Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paroubek miluje techno, ale jen někdy…

Z předsedy ČSSD Jiřího Paroubka se v sobotním vydání MF Dnes v textu „Proti gustu žádný dišputát“ stal obhájce práv občanů. Pan předseda uctivě dovolí lidem poslouchat takovou hudbu, jakou chtějí, dokonce i dovolí jíst, co chtějí. Jaká to velkorysost. Za pozornost stojí především Paroubkova věta: „V životě jsem se naučil nehodnotit lidi podle toho, jakou hudbu poslouchají, zda chodí do divadla nebo do kina, jaký film je jejich nejoblíbenější či zda usínají s knihou, nebo před zapnutou televizí…nikdy bych si nedovolil ohrnovat nos nad konzumenty pokrmů z „friťáku“ či hudby výše zmiňovaných interpretů (Evy a Vaška).“  Ta se, možná nechtěně, stala podstatou celého Paroubkova textu.

  Jiří Paroubek je podle obsahu svého textu v mnoha smyslech de facto liberálem a dělení společnosti podle toho, co lidé jedí či jakou hudbu poslouchají, považuje podle svého vyjádření za „intelektuální povrchnost, hraničící s maloměšťáckým snobstvím…“

 Nemůžu než souhlasit. Jako liberál se domnívám, že by každý měl právo poslouchat hudbu, jakou chce, o výběru jídla již ani nemluvě. Úplně jsem se proto při čtení Paroubkova článku zarazil, zda  není něco špatně na tom, že s předsedou ČSSD v tomto ohledu souhlasím.

Pak mi to došlo, pan Paroubek se totiž znovu dopustil věci, která u něho není žádným překvapením. Nejspíše se při koncipování inkriminovaného textu řídil průzkumy veřejného mínění, z nichž mu vyšlo, že voliči jeho strany se v mnoha kritériích kryjí s posluchači jím obhajovaných Evy a Vaška. Proto ta vášnivá obhajoba svobody na příkladu Evy a Vaška.

Škoda, že stejným liberálem, neupírajícím občanům možnost poslouchat hudbu, jakou chtějí, nebyl Paroubek v létě 2005. Tehdy ministr vnitra jeho vlády František Bublan nechal, s Paroubkovým posvěcením, brutálně rozehnat technoparty Czechtek v Mlýnci na Tachovsku. Jiří Paroubek následně několik dní po brutálním policejním zásahu zveřejnil v Lidových novinách článek nesoucí název Technaři nejsou tančící děti, ale nebezpeční lidé“, který se mezi mladými lidmi stal pro svůj obsah doslova legendárním. Osobně ho považuji za obdobu bolševického textu „Nová vlna se starým obsahem“, který publikoval v březnu 1983 v časopise Tribuna  neznámý autor, a který se stal signálem pro estébácké represe proti mladým lidem a hudebním skupinám, jejichž repertoár se nehodil na festival politické písně do Sokolova.

V Paroubkově textu již totiž není o liberálním pohledu předsedy ČSSD na různorodost posluchačů hudby ani vidu, ani slechu. Paroubek v něm mj. o příznivcích techna píše: „Žádné tančící děti to nejsou. Věci je nutno nazývat pravým jménem …Toto jádro tvoří nebezpečně posedlí lidé s anarchistickými sklony…Provokují masivní, alkoholem a drogami přiživované silácké demonstrace proti pokojné společnosti (i když ty jsou spojené například i s emocemi vyznavačů tvrdého rocku)…to není hudební nadšení, ale spíše se to podobá rizikovým adrenalinovým aktivitám, které s pomocí alkoholu i drog dokáží vytvářet nebezpečné situace pro své okolí včetně dalších tisíců mladých, kteří přicházejí s nejlepší vůlí se bavit. K tomu připojme terorizování obyvatelstva hlukem, špínou a dalšími útrapami, a to v celém okruhu sousedících obcí, jimiž tyto karavany projíždějí, a o těch v přímém sousedství nemluvě. Přitom nutno také počítat s narušováním životního prostředí, i elementární hygieny, rizika šíření AIDS, žloutenky, salmonely atd. až po zamoření celých lokalit odpadky. Těchto zkušeností je v mnoha našich obcích více než dost.“

