou vodou“ a dá se očekávat, že napne veškeré své síly k závěrečné zteči. Při hlasování o nedůvěře vládě sice doposud  tahá za kratší konec, tento stav však skoční ihned po hlasování o nedůvěře vládě, ať již bude jeho výsledek jakýkoliv.  

ČSSD bude v tuto chvíli vysvětlovat voličům, proč přistoupila k tak bezprecedentnímu kroku, jakým je hlasování o nedůvěře vlády v době, kdy předsedáme radě EU a čelíme nezaviněné hospodářské recesi. Toto „druhé Sarajevo“ by se tak ČSSD mohlo stát mnohem více osudným, než v tuto chvíli předpokládá.

Dalším slabým místem současné strategie ČSSD jsou volby do EP. Čím budou voliči této strany motivováni k účasti, když bude nenáviděná vláda v demisi? Proti čemu se bude ČSSD v kampani vymezovat vůči ODS? Tím, že Jan Zahradil kdysi mluvil negativně o Evropském parlamentu, či snad tím, že málokrát vystoupil na plénu EP, které v jeho fungování hraje marginální roli? Nevím, nevím, zda se to našim socialistům podaří…  Pokud dnes vláda padne, zaznamená ČSSD vítězství v jedné bitvě, ale důsledek tohoto vítězství pro ni může být mnohem horší, než si sama myslí.

Pokud se totiž ODS podaří zvítězit ve volbách do EP, a ČSSD nebude schopna kloudně vysvětlit, proč sesadila vládu za této situace, bude na koni ODS. Přes dva letní měsíce se nedá na české politické scéně očekávat takřka nic nového a na případné předčasné volby v září,či říjnu, může doplati zejména sama ČSSD. Uvidíme, jak se naše politické elity poperou s případným sestavováním nových vlád, a především to, jak dlouho jim to bude trvat. Pokud se totiž volby uskuteční někdy brzy na podzim, může za kratší konec tentokrát tahat ČSSD i se svým „osvíceným“ předsedou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Cerha | úterý 24.3.2009 12:40 | karma článku: 36,91 | přečteno: 2396x
  • Další články autora

František Cerha

Klára Samková kandiduje na prezidentku

Známá právnička Klára Samková se rozhodla kandidovat na úřad prezidenta republiky. Uvedla to v krátkém prohlášení zveřejněném na svém webu zrcadleni.cz. Mj. v něm píše: "Ne, to není vtip. Myslím to vážně. Moji přátelé o myslí vážně. A kupodivu, i moji nepřátelé to myslí vážně. Věci, které mají být vyřčeny, musí být vyřčeny...."

5.8.2012 v 12:17 | Karma: 6,36 | Přečteno: 1249x | Politika

František Cerha

Jiří Dienstbier si nevybral nejlepší místo pro zahájení své kampaně

Jiří Dienstbier včera zahájil svou prezidentskou kampaň u sochy Tomáše Garigue Masaryka v Lánech. Pokud se chce Dienstbier distancovat od svého někdejšího politického spojence Davida Ratha, tak to nebylo nejšťastněji zvolené místo pro start kampaně.

4.8.2012 v 13:48 | Karma: 15,16 | Přečteno: 923x | Politika

František Cerha

Zeman kontinuálně posiluje, Švejnar a Fischer ztrácí

Volebními výzkumy k prezidentské volbě se věnují tři společnosti - Median, Sofres Factum a Sanep. Každá z těchto společností má odlišnou metodiku sběru dat, i vzorek na němž výzkum provádí. Výsledná data proto nelze vzájemně kombinovat, přesto z nich lze zachytit základní trendy.

30.7.2012 v 8:43 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1237x | Politika

František Cerha

Vy chytráci, tohle je Vladimír Dlouhý osobně...

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý se pořádně zakousl do Facebooku. Zřídil si svou facebookovou stránku, zaplatil reklamu a sbírá podporovatele. Svědomitě pod svými statusy odpovídá na dotazy a připomínky, nebojí se ani reagovat na kritiku. Tato aktivita je chválihodná, jen by možná neměl oslovovat své kritiky slovy "Vy chytráci"...Pokud to však mělo za účel přilákat k jeho facebookové stránce pozornost, tak to cíl splnilo.

29.7.2012 v 8:41 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1751x | Politika

František Cerha

Kdo podporuje prezidentské kandidáty?

Zatím nejreprezentativnější výběr podporovateků odtajnil Vladimír Dlouhý. V jeho prezidentské kandidatuře ho podporují: Jakub Cigler (architekt), Václav Cílek (geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel), Zbyněk Frolík (podnikatel), Prof. MUDr. Cyril Höschl, (psychiatr a vysokoškolský pedagog), Jan Hřebejk (režisér), Prof. MUDr. Pavel Pafko (lékař), Karel Poborský (fotbalista)

28.7.2012 v 21:25 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1355x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3031x
Angažovaný pozorovatel společenského dění.Více na www.kampanzive.cz a www.pioneers.cz