Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejít volit, protože „všichni kradou“, je směšné

V poslední době se často setkávám s názorem, že nejlepší je nevolit, protože „každá partaj je stejná“, „všichni politici jsou zloději“, atp. Často jsem pak nucen se podle přísloví „kdo jsi nevinný, hoď kamenem“, těchto reptalů ptát, zda se domnívají, že se nikdy ve svém životě nedopustili něčeho, co by se z  morálního hlediska mohlo zdát nepřijatelné, popř. alespoň „na hranici“. Odpověď dotázaných je takřka vždy stejná: všichni jsou „křišťálově čistí“.

Tato křišťálová čistota má však často pěkné čmouhy, které však zainteresovaní berou „trochu jinak“, a často se k nim i přiznávají, ne-li se jimi chlubí.  Začíná to jízdou načerno v MHD, menším úplatečkem a končí například koupí drahého auta pro manželku, které se dá do podnikání a poslouží tak k umělému navyšení výdajů, aby dotyční zaplatili nižší daně.

Nemíním tady hájit politiky, kteří podvádějí a kradou, na druhou stranu si však říkám, že jsou to stejní lidé jako my všichni, s plusy i minusy. Nemůžu si zkrátka pomoci, ale domnívám se, že pokud někdo například ukradne na chalupě sousedovi dříví, bude krást, i kdyby se dostal do politiky, ač je v současnosti pln moralizujících řečí o tom, jak současní politici kradou a volit nemá cenu.

Když někdo nejde volit, protože „všichni politici kradou“, musím se tomu pousmát. Žádná "strana 100% čistých a poctivých" neexistuje, nikdy neexistovala a existovat nebude. Předpokládám, že každá politická strana má za člena nějakého toho zloděje, či podvodníka. Jde vlastně jen o to, zda se na někoho takového přijde, či nikoli. Podle toho, kdy a na koho je tento „objev“ učiněn, jsou politické strany střídavě označovány za „hnízda zlodějů a korupčníků". V tomto „objevování“ je samozřejmě větší pozornost věnována větším politickým stranám. Možná bychom se však divili, kdo všechno a s jakou historií je v těch menších a neznámějších politických stranách. Nejít volit, „protože všichni kradou“, mi zkrátka přijde směšné, jako prachsprostá výmluva. Jednoduše proto, že to není pravda. Nekradou všichni, ale pouze někteří, a ti by kradli i kdekoli jinde. Stejně tomu je i v jiných profesích.

Chápu, když někdo nejde volit, protože se programy relevantních politických stran neshodují s jeho přesvědčením. Často je však jejich přesvědčení natolik extrémní, že je mnohem lepší, že na české politické scéně žádná takováto strana neexistuje. Chápu i řadu dalších důvodů nevolení. Nevadí mi, když někdo nevolí, ale vadí mi to, že někdo nevolí a pak je pak plný "chytrých keců" o tom, jak by se to mělo, či nemělo dělat...

Obecně se však domnívám, že paleta současných českých politických stran je natolik rozmanitá, že kdo chce, tak si vybere. Pokud někdo sympatizuje s nízkými daněmi a podporuje co nejširší rozsah osobních svobod, ať volí ODS. Kdo má rád sociální jistoty a rovnostářské přístupy, ať volí ČSSD. Kdo se domnívá, že atomová energie je světovou hrozbou, ať volí zelené atd., atd. Stran a straniček kandidují v každých volbách desítky.

Volíme-li podle programu, volíme často ideál, který nebude nikdy díky našemu volebnímu systému, nutícímu politické strany uzavírat vládní koalice, naplněn. Můžeme v to však alespoň doufat a po volbách brblat, že politické strany nesplnily to, co před nimi slibovaly. Když někdo nevolí, protože „všichni kradou“, měl by nanejvýš tiše koukat. Svůj hlas dobrovolně hodil do koše, tak ať neremcá a mlčí…Mj. když někdo brblá, že není koho volit, může příště kandidovat on sám.