Paroubkovy čtyři roky staré věty vypadají, jakoby byly vytrženy  z Rudého Práva sedmdesátých či osmdesátých let, které podobným způsobem informovalo normalizované občany tehdejšího socialistického Československa o údajném řádění příznivců undergroundových skupin. Paroubek v létě 2005 svým ostentativní vystupováním vůči účastníkům Czechtekku, ztratil výraznou část jedné generace, která se narodila na přelomu osmdesátých a devadesátých let a k níž se přidali i lidé dobře si pamatující represe komunistického režimu z let sedmdesátých a osmdesátých. Tyto lidi se Paroubkovi ani přes jeho výraznou snahu nepodařilo přimět, aby vhodili svůj hlas jeho straně. A podle mého skromného odhadu se mu to nepodaří nikdy do doby, kdy bude stát v čele ČSSD. Zvláštní to paradox, v celém světě patří většinově mladí lidé k voličům levicových stran, u nás je to ale přesně naopak…

Eva a Vašek mi jsou ukradení, neposlouchám je, jejich CD nekupuji a ani na koncert pod Říp se nechystám. Stejně tak ukradení by měli být Jiřímu Paroubkovi lidé pohybující se okolo techno scény a alternativní kultury. Tak tomu však není a nikdy nebylo. Ať nám proto pan Paroubek nelže do kapsy...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Cerha | pondělí 18.5.2009 16:00 | karma článku: 38,13 | přečteno: 3240x
  • Další články autora

František Cerha

Klára Samková kandiduje na prezidentku

Známá právnička Klára Samková se rozhodla kandidovat na úřad prezidenta republiky. Uvedla to v krátkém prohlášení zveřejněném na svém webu zrcadleni.cz. Mj. v něm píše: "Ne, to není vtip. Myslím to vážně. Moji přátelé o myslí vážně. A kupodivu, i moji nepřátelé to myslí vážně. Věci, které mají být vyřčeny, musí být vyřčeny...."

5.8.2012 v 12:17 | Karma: 6,36 | Přečteno: 1249x | Politika

František Cerha

Jiří Dienstbier si nevybral nejlepší místo pro zahájení své kampaně

Jiří Dienstbier včera zahájil svou prezidentskou kampaň u sochy Tomáše Garigue Masaryka v Lánech. Pokud se chce Dienstbier distancovat od svého někdejšího politického spojence Davida Ratha, tak to nebylo nejšťastněji zvolené místo pro start kampaně.

4.8.2012 v 13:48 | Karma: 15,16 | Přečteno: 923x | Politika

František Cerha

Zeman kontinuálně posiluje, Švejnar a Fischer ztrácí

Volebními výzkumy k prezidentské volbě se věnují tři společnosti - Median, Sofres Factum a Sanep. Každá z těchto společností má odlišnou metodiku sběru dat, i vzorek na němž výzkum provádí. Výsledná data proto nelze vzájemně kombinovat, přesto z nich lze zachytit základní trendy.

30.7.2012 v 8:43 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1237x | Politika

František Cerha

Vy chytráci, tohle je Vladimír Dlouhý osobně...

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý se pořádně zakousl do Facebooku. Zřídil si svou facebookovou stránku, zaplatil reklamu a sbírá podporovatele. Svědomitě pod svými statusy odpovídá na dotazy a připomínky, nebojí se ani reagovat na kritiku. Tato aktivita je chválihodná, jen by možná neměl oslovovat své kritiky slovy "Vy chytráci"...Pokud to však mělo za účel přilákat k jeho facebookové stránce pozornost, tak to cíl splnilo.

29.7.2012 v 8:41 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1751x | Politika

František Cerha

Kdo podporuje prezidentské kandidáty?

Zatím nejreprezentativnější výběr podporovateků odtajnil Vladimír Dlouhý. V jeho prezidentské kandidatuře ho podporují: Jakub Cigler (architekt), Václav Cílek (geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel), Zbyněk Frolík (podnikatel), Prof. MUDr. Cyril Höschl, (psychiatr a vysokoškolský pedagog), Jan Hřebejk (režisér), Prof. MUDr. Pavel Pafko (lékař), Karel Poborský (fotbalista)

28.7.2012 v 21:25 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1355x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3031x
Angažovaný pozorovatel společenského dění.Více na www.kampanzive.cz a www.pioneers.cz