Pozn.: Slušnou polemiku můžeme vést prostřednictvím blogů, popř. přes výše uvedený email. A co na to editi, farsky aj.? Už jste si založili blog?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: František Cerha | čtvrtek 9.10.2008 9:11 | karma článku: 38,68 | přečteno: 4876x
  • Další články autora

František Cerha

Klára Samková kandiduje na prezidentku

Známá právnička Klára Samková se rozhodla kandidovat na úřad prezidenta republiky. Uvedla to v krátkém prohlášení zveřejněném na svém webu zrcadleni.cz. Mj. v něm píše: "Ne, to není vtip. Myslím to vážně. Moji přátelé o myslí vážně. A kupodivu, i moji nepřátelé to myslí vážně. Věci, které mají být vyřčeny, musí být vyřčeny...."

5.8.2012 v 12:17 | Karma: 6,36 | Přečteno: 1249x | Politika

František Cerha

Jiří Dienstbier si nevybral nejlepší místo pro zahájení své kampaně

Jiří Dienstbier včera zahájil svou prezidentskou kampaň u sochy Tomáše Garigue Masaryka v Lánech. Pokud se chce Dienstbier distancovat od svého někdejšího politického spojence Davida Ratha, tak to nebylo nejšťastněji zvolené místo pro start kampaně.

4.8.2012 v 13:48 | Karma: 15,16 | Přečteno: 923x | Politika

František Cerha

Zeman kontinuálně posiluje, Švejnar a Fischer ztrácí

Volebními výzkumy k prezidentské volbě se věnují tři společnosti - Median, Sofres Factum a Sanep. Každá z těchto společností má odlišnou metodiku sběru dat, i vzorek na němž výzkum provádí. Výsledná data proto nelze vzájemně kombinovat, přesto z nich lze zachytit základní trendy.

30.7.2012 v 8:43 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1237x | Politika

František Cerha

Vy chytráci, tohle je Vladimír Dlouhý osobně...

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý se pořádně zakousl do Facebooku. Zřídil si svou facebookovou stránku, zaplatil reklamu a sbírá podporovatele. Svědomitě pod svými statusy odpovídá na dotazy a připomínky, nebojí se ani reagovat na kritiku. Tato aktivita je chválihodná, jen by možná neměl oslovovat své kritiky slovy "Vy chytráci"...Pokud to však mělo za účel přilákat k jeho facebookové stránce pozornost, tak to cíl splnilo.

29.7.2012 v 8:41 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1751x | Politika

František Cerha

Kdo podporuje prezidentské kandidáty?

Zatím nejreprezentativnější výběr podporovateků odtajnil Vladimír Dlouhý. V jeho prezidentské kandidatuře ho podporují: Jakub Cigler (architekt), Václav Cílek (geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel), Zbyněk Frolík (podnikatel), Prof. MUDr. Cyril Höschl, (psychiatr a vysokoškolský pedagog), Jan Hřebejk (režisér), Prof. MUDr. Pavel Pafko (lékař), Karel Poborský (fotbalista)

28.7.2012 v 21:25 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1355x | Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Nemáme na život, říkají zaměstnanci soudů a jdou do stávky. Co vše se omezí?

27. května 2024  14:10,  aktualizováno  16:03

Uzavření informačních center a podatelen soudů, odročení některých jednání, žádná možnost nahlížet...

KOMENTÁŘ: Prezidentova hra na pravdu. Ta prý vítězí

27. května 2024

Premium O tom, jak se na mlžení Hradu ohledně zranění Petra Pavla ukazuje plnění předvolebního slibu...

Přijdu si pro tebe. Američtí politici čelí výhrůžkám, někteří jdou radši do ústraní

27. května 2024  15:39

Američtí veřejní činitelé od komunální politiky až po Kongres čím dál víc popisují výhrůžky a...

Prezident přišel za hokejisty do šatny, ve čtvrtek je přivítá na Hradě

27. května 2024  15:30

Prezident Petr Pavel přijme ve čtvrtek zlaté české hokejisty na Pražském hradě. Oznámila to...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3031x
Angažovaný pozorovatel společenského dění.Více na www.kampanzive.cz a www.pioneers.cz